Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Скандалното турне на Тоника във Виетнам

Скандалното турне на Тоника във Виетнам

image_3048251_126Вокално-инструментална група „Тоника“ си остава легенда в българската популярна музика. Тя е  създадена като оркестър към Културния дом на транспортните работници в Бургас с ръководител Стефан Диомов. Идеята за вокална група по подобие на италианската група „Рики е Повери“ се оформя окончателно през 1971 г. Репетициите започват с Ева Найденова, Анастасия Бинчева (Сия), Георги Найденов(Гого) и Хари Шерикян, в един фургон на бургаската гара. После Хари влиза в казармата като моряк и на неговото място е поканен Яким Якимов.

Първият голям успех на групата е втора награда на фестивала „Тракийска лира“ в Стара Загора. На следващата година вземат участие на X-ия световен фестивал на младежта и студентите в Берлин. През 1975 г.е издаден  първият албум на групата. Започват да валят безброй хитове, концертни участия и награди. Всичко е безоблачно, докато не идва разтърсващата за тях 1979 г.

ralitsa-angelova-tonika9Тогава формация “Тоника” жъне успехи не само в страната. В нея са Гого, Ева, Анастасия (Сия) Бинчева и Яким Якимов, който сменя влезлия в казармата Хари Шерикян. След изтощително турне в СССР групата веднага е пратена да пее във Виетнам. Всички са тотално изтощени, но заповедта в Главно управление на Строителни войски (ГУСВ) трябва да се изпълни. Като стоварват багажа в Сайгон, дръжката на куфара на Ева се къса и служител на руския “Аерофлот” го заделя като бракуван. Така Ева пристига във Виетнам без тоалетите си. Дори се налага колежки да  услужват с бельо. Виетнам води война със САЩ и условията са като на полигон. Изнервени, че е без багаж, Гого и Ева протестират  срещу мизерията в  хотела и прекарват  нощта на пейка Втората формация “Тоника СВ” от 1983 г. в състав Ваня, Драго, Милица и Теодор.

mqdefaultОрлин Горанов и Росица Борджиева също са към групата, но спят в хотела. Защото, да протестираш в братска социалистическа страна тогава, е нечувано, все едно изнасяш революция. Скандалът не остава скрит и като се връщат в София, Главно политическо управление на ЦК на БКП светкавично  разформирова  “Тоника”, изземва  записите  от радиото  и телевизията и ги забранява. Всичко, създадено от 1971 г. насам, рухва. А началото е супер обещаващо. Стефан Диомов създава “Тоника” към Културния дом на транспортните работници и започват репетиции в изоставен вагон на бургаската гара, за да стигат до национален ефир и милиони почитатели у нас и в чужбина. За групата пише музика и Стефан Димитров и през 1976 г. с неговата “Ладо ле” “Тоника” взема първа награда на “Златният Орфей”. А с композиции на Диомов печели Младежкия конкурс за забавна песен и Бургаския фестивал. След Виетнам обаче Ева смята, че Диомов ги е натопил, въпреки че скандалът става политически, стига до посланиците на двете страни и не може да се прикрие.
tonika11Песните им са забранени поради политически причини и не звучат по българското радио и телевизия до 1989 г.
След закриването на групата през 1980 г. Стефан Диомов убеждав ГУСВ да възроди втори състав, като подбере изпълнители от национален конкурс. Кастингът е грандиозен, явяват се около 300 кандидати. В новата “Тоника СВ” са избрани Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Ева и Гого сформират група “Домино”, а Сия отива в САЩ и с Трошан Владовски създават група. И тази “Тоника СВ” е подчинена на единственото изискване солист на всяка песен да е този, на когото тя най приляга. Според Диомов Ваня е фаворитката с глас на солист и пее повечето парчета. Това настройва другите срещу нея.

teodor-shishmanov-tonika-9Бившият началник на Строителни войски Борислав Йотов споделя:
“Ваня допреди години наивно мислеше, че уволнението било репресивно. Но Ваня я уволниха не началниците, а нейните колеги, които през 1986 г.   дойдоха при мен с 4  молби за напускане,  т.е. или те, или Ваня…”

По този повод и създателя на групата Стефан Диомов споделя подобна версия:

Не я обичаха останалите. Те винаги са били в сянката  и вече дойде време да кажа истината. Малко преди да бъде изхвърлена Ваня от групата, четиримата отиват с написани молби за напускане при генерал Живов в ГУСВ и ултимативно заявяват: Или Ваня, или ние! И понеже те са мнозинство, в Строителни войски взеха решение да отстранят Ваня и да запазят групата. Мотивите на останалите пред мен бяха, че Ваня пеела самостоятелно, представете си. Тогава се основаваха клубове “Петя Дубарова“ и тя обикаляше без пари да пее в неотоплени салони в Родопите и къде ли не. Това бе трън в очите на колегите . Те питаха Ваня солистка ли е, или е член на групата. Казвах, щом като може самостоятелно да пее – нека. Пейте и вие. Но там е работата, че поотделно всеки от тях и до днес не може да направи самостоятелен концерт. А Ваня може. И виждате какво се получава – този, който може, трябва да бъде задушен. Тя бе принудена да напусне.

138933934310802Началниците жертват нея, за да запазят групата. След нея напуска и създателят Стефан Диомов. Междувременно през 1983 г. Емил Василев сменя Тео и става лидер на групата. Тя съществува до 1991 г., когато четиримата се събират “за последно сбогом”, тъй като “Тоника СВ” заглъхва от икономическата криза и чалгата.

През 1992 г. Диомов заедно с Гого и Ева се напиват в бургаска кръчма, прощават си обидите и искат да съберат групата. През септември 1994 г. съставите „Тоника“, „Тоника СВ“ и „Домино“ правят паметни бенефисни концерти в Бургас и София, последвани от концертен албум и видеокасета. След тези концерти „Тоника“ и „Тоника СВ“ се обединяват под името „Фамилия Тоника“. Групата е посрещната носталгично от няколко поколения българи.

Продължението го знаете….

Източник:www.24chasa.bg

3 Коментари

  1. „Всичко е безоблачно, докато не идва разтърсващата за тях 1979 г… Виетнам води война със САЩ“
    Ко? През 1979? Нье. Авторът да си опресни историята.

  2. Това на последната снимка Рон Джеръми ли е? Или съм се припознал.

  3. В тази статия няма капка изтина… Не съм стар но си спомням за концерта им във Виетнам, а войната там свърши през 1975 тодина….моля не се басирайте с мен – ще загубите….

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //