Спомени от Народната република
Начало / Интервю / Пионерски спомени от откриването на НПК „Ястребино“

Пионерски спомени от откриването на НПК „Ястребино“

В края на 1943 г. в Ястребино свирят куршуми. В разгара на партизанската съпротива са убити 6 невръстни деца, останали в летописа като „Шестте ястребинчета”. Посмъртно комунистическата пропаганда ги обявява за героите на Ястребино. 36 години по-късно в тяхна памет е открит Национален пионерски комплекс „Ястребино“. Това става на Седмия републикански пионерски сбор, проведен на 23.09.1979 г., където с пламенна реч Тодор Живков поздравява пионерите за изграждането на новия национален дом на пионерите.

Представяме ви водещата на церемонията по откриването на НПК „Ястребино“, тогавашната седмокласничка от 2 ЕСПУ – Търговище Цветанка Димитрова и спомените й от този незабрваим за нея ден

12025487_10204893616729245_961232900_n

Как бяхте избрана да водите церемоният по откриването на НПК „Ястребино“?

За водеща на откриването на комплекса бях избрана след конкурс, който се проведе  в пионерския дом в Търговище от Иванка Василева/мисля,че така се казваше дамата от третата снимка/, която беше от Двореца на пионерите в София. Няколко дни поред бяхме карани с кола в Ястребино за репетиции и вечер ни връщаха по домовете. Аз бях тогава 7-ми клас във 2 ЕСПУ гр. Търговище. Беше разговаряно с родителите ми и през цялото време в комплекса имаше цивилни мъже. Аз тогава не съм отдавала значение на тези мерки за сигурност.

С какво спечелихте журито на конкурса?

Сигурно някои са ме мислели за връзкарка, но аз бях избрана без никакви ходатайства. Още от малка много добре рецитирах ,бях водеща…, просто ми се отдава, а и произхождам от така нареченото в миналото „работническо семейство“.

Имаше ли трескава подготовка преди откриването?

12047560_10204893617449263_1914234996_n

На 22.09.1979 г. – денят преди посещението на Живков за откриването на НПК “Ястребино“, мисля, че беше открит някакъв паметник, а вечерта имаше тържествена проверка. Тогава, ние водещите на тези тържества спахме в комплекса.

Иска ми се да кажа и няколко думи за униформата. Калпаче,бяла риза и червана вратовръзка си имах ,но трябваше да взема  от моя приятелка черни обувки и много трудно намерих плисе и бели тричетвърти чорапи – не можело с къси. Сутринта преди откриването ми беше дадена папка със сценария. Жената от 3-тата снимка ми даваше разяснения и ме караше да чета бавно, ясно и отчетливо …

Какво си спомняте от деня на откриването и срещата ви с Тодор Живков?

12048854_10204893615689219_500782720_n

Посрещнахме другаря Тодор Живков на първото стъпало. Има и снимка…, хората бяха застанали в шпалир до горе. Той слезна от колата и мъжът до мен ми подаде голям букет. Подарих му го. Той ме прегърна и целуна от двете страни на бузите. Взе да ме разпитва как се казвам,в кой клас съм, в кое училище уча, какво работят родителите ми. Всичко ми се стори съвсем естествено, нормално …може би не съм осъзнавала, че имам честта да говоря и да стоя до първия човек в държавата.

През това време другите пионери от цялата страна мисля, че бяха председателите на пионерските домове в градовете поднесоха цветя на другите официални гости. Трябваше до всеки гост да застане и по един пионер. Когато се качихме на сцената един мъж подаде един голям плик на Тодор Живков. Когато му дадох думата той отвори плика и почна да чете написаното. Аз бях близа до него и виждах огромните букви с които бе написана речта му.

tn_20150526_162158

След официалната част влязохме в залата, която се намира зад нас на снимката. Там имаше картини,скулптури и музайки. Имаше човек, който разказваше за всяко произведение. Излязохме и вече само официалните гости тръгнаха да разглеждат комплекса. Мисля, че е имало и почерпка-обяд. Ние отново бяхме върнати с леката кола.

След като се върнах всички ме поздравяваха. Родителите ми бяха горди с мен ,че съм била водеща. Но на всички им беше любопитно какво сме си говорили с др. Живков.

А посещавала ли сте комплекса после?

1422544_10200965672493094_1394769450_n

Навремето в комплекса биваха изпращани пионерските активисти  на лагер-школи. Аз не съм била на лагер, защото макар и отличничка не съм била в ръководството на пионерската организация в училището. Скоро минавах край Ястребино…., стори ми се малко занемарен дворът, но дано се намерят средства да се поддържа комплексът, защото е на хубаво място и има много възможности за спорт игри и учене.

2 Коментари

  1. Даа, комплекса тогава ни се струваше грандиозен… Бяхме на откриването – чистичко, подредено… И много народ… Е, с Т.Живков не съм се ръкувал – ние бяхме от масовката деца 🙂

  2. Ивелин Иванов

    Преди няколко години ходих там,въпреки оскъдните средства домът се подържаше добре,изказвам похвала на директорката му (тогава) Цветелина ………. ва ,дано не се затрие такава хубава база

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //