Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Какво беше здравеопазването по време на социализма

Какво беше здравеопазването по време на социализма

След 10 ноември 1989 г., когато новоизлюпените демократи решиха, че подготвените ни лекари не са добри специалисти и затърсиха такива из Европа, във в. „Отечествен фронт“, който още излизаше, прочетох статия от известен немски специалист. Той казваше, че здравеопазването ни е добре организирано, здравните услуги – на ниво. Че не е нужно друго, освен да се действа за по-добро заплащане на всички кадри, работещи в здравеопазването.
А какво беше то? През септември 1975 г. тежко заболя 76- годишната ми майка. Оказа се раково заболяване и стопяване на четвъртия прешлен на гръбначния стълб. Болките бяха неописуеми.

През следващите 8 месеца, докато лежеше вкъщи, всеки ден в 9 ч. и следобед в 16 ч. идваше линейка със сестра, която й слагаше болкоуспокояващ серум, а за 22 ч. ни даваха безплатно болкоуспокояващи капки. Цялото това лечение се извършваше безплатно.

През юни 1967 г. по покана на моята посестрима Зоя Матвеевна посетих за два месеца СССР, град Калининград. Преди да замина, паднах и ударих десния си крак. В Калининград болката ми се усили. Зоя ме заведе при лекар. Установиха тромбофлебит и ме оставиха в болницата в Октябрский район. Приеха ме в хирургическото отделение на Д-р Валентина Кленова. 18 дни бях на легло, а кракът ми – на специална поставка. В болничния лист, който тя ми даде, написа какво са извършили, какво още трябва да се направи, което да предам в България на нашите лекари.

За цялото това лечение не заплатих нито лев освен рублите, които дадох за красив букет от рози за Д-р Кленова. А за вниманието, с което бях обградена, мога да говоря с дни. И „строгая сестра Нина“, както я наричаха в болницата (защото беше винаги тъжна и смръщена, загубила всички близки във войната) ме обграждаше с голяма обич.
В България всяка година в продължение на три години ме викаха на проверка. На третата установиха, че тромбът е много добре калциран.
 
Елена Димитрова, Горна Оряховица

5 Коментари

 1. Да.и лекарите ви подгъзуваха за 150 лв!

  • Тогава ставаха доктори за да лекуват ,а не да точат здравната каса и да слагат стендове на здрави хора.

 2. А тази снимка кой я сложи. Това е снимка от съвременна болница. Това че е направена черно бяла нищо не значи
  Вижте мониторите и часовника на стената
  Или може би в България е имало LCD монитори през 70-те гоиди ?!?!?!

 3. Абе то безплатно е било само лечението в болницата и лекарските кабинети. Ако тази жена е била у дома най-вероятно е трябвало да плаща за лекарствата поне . А и при недостига на техника/линейки два пъти посещение на ден…. Май пак баламосвате хората, няма да ви е за първи път

 4. Вижте тук един цитат, какво е било на места състоянието на болниците. И това го е имало, и е било резултат от „безплатното“ …: https://kiselec1.blogspot.com/2019/12/40-10.html
  „Маргарита Босилкова:

  … И на фона на тези големи успехи на здравеопазването у нас, когато смъртността е рязко намаляла, средната продължителност на живота у нас, както бе казано, е увеличена, твърде тежка е картината, която ще ви нарисувам за окръжната болница в Търново. Тя е настанена в много старо, крайно лошо здание и в него не може правилно да се извършва медицинското обслужване и лечение на гражданите. За да може да отговаря на новите медицински изисквания за лечение, болницата непрекъснато доставя съвременни медицински апарати и съоръжения. При това положение се натъква на нови трудности. Съществуващата електрическа мрежа е много стара, технически негодна и при ползуването на уредите не издържа, много често се поврежда. Куриозни са случаите, когато поради липса на резервно осветление в момент на операция и други спешни случаи, електрическият ток прекъсва и трябва да се търсят примитивни средства за осветление, които са крайно неподходящи за такива случаи. …“

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //