Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Първият треньор на Бойко Борисов по карате: Бойко беше страхливец!

Първият треньор на Бойко Борисов по карате: Бойко беше страхливец!

Валерий Найденов – първият треньор на Бойко Борисов по карате

Бащата на бойните изкуства у нас – Валерий Найденов, не се изказваше много ласкаво за Бойко Борисов

Ще ви дам прост пример. Годината е 1984-та. Ние сме поканени от основателя на стила киокушин във Варна на състезание по правилата на киокушин. Предизвика ни на състезание Коце Божилов, който е доайенът на карате-киокушин в България, един много уважаван от мен боец.

Отидохме 10-15 състезатели, между които и Бойко Борисов. При една от първите срещи на мой състезател Денислав Скорчев, един от състезателите на Божилов го удря лошо и му чупи челюстта. След две срещи трябваше да играе Бойко Борисов. И тогава Бойко идва при мен и почва да кърши ръце тука аз… още мога ли да не играя. Вдруги ден съм на дежурство в пожарната, ако нещо се случи.

И аз го питам: Абе, пич, страх ли те е, какво?

Ми аз предпочитам, такова…

Страх ли те е, бе? Щом те е страх, тая вечер взимай влака и заминавай за София.

И го върнах. Всички останали, даже имаше жени, се биха, играха. А той нямаше доблестта дори да излезе на татамито, да играе и на втората секунда да падне, уж се подхлъзнал. Него дори го беше страх да излезе на спаринг. Аз имам чувството, че самият мирис на адреналин го плаши. Много често чета по медиите той е митичен герой, много добър каратист.

 При нас той имаше два прякора, които го характеризират отлично. Единият му беше измислен от Пламен и Данчо от Търново, които тъй като си биеха Бойко редовно, го бяха нарекли Праните гащи.

Вторият прякор, който аз съм чул за него, е Борсука, понеже все странеше от хората. Той е един такъв, все се цупеше. Това определя донякъде субекта Бойко. Аз дори не мога да кажа, че е бил изявен таекуондист, той никога не е имал един медал, една купа по простата причина, че той никога в живота си не се е състезавал.

След като излезе от тае-куондото през 1985 г., него го направиха треньор по карате в пожарната някъде 1986-87 г. Сетне национален треньор по карате на МВР.

……………………………………………………………………………..

На 31-ви октомври 2012 г. след тежко боледуване почина първият треньор по карате на премиера Бойхко Борисов д-р Валерий Найденов.

Д-р Найденов беше почетен председател на Българската федерация по Таекуондо, както и сред създателите на федерацията. Първоначално той изучава бойното изкуство в Мароко при корейски майстори, взима участие в състезания, а по-късно при завръщането си в България през 80-те години прави първите клубове. Приятелите му го помнят като великолепен организатор и инструктор по Кунг-Фу и Карате. За един период от време Валерий е национален треньор по Таекуондо на ЮАР, където прекара 10 години от живота си.

Валерий Найденов е също така доктор по икономика и журналист международник. Работил е в БТА, издавал е периодични издания и е автор на телевизионното предаване „Силата на Духа“. Той е и първият треньор в бойните изкуства и източните дисциплини на премиера Бойко Борисов. Преди да започне да се занимава с Карате, Борисов първо е преминал през школата на Таекуондо при Валерий Найденов.

Източник:worldtodaybg.com

6 Коментари

  1. Ако г-н Найденов беше наистина треньор и при това свързан с бойните изкуства, никога не би казал това, което четем по-горе…Явно този човек е някакъв политик или самият той е страхливец, щом е решил да говори с цел да злепостави когото и да било…На всеки истински свързан с бойните изкуства би му било под достойнството такъв коментар…

  2. Ще ти се ама човека е казал истината. Чист борсук е тоя бойко, нима не виждаш.

  3. Глупако Михайлов, не видя ли, че човека е починал 2012г., какъв политик, това гербавите олигофрени сте уникум.

  4. Да вярно е това за бившия мин.председател. Имаше подробна статия на две страници в един вестник.
    Не знаех че Валери е починал. Лека му пръст. Беше достоен мъж!

  5. Аз съм чувал разкази от групата която е била с него, че са го биели и защото ги е крадял. Последното което е казал Бойко при един от последните му побои е, че един ден ще съжеляват за това и че щял да иде на високо или нещо отмсорта беше по спомен.И чемщял да има възможност да лраде повече.

    • Е, тук вече е ударил право в десятката! Вярно е НАВИСОКО и има възможност ДА КРАДЕ ПОВЕЧЕ!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //