Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / И през соца имало реклами, ама стоки-кът

И през соца имало реклами, ама стоки-кът

Младите у нас сега така са свикнали с рекламата, че просто не вярват, че по бай-Тошово време кажи-речи никой не й обръщаше внимание. Не че сега много хора също я поглеждат заинтересовано. С големи усилия направихме една подборка от макар и редките реклами, които имаше по онова време.

Реклами на обувки, на млечни продукти, на култовия крем за бръснене “Каро”, на газираната напитка “Швепс”, на някоя и друга фабрика за конфекция или мода… както и още някои други – това са рекламите за хранителни стоки, за бита и за това, което е нужно на човека. А точно тия стоки ги нямаше на пазара и хората се редяха на опашки, когато ги пуснеха по магазините.

Друг е въпросът, че редица промишлени предприятия имаха в бюджетите си пари за реклама и бяха длъжни в рамките на годината да ги изхарчат. И ги харчеха ударно по страниците на няколкото списания, програмите на единствената телевизия и единственото радио. Рекламираха се металургични заводи, производството на “Балканкар”, дърводобивни предприятия и какви ли не още промишлени стоки, които може би само в чужбина биха заинтересували някого. Но чужденците не гледаха нашата телевизия, а трактор надали щеше да си купи някой, защото за това имаше грижа ТКЗС-то.

Дори не оставаха назад и нашите побратими по перо. И може би именно там рекламата наистина имаше потребител – четящият българин. Наближеше ли краят на годината, по страниците на периодичните издания се появяваха едри надписи, които приканваха хората да се абонират. Но поради дефицита на хартия абонаментите и тиражите бяха ограничени.

Ще ви предложим един шедьовър на ръководството на едно тогавашно литературно списание, към което интересът може би е бил по-малък.
Четете и завиждайте:

В календара са вписани дните,
колко прелетни, кратки са те.
Който иска да бъдат честити,
нека “Пламък” редовно чете!

Такива ми ти работи, българино от 21-ви век. И не гледай толкова умно!

Инж. Петър ГЕОРГИЕВ, Враца

Източник: blitz.bg

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //