Спомени от Народната република
Начало / Под пагон / Каква казарма е карал Росен Плевнелиев

Каква казарма е карал Росен Плевнелиев

3 ч след полунощ. В спално помещение, където спокойно спят 20-ина младежи, нахлува мъж на средна възраст и без никакво притеснение издава бойна команда: Да ви видя всички прави, до 15 секунди всички легла да са оправени! По-живо, по-живо! Какво ми хъркате като баби! Стани бързо, ей ти, не се завивай през глава, тук не е курорт, ами казарма!

В Математическата гимназия в Благоевград Росен Плевнелиев е душата на всички компании. Макар да е от групата на зубрачите, си пада по рока и написва химна на училището.

Това не е част от екшън филм, а част от истинските истории на школата за запасни офицери в Плевен с главно действащо лице – вероятният бъдещ главнокомандващ на армията редник Росен Плевнелиев, пише 24 часа. Сега той с усмивка си спомня за тези моменти, в които е усетил и меда, и жилото на войниклъка. Защото за какво си говорят мъжете цял живот – разбира се, за казармата! Както жените споделят тайните си за раждането, така и за тях приключенията от военната служба за родината остават спомени за цял живот. Разбира се, и приятелства.

Росен Плевнелиев тъкмо завършил елитната благоевградска математическа гимназия с пълно отличие и трябвало да влезе в казармата. Първата година бил в Плевен и изкарал в теоретични и практически занятия по възможно най-сложната специалност – артилерийски разузнавач. Задачата била непосилна, защото носел не по-малко от 40-50 кг на гърба си, автомат, специални уреди за задаване на координати, уреди за мерене и друга екипировка. Трудното идвало от това, че като артилерийски разузнавач трябвало да е възможно най-близо да противника, да засече неговите цели и да подаде координати и информация за тях на огневите позиции.

Редникът от школата за запасни офицери в Плевен Росен Плевнелиев все още не знае, че е бъдещият главнокомандващ на армията.

Нужна била много добра физическа подготовка, за да оцелява сам близо до противника. Всяка сутрин независимо от атмосферните условия – минус 20, плюс 40 градуса, тичали по няколко километра, превземали баирите с цялото бойно снаряжение, тренирали да подават координати при всякакви условия. “Като артилерийски разузнавач имах много тежка първа година, през която ме пуснаха само 6 пъти в отпуск, и то за около 4 часа. За това време тичах до пощата, където се редях на опашка, за да се чуя с майка си и баща си, след което бързах да си купя една пица и отпускът свършваше”, спомня си редник Плевнелиев.

На всичко отгоре и времената не предвещавали мир, та се налагало войниците непрекъснато да са в бойна готовност. По това време – 1982-1983 г., в Полша дисидентите от синдиката на Лех Валенса “Солидарност” вече създавали много проблеми на социалистическата общност и българската войска постоянно била ангажирана с тренировки и симулации на война.

“В края на първата година в казармата, толкова исках да се прибера в Благоевград, за да видя приятелите и семейството си, че тичах 3-4 км от поделението до гарата”, признава сега Плевнелиев.

След първата тежка година обаче късметът каца на рамото му. Оказало се, че 5-имата най-добри участници на олимпиадата по математика и програмиране през 1982 г. имат право на по-лека служба. А възпитаникът на математическата гимназия в Благоевград, випуск 1982 г., бил спечелил първо място в националната олимпиада по програмиране.

Веднага получил разпределение в изчислителния център на Генералния щаб. Имал за началници 42-ма полковници и генерали, а войничетата били само 5-има. Тяхната работа била да поддържат всички компютри на Генщаба. Културният шок бил голям – все едно от студентските общежития да попаднеш в “Хилтън”. “Беше много добре, защото можехме да се развиваме, да четем книги, да работим по специалността си”, преценява Росен.

7 Коментари

 1. Проверявайте по-добре снимките, които публикувате. Втората снимка не е на редник от НШЗО. Униформата изобщо няма нищо общо с тази на ШКОЛНИЦИТЕ (в НШЗО Плевен бяха школници, а не редници). Предполагам това е снимка от военното обучение в училище. Освен товада се казва че в школата чак бойна готовност да се поддържа е меко казано пресилено…

  • Княз Кирил Преславски

   НШЗО е, а ти ако си служил там ще знаеш, че освен школници имаше и редници- домакинска рота и още една рота вече не ги помня какви бяха.

   • Няма как да е домакинска рота, след като в статията се казва, че е бил артилерийски разузнавач. Известно на всички, минали през НШЗО, с какво се занимаваше домакинската рота.

  • Княз Кирил Преславски

   Относно снимката с лятната униформа: Това е униформа, която даваха на учениците, когато бяха на лагер по НВО в 10 клас на гимназията /или там каквото е/.

 2. Няма значение

  Стига глупости бе хора. Само кьорав човек може да си представи, че тая мишка може да тича по баири с пълно бойно снаряжение. За успехите му по математика и информатика няма да споря, защото там не може да се провери с просто око, но да говори като педал и да има физика на 13 годишно момиченце и да ми кажете, че е тичал с два пъти по-голямо тегло на гърба си е пълен виц :D. Ходил е в казармата толкова, колкото и аз(не съм, защото имах безкъсметието да се родя чак през 92-ра)

 3. Абе като гледам втората снимка тоя палячо ми мяза на обикновен мангал.

 4. Я……ЧЕХЛ?О бил в Казарма-не думайте бе хора……Тоя ПИНГВИН и за „КЕЧ-а“ е НЕГОДЕН…..камо ли за запасен офицер…..Погледнете снимката му от у-ще и от „Военното в Х клас“…..пълен олигофрен.
  Тоя е СЛУЖИЛ в ИСТИНСКА КАЗАРМА- колкото ББ е бил ПОЖАРНИКАР……Смешници!!!!!!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //