Спомени от Народната република
Начало / Оттук-оттам / Какво съдържаха колбасите от соца

Какво съдържаха колбасите от соца

3 Коментари

  1. И пак, както обикновено тук, рекламните материали на соцпредприятията се представят като нещо, с което хората са преяждали. Ако някой е виждал през 80-те години (щото това на снимките е оттогава) в софийските магазини „Коледарска наденица“, „Колбас Хебър“, „Колбас Козница“, „Колбас Билков“, „Колбас Плана“, „Колбас Шопски“, „Колбас Родопски“, „Колбас Албена“, и пр. – всичкото това производство на ДСО „Родопа“ – София, това не е било населението. Може да са ги яли бакарите и артелчиците от УБО и БОДК, както и клиентите им от БКП, Ако изобщо нещо от това е произведено в количества, различни от мострените.

    • Във филма “ Брежнев“ който веднъж цитирах, имаше епизод, в който Льоня се правеше на демократ и опита от саламите дето ядеше съветския народ. Така му приседна, че Виктория Петровна, жена му, бързо се наложи да търчи за „Зубровка“ да му прокара.

      • Да, влезе с десет души охрана, мекерета, гавази, поне един от тях с автомат; в селкоопа огледа мизерните, полупразни тави, отчасти пълни с боклуци, и си купи парче наденица тип „Народна“, от която щеше да пукне. Естествено, като всеки вожд, нямаше и копейка в джоба си, та слугата му плати рубла и нещо за пробата от народната храна. Впрочем в някои по-нови руски документални филми могат да бъдат видени доста подробни описания на саламопроизводството в СССР, което е било, явно, прилично докъм средата на 60-те години, а после плавно е започнало да се скапва, сиреч да бъде скапвано. Естествено, спеццехът към московската саламджийница, който е произвеждал по стотина тона колбаси дневно само за богоизбраните, е работил до последно – до края на това „най-справедливо“ общество – 1991 г.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //