Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Как прекарвах детството на село

Как прекарвах детството на село

Детството ми при баба на село беше свят на безгрижие. С аромат на истински топъл хляб и домашно сирене! Когато най-желаната от момчетата играчка бе червено-жълтият пластмасов камион! Креватите бяха железни и с пружина, печката – на дърва, в къщите се слагаха ковьорчета и се переше с домашен сапун.
Тичахме боси по поляните, търсехме забравени съкровища на тавана, израждахме котки в сламата, ходехме километри пеша, крадяхме от джанките на съседа, прибирахме се по тъмно кални и гладни, а баба ни чакаше с вкусна пилешка чорба.
С умиление си спомням за кокошките и козите в двора, за прашката за хвърляне на камъни, преметната на врата, за безкрайните игри и лудории.
Някога в повечето села имаше фурни за хляб, откъдето късно вечер или рано сутрин се разнасяше невероятен аромат на току-що изпечен хляб. Няма да забравя и доматите от градината и домашното сирене – любимата закуска от детството. Мирисът на сушени билки и липа, постлани върху вестници. Попарата от чай, сирене, масло, захар и хляб. Прясно издоеното мляко рано сутрин.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //