Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Спомен за рали „Интерхотели“

Спомен за рали „Интерхотели“

След като сайтът socbg.com публикува снимка на ХI рали „Златни  пясъци“, в мен заживяха спомените за баща ми.
gogo0001Беше през 1981 г. когато разбрах от баща ми, който тогава работеше в гранд – хотел „София“, че се подготвя за участие в рали между служителите на софийските хотели.
По това време той имаше „Лада 1500“, жълта на цвят с рег. № СХ4946. Съветско производство, което в годините на социализма значеше стандарт за здравина.
В един ден, така и не разбрах тогава, поради момчешките ми игри, баща ми разказа  в къщи как е минала надпреварата на това рали „Интерхотели“. Всички от семейството слушахме с интерес и се радвахме, че журито е отсъдило майсторското му кормуване  да влезе в първата тройка. На другата вечер в някой от софийските хотели се състоя награждаването на първенците.

gogo0002Баща ми Георги Власакиев /пилот на автомобила/ и неговият съекипник /навигатор/ Константин Въжаров ме взеха със себе си за церемонията. Помня, че имаше предметни награди, освен обичайните флагчета и  купи. Беше ми забавно, бях взел със себи си една пластмасова количка и през цялото време на церемонията бръмчах с нея из залата на хотела.
Следващата 1982 и по-следващата 1983 г., мисля, че бяха последните години на това малко известно рали „Интерхотели“. Все още пазя, и показвам с гордост отличията и снимките на баща ми, който с неговия съекипник и приятел преминаха достойно през народния спорт. Доказаха възможностите на съветските автомобили и българският спортен дух, като се класираха както подобава: 1981 г. – трето място, 1982 г. – първо място, 1983 г. – първо място.
Уважаеми читатели, аз се чуствам щастлив за това което е завещал баща ми за поколенията. И за това, че разказах спомените си пред вас.

Автор: Георги Тодоров, издател и гл. редактор на вестник „Над борда“

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //