Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Народна памет / Кои са били вражеските елементи, пращани в лагера в Белене през 1956 г.

Кои са били вражеските елементи, пращани в лагера в Белене през 1956 г.

zx450y250_1906023„В последните години са успели да се концентрират в София и други големи градове на страната значително число вражески елементи, бивши индустриалци, търговци, царски офицери, легионери, полицаи и други престъпни елементи, много от които успяха да добият жителство в тези градове“. Това се казва в сведение от 1956 г. до Политбюро на ЦК на БКП от тогавашния вътрешен министър Георги Цанков. Заради тези очертани проблеми тясното ръководство на компартията взима решение на 17 ноември 1956 г. за изселване от София и големите градове на страната на тези „обществено опасни лица“, както и за въдворяване на най-опасните от тях в с. Белене, Свищовско.

Това се вижда от архивите на Политбюро, качени на сайта на агенция „Архиви“. На практика с решението си Политбюро дава инструкция за повторно отваряне на лагера в Белене. Радикалните решения за справяне с „вражеските и престъпни елементи“ идва покрай Суецката криза, когато египетският президент Насър национализира Суецкия канал и Израел напада Египет, както и избухналата в Унгария революция, потушена от СССР и заради протестите в Полша малко по-рано. Именно във връзка с тези международни събития докладва и тогавашният вътрешен министър.

Имена на конкретните хора за изселване не се споменават, но са посочени бройки от хиляди хора, които според вътрешния министър са опасни, като очевидно в това число попадат търговци, индустриалци, царски офицери и др.

vtori-obectРъководството на БКП разпорежда няколко вида мерки – да се въдворят в трудово-възпитателното общежитие в с. Белене, Свищовско, най-опасните за реда и сигурността на страната вражески и престъпни елементи, настанили се на местожителство в София и други големи градове на страната. За други, които не са така опасни, но са „капиталистически и кулашки елементи и разни криминални рецидивисти, за които има данни, че работят против народната власт и сега представляват обществено опасни лица“ се предвижда да им се отнеме софийското жителство. Те трябва да бъдат изпратени в предишните им местожителства и бъдат настанени в собствените им домове или в домовете на техни близки.

Сформира се и специална група от четирима души, в това число и тогавашния главен прокурор, трябва да решава конкретно кои лица да бъдат изселени от София.

Цанков дава сведения на Политбюро, че в София живеят 2 880 бивши царски офицери, както и 4 000 лица, осъждани за криминални и стопански престъпления. „В столицата живеят също така значителен брой (около 500) проститутки и сводници, които влияят зловредно върху морала…“, отбелязва вътрешният министър. Не по.малко внимание заслужавало и известна част от циганското малцинство, което освен престъпленията и пиянстването, разпространявали и различни зарази.

kontzlager_infoС гриф „лично строго секретно“ Георги Цанков разпространява и разпореждане до окръжните и околийски началници на МВР какво да направят с цел да се изпълни правилно мероприятието по прочистване на столицата от вражеските и престъпни елементи. Те трябва в кратки срокове да представят на ръководството на МВР списъци и справки за бивши индустриалци, търговци и кулаци, фашистки управници…осъждани…спекуланти, хулигани, царски офицери и др. такива, които след 9 септември 1944 г.

Трябва да има и списъци на лицата, които трябва да бъдат изселени от столицата. Прилагало се и справка за всеки човек, като освен данни за него и семейството му, трябвало да се донесе и каква е вражеската му дейност в миналото и какво е отношението му към партията и народната власт.

Предвиждало се и устрояването на работа на тези хора из родните им места в ТКЗС, мини и други предприятия, нуждаещи се от работна ръка.

„Обръщам внимание на всички началници, че въпросът е много сложен и при неправилни и прибързани действия могат да се получат неправилни резултати. затова към възложената задача трябва да се подходи много сериозно, внимателно и задълбочено, като предварителната подготовка се запази в пълна тайна“, инструктира вътрешният министър.

Източник:dnevnik.bg

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //