Спомени от Народната република
Начало / Вчера и днес / Германец се разплака пред руините на завод „Чавдар” в Ботевград

Германец се разплака пред руините на завод „Чавдар” в Ботевград

Златьо Златев, дългогодишен директор на „Чавдар”

69-годишният Манфред Бунц не можал да скрие сълзите си, като видял голото поле, останало на мястото на някогашния завод за автобуси „Чавдар”.  Възрастният мъж  е бивш служител на немската фирма „Кесборер”, от която „Чавдар” през 1968 година  купува лиценза за производството на автобуси „Сетра”. През този период във фирмата е работил неговият баща – Ханс Бунц, който пръв идва в Ботевград по повод усвояването на лиценза. По-късно заедно с него идва и  синът  Манфред, тогава съвсем млад инженер в „Кесборер”.  Освен работни отношения, двамата  германци създават и близки приятелства с местните хора. Връзките им със семейството на тогавашния директор Петко Петков – Гиздата продължават и досега, предават се даже на следващите поколения – на техните деца и внуци.
Миналата седмица  г-н Бунц  дошъл в България на почивка със семейството си  и решил да се отбие в Ботевград у семейството на Мими Такева – дъщерята на Петко Петков.  Възрастният мъж поискал да види „Чавдар” и при гледката останал безмълвен – просто се разплакал.
„Колко жалко е това, което се е случило с „Чавдар”. Фирмата „Кесборер” също вече не съществува, но преди повече от 20 години бе купена от „Мерцедес”, сега е друга фирма- но в град Ной Улм продължават да работят над 3500 души” – споделил възрастният германец.
През 1974 година в завод „Чавдар” се произвежда първият автобус по лиценз на  „Сетра”, който е с двигатели на МАН или чешкия Лиаз.
Внедрявенето на лиценза обединява усилията на екипа специалисти, изпратен от Германия и на българските инженери и работниците от „Чавдар”.
Setra Omnibusse е един от големите германски производители на автобуси. Разположен е в градчето Ной Улм. Фирмата е основана през 1911 г. под името  Карл Кесборер. От 1994 г.  Setra, съвместно с Mercedes-Benz Omnibusse, образува групата EvoBus GmbH, днес принадлежаща на концерна Daimler AG.
В европейския списък на автобусните производители Setra е най-уважавана в сегмента на престижните междуградски и туристически автобуси от клас «премиум».

 През 2013 г. в турския завод от веригата Evobus започва производството на автобуси MultiClass 400 business. Това са опростено оборудвани междуградски автобуси в три дължини.

8 Коментари

 1. Ние пък плачехме десетилетия, докато се возехме в тях. Германските лицензи са едно, българската поддръжка с чук, изолирбанд и тел е друго. Последната скапа и „Икарусите“ – иначе много добри автобуси. Черни облаци от недогоряла нафта или каквото там се гореше в котлите им, бълваха в лицата на хората по градските спирки. Те вицовете за „Инженер Ганев“ не са от вчера, ами поне от 70-те години. А относно закриването на заводи, човекът да се обърне към ЦК на БКП, има още живи – да ги пита. Те си откриваха, те си закриваха. Или пък към синовете и внуците им – те пък предимно закриваха и ядяха (и още ядат) остатъците от соцкопанята.

  • Поредното уникално и гениално изказване на умопобъркания трол йо…

   • Иван Данчев

    Прав е човека по-горе. Помня всичко много добре. Живея срещу това, което беше завод. Уникална безстопанственост и кражби. Незаинтересованост. Глупост. Простотия… Добре че свърши.

    • Безстопанственост и кражби да, но кажи през кой период, нещастник такъв. Ама не ти изнася или си прекалено малък и не помниш. Аз ще ти кажа. Кражбите започнаха след 1989 когато всичко в държавата ни тръгна надолу и продължава до днес, когато вече успешно сме достигнали дъното и още по-успешно го дълбаем, начело с бойко тиквата, разните му там еврогейски съюзи, нато, мангали и т.н.

 2. Захаринка Стоянова

  Гледала съм как всяка сутрин ,тумби цигани ,от най-малкото до най-голямото- с каруци тичаха сутрин рано към ЧАВДАР. Всеки от тях нарамил брдва, кирка , с които си помагат- чукат с чукове, режат със специални ножовки, железата. Вечер, праш и и мърляви , се прибираха. Не можете да си представите с какво настървение се грабеше, разпродаваше, унищожаваше. И сега продължава. Жалко за България. ЖАЛКО !!!!

 3. Вижте какво е било положението в страната малко преди промените: „… Значителна част от дълга по банковите кредити в размер на около 7 млрд. лева е по кредити, издължаването на които с различни правителствени решения е отсрочено за след 1990 и 1992 години. Главни носители на този огромен дълг са фирми и други организации от отраслите енергетика, металургия, машиностроене, промишленост за строителни материали, транспорт, селско стопанство и други, които през последните години изпаднаха в тежко финансово състояние. Следва да се има предвид, че същият адрес има и целият формиран дълг към държавния инвестиционен фонд. Това означава, че около 55 на сто от общия дълг по банковите и държавните кредити е на фирми и организации от тези отрасли …
  … отлагането на издължаването на натрупания от тях значителен дълг има характер на временно облекчение и не решава глобалните им проблеми …“ Значителна част от предприятията в машиностроенето са били на практика на ръба на фалита или фалирали, не са можели да си плащат заемите! Това е причината много от тях да бъдат затворени след промените, и то е наследено от комунизма/социализма. Ако тези фирми бяха наред още щеше да ги има (вижте например Шкода или Дачия) а соца нямаше да фалира.

  https://kiselec1.blogspot.com/2019/02/1980_5.html

 4. двигателя е Раба-МАН унгарски по лиценз на МАН. Ползва се в Икарусите в камион Чепел и др.

 5. Павел Кипров

  Много такива чужденци има да плачат>Ако дойде човек от швейцарските Оерликон и Райсхаусер и случайно успее да види някоя от останалите си в България машини/не претопени за бетонно желязо и непродадени в Турция за без пари, при цени 80-тте повече от 150 млн.долара/, сигурно ще ни мисли за марсианци
  Мисля, че Оерликона за тогавашни 24 млн.щ.д , който беше пред Софийските гробища беше в Балкан Ловеч/ако все още е там., а другите един господ знае,

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //