Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Морето на Народната република – рай за туристите от ГДР

Морето на Народната република – рай за туристите от ГДР

През социализма българското Черноморие беше любима туристическа дестинация за много граждани на ГДР. По време на Студената война нашето море беше и място, където си устройват срещи роднини, близки, приятели и познати от ГДР и ФРГ, тъй като режимът на пътуванията между тях беше сложен.

Докато западногерманците ходеха на почивки в Италия, Испания, Гърция или Дания, източногерманците имаха по-малък избор. Близкото Балтийско море или разходка из горите на Тюрингия са много хубави, но широкият свят привлича по-силно. Той пък за гражданите на ГДР се изразяваше в почивка в братската социалистическа страна България.

На почиващите от „страната на работниците и селяните”, както е известна ГДР в соцлагера, българското Черноморие предлагаше слънце, плажове и екзотична храна. Картичките, които летят към Източен Берлин, Дрезден и Ерфурт, са с „поздрави от юг”. За западняците югът са Италия и Испания, в източното географско съзнание обаче НРБ е най-южната точка, долчевитата на Варшавския договор. Западът е затворен, но на Изток могат да пътуват когато и както решат.

Някои пристигаха със самолет, други със собствените си трабанти, а трети дори на автостоп. Жените си позволяваха летни флиртове, което бе добре дошло за родните гларуси, а мъжете германци се отърсваха от „стреса в завода” и се заглеждаха по другарките в бански костюми.

Съзнанието, че са втора класа хора, преследваше източногерманците дори в България. За тях страната съвсем не е евтино място. „Тук ние от ГДР можем да си позволим само най-необходимото”, пише в стари картички от Черно море. Онова, което радва окото на селянина от покрайнините на Карлмарксщат, е изобилието от местни зеленчуци и плодове, което компенсира донякъде винаги липсващите банани. А и България им предлагаше слънце, пясък и екзотична храна.

Източник: Ретро

2 Коментари

  1. Едно време доста по-различно, по-просто и както е написано в статията – плодове, зеленчуци на корем. Нямаше я тази мизерия, както е в момента. Затова сега всичко е в Гърция, където има по-добри оферти, обслужване и храна. Не останаха места при нас, където да отидеш и да починеш, без да е бетон или да си затворен в някой комплекс!! И дори „бедните“ чужденци не искат да са при нас.

  2. Особено си спомням нудиплажовете с голите цицорести немски красавици бяха супер. Естествено красиви без епилационни простотии.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //