Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Синята лампа / Убийството, което БКП скри от народа

Убийството, което БКП скри от народа

Войник, чиято сестра е изнасилена от цигани в Сливен, решава да си отмъсти като влезе с танк в местната махала. Успява да прегази десетки души и да разруши 40-50 къщи.

Такъв слух се носи в началото на лятото през 1972 г. из цялата страна, а към Окръжното поделение на МВР в града валят множеството запитвания от техни колеги и институции дали е имало подобен инцидент. Налага се началникът му да опровергава слуха с писмо вътрешното министерство. Според него лъжливата информация е разпространявана на националистическа основа, тъй като сред циганите от Сливен и други окръзи се създавали настроения за образуване на циганска автономия и дори се търсело контакт с посланика на Индия, разкриват разсекретените документи на Държавна сигурност.

Няколко години след мълниеносното разпространение на слуха за танка на отмъщението в страната се стават поредица от престъпления, които настройват българи срещу цигани.

На 2 май 1980 г. в Пловдив е убит 25-годишен младеж, а извършители са циганите Рашко Методиев и синовете му Марин и Иван. Тримата пребиват жестоко и друг българин и се гаврят с жена му, като я карат да ги целува, заплашвайки я нож.

Убийството предизвиква силно възмущение сред българското население в Пловдив, а предприетите от милицията мерки за опазване на обществения ред предизвикат недоволството на циганите, които в целия окръг са малко над 50 000 души. Те започват да се оплакват от „неоправдани репресии” и сред тях започват да се разпространяват слухове, че милицията бие и преследва циганите с кучета, конфискува златото им и магнетофоните, а децата са гонени от училище.

„През последните години от български цигани бяха извършени в Русе, Сливен и Шумен някои особено жестоки убийства. Макар и да имаха криминален характер, те разпалиха остра ненавист и вражда между българи и български цигани. В резултат на това се създадоха и затруднения за приобщаване към българския народ на това население”, пише в строго секретен документ от 1980 г., който е подписан от първия зам.-министър на МВР Григор Шопов и адресиран до шефовете на всички окръжни управления в страната.

В друг документ от същата година се прави заключение, че „не се вземат решителни мерки за ограничаване на престъпните прояви” на циганите. Според цитираните в него данни циганите извършват 35 % от всички грабежи, 38 % от джебчийските кражби, 25 % от кражбите на имущество и 33 % от хазартните престъпления.

В документите на Държавна сигурност между 60-те и 80-те години на миналия век броят на циганското население в страната варира между 220 000 и 510 000 души. Най-голямата концентрация е в окръзите Пловдив, Варна, Бургас, Сливен и Стара Загора.

В справка на началника на Шесто управление на ДС се посочва, че през 1977 г. циганите са 2,5 % от цялото население на НРБ и са извършили около 6 % от всички криминални престъпления – предимно кражби на лично и обществено имущество.

„До голяма степен високата престъпност сред това население се дължи на ниската му култура и образование. Данните показват, че 99 % от извършилите престъпления цигани са с ниско образование. С разрастване на международния туризъм у нас широко разпространение сред тях придоби незаконната търговия с контрабандни стоки, златни монети, валута и други. Напоследък отново зачестиха случаите, при които с поведението си българските цигани предизвикват скандали в кварталите, където живеят, които често прерастват в побой над български граждани, включително отрядници, в опити за неподчинение на органите на властта”, се посочва в същия документ.

Увеличаването на туристите в България води и до ръст на проституиращите момичета от цигански произход, които често пътували на автостоп по магистралите и отсядали с турци и араби в хотели.

През 1979 г. престъпният контингент сред циганите се състои от 6 917 души, които се следят от 408 агенти и 223 доверени лица.

*в статията е използвана илюстративна снимка от интернет

Източник: dariknews.bg

4 Коментари

  1. Мангалите трябва да се трепят.

    • Прав си, мой човек, за тях само секира и нищо друго!!!! Явно техните своеволия не са от вчера, а случаят с танка, даже и да е истински е много показателен. Тези маймуни се влияят единствено от твърд юмрук и куршум, от нищо друго!!! Проблемът е, че с течение на времето Европа се изпедерасти до крайни предели и започна да брани тези обществени рани! Срещу крайното поведение на мамалигите трябват крайни мерки и ако не се вземат, това значи край на обществото. Мангалите са много курназ единствено на тумби до момента в който не им вземеш страха а това става единствено с куршум. Вадиш, разстрелваш един мангал и останалите хвърлят мотиките и сатърите и бягат!!! Изобщо няма да е голяма загуба, такива се въдят всеки ден като въшки!!! А ако скучаят е истински, войникът, ако е още жив, да се свърже с мен, лично ще го почерпя за правилния подход, можело е да бъде и по-резултатен в махалата……….

  2. Ебенизър Скрудж

    Полуистина е! Има такъв случай, но не е войник, а цял генерал. Става дума за ген. Стоян Чочоулу:
    https://www.168chasa.bg/article/4494946

  3. Случаят с ген. Чочоулу е в Пловдив и се отнася към инцидента с битите младежи, а жената е бременна. Единият му е племеник и почина.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //