Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Историята на Дядо Мраз

Историята на Дядо Мраз

Модерната митична фигура на Дядо Коледа е изминала дълъг път от Николай Мирликийский, гръцки владика-дарител от 4 век, послужил за вдъхновение. Днес децата познават Дядо Коледа като весел старец с бяла брада и червен нос.

Но техните родители или баби и дядовци, могат да им разкажат за един подобен старец, наречен Дядо Мраз в България, Djed Mraz в Югославия, Dziadek Mr?z в Полша, Mo? Geril? в Румъния и т.н. Всички те са клонинги на съветския Дядо Мраз – Дед Мороз, който и днес е на почит в Русия, но не и в другите страни.

Дядо Мраз си прилича много с Дядо Коледа, но все пак има разлики. Ето някои външни белези:

Западната традиция на коледната елха и Дядо Коледа започват да се разпространяват бавно в Русия през XIX век от космополитния Петербург, но само сред дворяните.Подобно на западния раздавач на подаръци, руският Дядо Мраз премина през много трансформации. И съвременният му вид е сравнително отскоро. Като брадат старец с торба с подаръци и красивата му внучка Снежанка навлязоха в масовото съзнание благодарение на другарят Сталин в средата на 30-те години.

Преди революцията Дядо Мраз (Дед Мороз, Морозко, Зимник) няма нищо общо с Новата година, а произходът му може да бъде проследен до славянската митология, която предхожда християнството.

Според тези митове Дядо Мраз е снежен демон, олицетворение на зимните студове. В някои митове той е „мощен герой и ковач, който сковава водата с железни вериги – студове“. В други – Морозко може да бъде доста жесток – отвлича деца и ги връща само когато родителите им му дадат подаръци.

Николай Рьорих. Дядо Мраз (малко общо със съвременния вид)

В  приказките заедно с Дядо Мраз се появява и една потискаща Снежанка (Снегурочка), която се разтопява с настъпването на пролетта. През 1873 г. драматургът Александър Островски пише една зловещо мрачна пиеса, когато обобщава „биографията “ на снежната девойка. Тя е дъщеря на Дядо Мраз и на пролетта. Тя агонизира без любов и под лъчите на Слънцето (Бог Ярила) се превръща в локва. Нищо общо с енергичния еротичен по-съвременен персонаж в къса рокличка.

И така, според древните славянски легенди, нито Дядо Мраз, нито Снежанка, имат нещо общо с Новата година.

През 1917 г. след болшевишката революция Дядо Коледа е направо забранен, защото е смятан за нещо като детски бог и твърде „буржоазен“. Той им напомня много на религия, а в новосъздадения Съветски съюз няма място за нея.

Но след като укрепват властта си в средата на 30-те години на миналия век болшевиките прекрояват легендата за Дядо Мраз и Снежанка.

Инициативата е на някой си Павел Постишев активен кандидат-член на ЦК на комунистическата партия. В писмо до вестник „Правда“ от 28 декември 1935 година Постишев пише:

„Преди революцията буржоазията и служителите на буржоазията винаги украсяваха елха за Нова година. Децата на работниците само гледат със завист през прозореца цветните светлини на елхата и веселящите се около нея деца на богаташите. Защо нашите училища, детски градини, детски клубове, пионерски дворци лишават от това прекрасно удоволствие децата на трудящите се на Съветската страна?.. Хайде да организираме забавен новогодишен празник за децата, да организираме хубава съветска елха във всички градове и колхози“.

Инициативата на Постишев много се харесва на Сталин. Вождът се разпорежда да се внедри в масите. И съветското коледно дърво задължително се появява не само във всеки колхоз, но и във всеки магазин.

В началото на 1937 година Дядо Мраз и Снежанка за първи път се появяват заедно на праздника на елхата в московския Дом на Съветите.

Съветската Нова година няма никаква връзка със Коледа. Елхата е взаимствана от коледно дърво на древните арийци. Дядо Мраз е трансформиран от снежен дух, който вместо да отвлича деца, им раздава подаръци за Нова година. А Снежанка е наконтена комсомолка-активистка.

Съветският Дядо Мраз не само знае, че сте бил палав – той знае всичко. Той идва и излиза през входната врата, защото вече си има ключове. Няма нужда да влиза през комина.

След разпадането на Съветския съюз в началото на 1990 г. народите се върнаха към старите си обичаи за празнуване на Коледа.

Източник: nauka.offnews.bg

11 Коментари

 1. Комунистическа свинщина.

  • Каквото и да си говорим, дядо мраз си е истинския раздавач на подаръци. Всичко друго е американска свинщина. Както и тоя урод jo.

 2. Може и американска свинщина да е , но веднага след края на соцдиктатурата Дядо Мраз се изпари заедно с дружинните и комсомолските ръководителки, а Дядо Коледа остана.

  • Соцдиктатурата – хахаха не разсмивай хората а си пий хапчетата. Долен смръдлив импотентен американски гъзолизецо. Никого не впечатляваш ако не си разбрал. Проблема не е в това има ли дядо мраз или няма, а е в това такива като тебе да не се допускат изобщо да излизат от лудницата. Камо ли да им се дава достъп до интернет. А ако този сайт има нещо като модератор, нека най- накрая започне да си гледа работата…

   • Колкото и да подскачате другарю, колкото и богата ругателна лексика да вадите, дядо Мраз го няма. Няма го… Хубаво е, че цялата градена с години и старателно набивана в главите социалистическа символика умря в миг, след като скапаната система на Соца се сгромоляса под собствената си тежест. Няма дяда Мраз, няма Димитровска проверка “ Винаги готов“, Няма политинформации в час на класния, няма задължителни манифестации,няма музей на революционната бдителност, няма тъкачки многомашиннички, няма челен опит на ударници в социалистическия труд, няма братска нерушима дружба със СССР,важна като слънцето и въздуха, няма петилетки, съревнования. Какво удоволствие е да се живее днес без всичките тези гнъсави и обременяващи глупости. Диша се с лекота

   • Начо Папазов

    Е И какво ви харесва на Соца? тоя дедо Мраз е болшевишка измишльотина Базирана на митовете и легендите на древните славяни и то на северните славяни? ние какво общо имаме с тях И в самата статия е казано че древните славяни са пашили децата си с този дедо мраз Слушайте мили дечица прибирайте се по светло че иначе ще ви отвлече дедо мраз и снежанка така цяла зима са плашили децата в Древн русия

 3. Много лъжи в тая статия. Оригиналът е Санта Клаус а Дядо Мраз и Дядо Коледа са негови подобия в зависимост от политическата обстанова у нас. Дядо Мраз никога не е бил син, брада до земята с три руски коня и незнам какви други измислици, даже и по соц време. Никакъв дядо Коледа не е имало нито преди 1917 нито преди 1944. В България той навлиза наистина от Съветския съюз където е взаимстван от Санта Клаус(св. Николай). В православния свят св. Николай е поровител на рибарите и няма нищо общо с Рождество Христово, така че обвиненията че това е бягсто от традицията е лъжа защото такава личност в православния свят няма. След 10 ноември Дядо Мраз беше прекръстен на Дядо Коледа поради русофобски и антикомунистически причини, макар че Коледа е народно име и идва от коленето на прасе по Рождество Христово. Коледарите са българската традиця за празника, но между тях определено няма Дяо Коледа. Така че Дядо Коледа се появява за първи път през 1989. И дядо Мраз и дядо Коледа са взаимствани след като на Запад вече се е утвърдил червени костюм а със син костюм е бил първообраза на Санта Клаус в началото преди Кока Кола да го направи червен. Празник Нова година има откакто свят светува и той никога не е бил на Рождество Христово. Сурва е народен обичай свързан с посрещането на Нова година и сурвакарите не са коледари. Преди 10 ноември просто се залагаше на по пищно празнуване на Нова Година и неглижиране на Рождество Христово.

  • „Така че Дядо Коледа се появява за първи път през 1989.“
   Опорните точки, другарю, нещо ти се изплъзват под русофилските, пиянски, ноги. Чети еще несколько сотен раз из съветските форумета, па пак ела. Ако татка ти, милиционеринът, е „неглижирал Рождество Христово“, аз не съм.

 4. Нали всички имате смартфони? Какво чакате, специална покана ли? Влезте в Гугъл плей магазин, напишете в търсачката „коледни игри“ и
  като ви излязат, ще видите, че на всички тях пише „Санта Клаус“! Оригиналът е тук-всичко друго е копие! Тези игри са на разположение винаги и по всяко време на годината!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //