Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Когато държавата се грижеше за своите деца

Когато държавата се грижеше за своите деца

Спомен за Щастливото детство в НРБ

Песничката “Оранжево небето” олицетворява щастливото детство в родната България, в която живяха децата на 70-те и 80-те години, родени и израснали в Народната република.

Със сигурност всички сте я чували тази песничка. С още по-голяма сигурност на всички ви харесва.

Наистина, практически всички, които са израснали в тези години си спомнят с топлота и нежност това време.

Не само евтиният сладолед, почти безплатните билети за кино, игрите в двора на къщата, между блоковете или по спортните площадки, но си спомнят и пионерските и детски лагери, събирането на хартия и старо желязо, лагерните огньове, викторините и конкурсите…

Славно време!

tn_20151112_165332-620x330

Една от причините за тази потресаваща носталгия, която социологическите агенции прикриват, е притиснала почти зловещо всеки българин днес, роден в Народна република България.

Да, носталгията е свързана с добрите спомени за безгрижните детски години, които по време на социализма преживяха, смея да твърдя, всички.

Дори и сираците тогава бяха щастливи!

Оттогава минаха доста години.

Народът ни днес е диво разслоен – едни от децата днес тънат в разкош, а другите в пълна нищета или зловеща бедност.

Не знам дали се свиква с бедността.

Но при всички положения мизерията се усеща. Травмиращо. Тя е безжалостна.

Народът ни боледува, както от болести, непознати за времето на социализма, но и от болест, която няма как да не е заразна, когато виждаш, че държавата и управляващите НЕ се вълнуват от съдбата на малките българчета.

А съдбата на малките българчета зависи днес от пазарния морал. При него всичко се купува и продава, включително и децата.

Да си спомним щастливото детство по времето на Народната република.

Всички деца бяха обхванати в ясли и детски градини

Практически всяко българче в Народната република, за разлика от българчетата в капиталистическата днес държава, посещаваха, ако родителите им желаеха, ясли и детска градина.

tn_20151117_162121

 

Няма никакви съмнения, според педагогическата наука, че посещаването на ясли и детска градина, е с огромно положително значение за изграждането на малките човечета.

Науката педагогика НЕ поставя това под никакво съмнение!

Равенството на половете по време на Народната република бе гарантирано, така че майките по време на социализма спокойно оставяха децата си на грижите на педагозите, за да работят.

 

Равенството на половете по време на социализма бе гарантирано за първи път в социалистическата Конституция!

026

Грижата на социалистическата държава малчуганите ВИНАГИ да бъдат здрави, нахранени, облечени, под медицински грижи, обучени, възпитани и прочие също бе неоспорима. И недостижима от днешна гледна точка.

Да, някои от вас вероятно не харесваха млякото в детската градина или кожата от пилето в супата (както аз например), но със сигурност всеки един от вас в детската градина е бил предоволно нахранен. Порционите за децата бяха значително по-големи от сегашните.

В криминалната хроника по времето на социализма липсваха престъпления срещу деца. Не защото имаше цензура, а защото НЯМАШЕ престъпления срещу деца.

Днес има.

Контролът в яслите, детските градини и училищата бе безупречен – педагогически, медицински, административен, родителски, обществен, партиен…

При толкова видове контрол всеки мерзавец, ако случайно се появеше такъв, получаваше заслуженото почти на секундата.

Изключения не се правеха. Наказанието бе сурово, ако някой си позволеше да злоупотреби с дете.

Е, при капитализма по едно време имаше педофил дори в Народното събрание…

Практически всички деца имаха РАВНИ възможности за получаване на качествено образование

Това горното също е неоспоримо.

За някаква степен на неравенство можеше да се говори само по отношение на големите градове спрямо малките и селата. В големите градове имаше повече безплатни школи, спортни клубове…Но що се отнася до квалифицираните преподаватели – те бяха такива и в най-сгушеното българско село. Българските учители по времето на социализма работеха в името на Родината и децата всеотдайно, от цялото си сърце…

И резултатите бяха видими. В страната практически НЯМАШЕ неграмотност.

Сега има. Дори във “висококвалифицираните” капиталистически градове…

Високо ниво на детския и юношески спорт и физкултура

Трудно е днес да си представим, че някога, само преди малко повече от 20 години, нямаше разни и разнообразни магазини за какво ли не на всеки ъгъл, но имаше детско-юношески спортни школи, хорове, музикални школи, оркестри, танцови ансамбли, езикови школи, театрални школи, групи за рецитали, шахматни школи…

Имаше дори технически школи.

Освен в училищата, там се създаваха бъдещите спортни майстори и медалисти.

А който не продължаваше активните си занимания със спорт, получаваше сериозна закалка – физическа и духовна, възпитание в колективен дух, възпитание за хъс за борба и победа, за издръжливост, дисциплина, преодоляване на трудностите…

Точно в тези безплатни школи се откриваха и самородните таланти – спортни, музикални и какви ли не още, които държавата грижовно отделяше, за да ги превърне с още по-големи инвестиции в бъдещите си медалисти.

Те прославиха НРБ по всички краища на планетата.

Превъзходството на социализма по отношение на детско-юношеския спорт и физкултура също е неоспорим факт.

Стадионите бяха общодостъпни за всеки, който искаше да тренира.

Плувните басейни също.

А за ползата от ежегодното летуване на планина и море, при това чисти, от здравна гледна точка въобще дори няма да говорим.

Достъпните цени на детските стоки

Всяко дете в Народната република бе облечено подходящо, с евтини дрехи. Те бяха по джоба на всяко семейство. Всички учебници също бяха безплатни. След завършване на учебната година те се връщаха в училището, а в началото на следващата учебна година учениците получаваха учебници за новия учебен материал.

Днес дрехите, учебниците и учебните пособия за учениците костват на семействата хиляди.

Легендарната фраза “Всичко в името на детето” фактически се претворяваше в живота без всякакво съмнение.

Капитализмът е лишен от емоции. И от любов.

При него има само и единствено печалба.

Летните ваканции

Детските лагери в Народната република станаха факт след създаването на организация “Чавдарче” и Димитровската пионерска организация “Септемврийче”.

За летните лагери по времето на социализма се мислеше толкова сериозно, колко сериозна бе и мисълта на държавното ръководство по отношение на националната сигурност.

Отчасти тези две неща са свързани помежду си – благополучието и отбранителната способност на страната бяха обусловени в немалка степен от качественото и високо образование и здравния статус на подрастващото поколение.

В Народната република от генералния секретар на ЦК на БКП до най-дребния партиен секретар и ръководител на ТКЗС – всички имаха отговорност да гарантират на подрастващото поколение дълги ваканции, за да не стоят децата в градовете и да бездействат по улиците, да се закаляват, да плуват, да дишат чист въздух, да се стабилизира още повече патриотичното възпитание и колективния дух, да опознаят родината, да обикнат природата, за да се грижат за нея….

Морето бе достъпно за всички. Планината бе разтворила обятията си за всички.

Без изключение.

Пионерските лагери позволяваха на родителите да вземат малко въздух от ежедневните грижи за децата, а след пионерския лагер цялото семейство заминаваше заедно на море или планина.

Стойността на 15-дневен детски лагер бе символична – около 15-16 лева. Останалото го поемаше държавата. Нямаше семейство, което да не може да си позволи да изпрати детето си на морски или планински лагер – с осигурено спане, храна — сутрин, обед, вечер и две междинни закуски, спасител, лекар…

А знаете ли колко деца днес не са виждали никога море на живо? Знаете.

А колко деца не са поглеждали почни нищо друго, освен компютъра? И това го знаете.

Всяко предприятие имаше свой детски лагер и почивна база за трудещите се.

Детският свят на НРБ

Плюсовете на социализма бяха много – сигурността за утрешния ден и липсата на социално разслоение, липсата на резки противоречия в обществото, спокойните и щастливи дни за всяко дете, това бяха едни от главните му достойнства.

Всичко това днес го няма.

То е част от “наследството на тоталитаризма”.

Който иска, нека презира и заклеймява това “тоталитарно наследство”.

Сигурна съм, че повечето от вас са благодарни за това, че социалистическа България сътвори от всички нас здрави, обучени, дисциплинирани, отговорни, морални и обичащи до безкрайност Родината и справедливостта българи.

Постарах се да напиша всичко това сухо. За да не ви натъжавам, че то вече е минало.

Автор: Петя Паликрушева bgr.news-front.info

10 Коментари

 1. Що ги пускате тия глупотевини въобще?

 2. Петя Паликрушева – председател на Движение „Че Гевара“ – България.

  Лъснаха авторите на комунистическите заплахи в Пловдив: http://de-zorata.de/new_forum/index.php?topic=7.260;wap2

  Вероятен роднина: Стоян Паликрушев (1902-1986) е български политик, виден борец за свобода, народен представител в VI-то велико народно събрание (1946-1949). Основател на комунистическото движение в гр. Съединение. Създател на кооперативното движение в гр. Съединение. Кмет на гр. Съединение. Активен борец срещу фашизма.

 3. Тези „здрави, обучени, дисциплинирани, отговорни, морални и обичащи до безкрайност Родината и справедливостта българи“ свалиха така хубаваото соц. правителство, позволиха страната ни да бъде разграбена от следващите поколения политици (които са си същите като старите), избягаха масово от страна при първа възможност и унищожават околната среда.

  Страхотни са тези хора…

 4. Децата сега гледат компютъра, защото сега за всяко дете има компютър. Епохата е такава и в цял свят е така. Стига комунистически глупости…

 5. Не изпитвам никаква смразяваща носталгия към ония години. Детството ми беше много добро, защото оценявам родителите си като свестни хора и макар че годините бяха мракобесни и много бедни поради социалистическото неграмотно управление, са ме предпазили, поне първите години да не разбера веднага в какъв затвор сме живели. Вече като тръгнах на училище, се сблъсках с фалша на дружинните ръководителки, пионерските, комсомолските организации и прочее идеологически щуротии, срещи с тъкачки многомашиннички, със Стефан Продев и романа му за Енгелс “ Фред или пролетта“, който задължително трябваше да купим, филма “ Човек от народа “ за Тодор Живков, който задължително трябваше да гледаме, погребението на Брежнев, в чието поклонение в съветското посолство под страх от изключване задължително трябваше да участваме. Политинформации за Виетнам, Ангола, Гренада, Никарагуа, а нито дума за Чернобил, за потушаването на Берлинското, Будапещенското и Пражките въстания и масово заглушаване на чуждите радиостанции.
  Щастливо детство- друг път. Комунистически изверги.
  Без тия, драги другари, годините

  • Ей шмулер, ти още ли си жив бе келеш? Как не се умори да плещиш небивалици? Няма епитет, който да опише колко си тъп и ограничен. Няма! Както и няма смисъл да ти се изтъкват аргументи за това колко си далеч от истината, просто защото нямаш достатъчно сиво вещество. Престани да се излагаш. Палячо!

 6. Тоталитарната държава се „грижеше“ за децата като им промиваше мозъка с комунистическа индоктринация от най-ранна възраст. В по-късна възраст ги подлагаше на трудова и военна повинност. Обличаше ги насила в еднакви, грозни униформи и насила ги правеше част от мракобесни ритуали, като поклонения пред мумии и други езически извращения. Отново насила бяха натиквани в политически организации по примера на нацистка Германия.
  „Погрижи“ се за тях и по време на чернобилската авария, когато ги хранеше със заразени храни и мляко. „Грижеше се подобаващо“ и за русенските деца, които дишаха хлор и хлороводород в концентрации десетки пъти над позволеното.

  Е, за някой деца наистина се грижеше подобаващо, като например: Людмила и Владко Живкови, Филип и Ирина Бокови, Сергейчо Станишев, Георги Заяков (Пирински)…
  За останалите имаше хлор, радиация, униформи, преклонения пред трупове и принудителен бригадирски труд.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //