Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / През социализма всичко ставаше с връзки

През социализма всичко ставаше с връзки

Много хвалби за социализма чета напоследък. Колко хубав бил животът, как имало равенство и как нуждите на всеки били задоволявани. И как всеки можел да си купи безпроблемно кола.

Аз пък искам да кажа, че ние, „простосмъртните“, чакахме за ВАЗ 2101 по повече от 20 години. Аз не издържах – вноската ми в софийската „Мототехника“ беше от 1974 г., и през 1985 г. си купих полско фиатче 650. То струваше 5100 лева. Но добре помня, че със съответната бележка от ЦК др. Жан Методиев, шефът на „Мототехника“, даваше коли без ред. Имаше и „Рено” 5, имаше и мазди 323. Ама – само за децата на членовете на ЦК и Политбюро. Така че – стига демагогия!

Средната заплата беше 150 лева (стигаше до максимум 250 лева), един двустаен панелен апартамент – 25 000 лева. За жигулка се чакаше 20-25 години , а за апартамента – когато „ти излезе късметът“.  „Борото“ беше 3 лв., 100-килограмов съветски цветен телевизор струваше 1000 лева, магнетофон „Унитра” – 560 лева, колело „Балканче“ – 95 лева, луканката (когато я има) – твърдо 12 лева и пр. Всичко гореизброено се купуваше само с връзки или с рушвети.

 В. Механджиев

13 Коментари

 1. Кратко, точно. Разгевезените червени внуци, родени през 80-те години, тоест социализъм невидели, беснеят из нета по съветски (руски) тертип и се опитват да убеждават хора, живели тогава, как точно е било. Родилите ги вампири бяха все на някакви „спец“ снабдявания (УБО за по-висшите червени кхмери, местни „разпределители“ за редовите Партийни катили), та децата им без западни велосипеди не оставаха.

 2. Който беше кадърен (лекар, учител, зидар, електротехник, кенефчия) и не го мързеше – имаше връзки…

 3. Е, за някои си беше хубаво. Това не е лъжа. Да получаваш няколко пъти повече, без да работиш и без да имаш някакво образование. Да топиш приятели и колеги. Половината квартал да трепери от теб, защото си от „партията“ и можеш да разбиеш живота им, този на децата им, че и на внуците им. Да имаш телевизор Sony и в същото време да убеждаваш другите колко прекрасен е съветският Електрон. И при всичката тази „хубост“, „партията-майка“ изведнъж да те изостави едва ли е било приятно. Вече трябва да работиш, ама не по документи – наистина. В квартала си станал безгласна буква. Ми, то май наистина било много хубаво през социалиазЪма. Е, за една малка част от хората, ама това са подробности.

 4. Болни мозъци сте всички начело с автора на глупостта, която коментирате. Знаете си го, само напомням…

 5. Нещо конкретно по темата имаш ли да кажеш или просто си написа поредната глупост. Поне псувни – символ на социалистическото възпитание няма.

 6. Ами какво да ти кажат „конкретно“ за лъжите, които си накамарил. Чакало се над 20 години за Жигули – трънки. Заплатата стигала до максимум 250 лв – глупости. Апартамент двустаен бил 25 000 лв – сигурно в Лондом, защото в София тристаен панелен беше 12 000. И т.н. и т.н. Някое дете най-много да ти повярва.

  • Димчо Димов

   Чакаше се над 5-6 години за соц.“кола“и вноската беше 1500 лева в „Мототехника“, за „Москвич“408и с анархичният си долен разпределителен вал и като вдигнеш 120км. маслото се качваше горе ,при заплата от 200:300 лева,колко години са това, за да ги събереш?Телевизор…1500лв.минимум,при същата заплата…Перални.. Хладилници…А сега ,за по 300лв.имаш великолепен, цветен телевизор,което е 1/5 от заплатата ти,Да не говориме за това ,че за 5000лв.които са 5,смешни заплати,сега си взимаш“Пасат“комби и си номер 1,за себе си.

 7. П.С. – А пък за „псувните като символ на соц възпитание“ да говорим в днешната среда, когато от екрана по американските филми всяко втора дума е шит и фак, когато Слави Трифоновци, чалгаджии, мутри и мутреси, пияни рокаджии с все попръжни, сквернословия и цинизми са идеалите на повечето млади хора – голямо безочие се изисква в тая „културна среда“ да обявиш псувните за присъщи на социалистическото възпитание. Напротив – тогава за циничен език и нецензурно поведение можеше и да се окажеш изключен, а днес учениците псуват и бият учителите си в час и качват клиповете в youtube…

 8. Трудно е да се обобщава, едно време имаше и хубави неща и тотални простотии. Моите родители нищо не разбраха от моето и на брат ми следване във ВУЗ, даваха ни пари само за храна. Днес съм със завидна за България заплата а ровя по джобовете за стотинки, всичко, което изкарвам отива за моите две студентки, да са живи и здрави.

 9. Ееее не така не е имало Марлборо по 3 лева тогава,беше 1,20.За Жигули не сме чакали 20 години,това са простотии,набор 1964,живял съм до 22 години в България!!!

 10. Има право човекът, без връзки /“вързалки“ при някои диалекти/, не можеш да си вържеш дори обувките. Особено днес при „изобилието“, което буквално ни дави…

 11. Хайде и аз да си затрия профила. Всичко е вярно. Татко 1931-2005 намери двама свидетеля, че е бил Партизанин 1941-1944 = повече от две години = 1 ви разряд АБПФК. До месец му отпускат Заем 3 000.00 лв. през 1960 год= 300лв. през 1964 год. за да си закупи 800 квадрата ведомствено жилище на Дондуков и Веслец. Получава съобщение от ДСК, че на АБПФК заемът е опростен. Стените дебели 1,20 до 1,50метра. Спалня по- малка от 80 квадрата нямам. Майка също е с подобен произход и заслуги. Всичките ми баби и дядовци са с подобен произход и заслуги. Не съм сам в апартамента. Едни с костюми от под. 72 100 ми чистят тоалетната. Други от поделение 72 200 ми чистят килима. От поделение 72 300 мият прозорците. От поделение 72 400 ми носят храната. От поделение 72 500 или 75 500 не помня ме лекуват. Сега съм за демокрация. Преди Харизанова от тук ме наричаше Старчок. Поне с 5 години е по- възрастна от мен. Докато има Русофили времето е наше и ние сме във времето. Апартамент се даваше, а се купуваше с отделно разрешение. Жителство извън София. Без Жителство – интерниране- концлагер в Сакар планина. Майка ми раздаваше апартаменти в Димитровски Районен съвет, а татко в Коларовски районен съвет. Някой хора цял живот не можеха да вземат жителство. Много хора имаха по- 300 000 – 550 000 лихвоточки = чаши студена вода. Елате хиляди младежи да строим нов живот. И пари ли искате. Долари.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //