Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Куризоните моменти от турнето на Тина Търнър в България

Куризоните моменти от турнето на Тина Търнър в България

В годината, в която България отбелязва своя 13 вековен юбилей, американската поп и рок звезда Тина Търнър пристига на лятно турне у нас. Тогава кариерата й е в застой и се предполага, че тя е от звездите на Запад, които вече залязват на Изток. Кралицата на рокендрола, известна с енергичното си сценично присъствие и мощни вокали, обаче ще се превърне в една от музикалните звезди с най-дълготрайна кариера и ще остане още дълги години на върха.

Тина Търнър изнася концерти в столичната зала Универсиада, в Двореца на културата и спорта във Варна, Летният театър на Пловдив, както и в спортна зала „Изгрев“ – Бургас. Запомнящо се е и участието й в култовото предаване „Всяка Неделя“, след което плъзва слуха, че Батето и Янчо Таков са я таковали.

Никой от българските й фенове тогава не вярва, че ще доживее да види соул дивата на живо и пуснатите в продажба билети са изкупени веднага.

Концертите на неповторимата Тина Търнър у нас преминават като по ноти, но не липсват и куриози.

Богдана и Тина Търнър се засичат случайно в БНТ, когато американската изпълнителка гостува в България през 1981 г.

В София тя и нейните танцьорки взривяват залата още в първите секунди от спектакъла. Екзалтираната публика пее и подскача заедно с тях. От страх някой да не доближи звездата и да я пипне, бдителните униформени, осигуряващи реда и спокойствието на певицата, не разрешават на никой да мръдне от мястото си, дори и да отиде  до тоалетна. Поради тази причина Тина си тръгва от концерта без нито един букет.

Държавна сигурност пък не позволява на голямата звезда, да излезе пред бургаската публика с прозрачно боди. Продуцентите й се опитали да ги убедят, че това е шоу, но те били категорични: Няма шоу! Да се облича!

Еротичен спомен от този концерт обаче, пази морякът Сотир Иванов, който е известен повече в града като Сотко Брадъра.

В Бургас тя изнася два концерта за една нощ. През септември на 1981 г., няколко хиляди души се стичат в спортна зала „Изгрев“, за да чуят вече нашумялата по онова време Тина. Сред тях е 30-годишният Сотко. За разлика от останалите той е без билет и не е в залата, а зад сцената на работа. В онези години бургазлията решил да слезе от кораба и започнал да се труди в тогавашната държавна фирма „Културен отдих и украса“. Ден преди концерта на Търнър Сотко и колегите му подготвяли сцената, декорите и осветлението за концерта. Задачата им по време на самия концерт била да не изпускат от поглед звездата зад кулисите и да следят за безопасността й.

По средата на втория си концерт, американската звезда прави екстравагантен подарък на моряка. „Спомням си всичко с най-малки подробности. Първият концерт беше от 18 до 20 часа. Мина нормално и без ексцесии, но бяхме под голямо напрежение. След само час почивка в 21 ч започна вторият й концерт. Точно по средата имаше кратка пауза, нещо като антракт. Тина Търнър дойде при нас зад сцената, за да се преоблече. Влезе зад паравана в импровизирана съблекалня, а когато излезе с нов тоалет, държеше в ръка чорапогащника си. Хвърли го към мен с думите: „Това е за теб бейби, направи бизнес с него.“ И хукна към сцената“, разказва вълнуващата си среща със звездата бургазлията.

Морякът останал като втрещен и дори не успял да благодари на темпераментната рокаджийка. Когато разгледал подаръка, останал изумен от материята. „Сега никой няма да му обърне внимание, но тогава, в началото на 80-те години, в България такъв чорапогащник никой не беше виждал – много плътен, еластичен и лъскав, сив на цвят, с искрящ сребрист оттенък. Всички, на които съм го показвал, цъкаха с език“, спомня си Сотко. Самият той обаче никога не е отдавал на подаръка кой знае какво значение, нито му е минавало някога през ум да го продава. „Да си призная, тогава дори не успях да разбера думите й „направи бизнес“. В онзи дълбок комунизъм никой у нас не беше чувал, че се правят търгове с вещи на звезди. Чак след демокрацията разбрах какво е имала предвид Тина Търнър.

В студиото на „Всяка неделя“. Интервюира е Янчо Таков.

Най-куриозната случка  се разиграва зад кулисите на пловдивския Летен театър.

По време но концерта Тина се преоблича поне пет пъти. С всяко излизане на сцената облеклото й става все пък по-оскъдно.

Певицата поставя пред организаторите на концерта едно задължително условие – преди всяко преобличане да си взема душ.

Хубаво, ама на Летния театър нямало и следа от баня. И тогава направили нещо като бригадирска баня – варел с топла вода и кабинка от сковани летви и полиетиленови завеси. Почти прозрачни. Посветените в очакваното събитие заели стратегически места и зачакали.

Дошло време за първото преобличане.

Тина Търнър са затичала към импровизираната баня и още по пътя започнала да захвърля дрехите си. Още преди да се скрие зад завеската лъснал черният й задник. Организаторите търкали очи – не можели да повярват, че всичко това не е сън.

И така – цели пет пъти.

И при социализма – каквото и да пишеше в документите на Юлския пленум, важеше правилото на късмета. Не е важно какъв си и за какво се бориш, важното е да попаднеш в правилното време на правилното място.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //