Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Политически калейдоскоп / Вижте какви заплати вземаше партийната номенклатура в НРБ

Вижте какви заплати вземаше партийната номенклатура в НРБ

При социализма всички са равни, но някои са по-равни... и по-богати
zx450y250_1909074

Резиденция „Аглика“ – бивша резиденция на Тодор Живков

„Червени куфарчета“, лични помощници, шофьори, почти безплатна храна, привилегии, предоставени жилища и вили, отпускане на нови и нови бонуси, подпомагане. Още по комунистическо време се знаеше, че това са част от привилегиите, които е имал елитът на компартията. От архивите на Политбюро обаче се вижда как въпреки че реално висшите партийци не са имали особено много разходи, те са получавали заплати, десетократно надвишаващи тези на редовите трудещи се.

От решение на секретариата на ЦК на БКП, публикувано на сайта на агенция „Архиви“, се научава какви заплати са били определени през 1980 г. както за партийния елит, така и за ръководители на държавни структури.

10564При средна работна заплата за този период от 180 лв. първият секретар на ЦК на БКП (комунистическият лидер Тодор Живков) е взимал 2500 лв. Това обаче не е било цялото възнаграждение на Живков – като председател на Държавния съвет на него са се полагали още 1500 лв. Или общо месечната му заплата е била 4000 лв. За време, когато „равните“ и редови граждани са чакали близо десетина години, за да си купят (в повечето случаи със заем) трабант за около 5000 лв. или пък „модерната“ жигула или лада за около 8-9 хил. лв.

Член на Политбюро – секретар на ЦК, отговарящ за работата на секретариата, е взимал 1500 лв., секретар на централния комитет – 1300, завеждащ-отдел – до 750 лв.

Първи зам.-председател на Държавния съвет е получавал 1300 лв. месечно, а останалите заместници – 950 лв. Председател на съвет е взимал 850 лв., а председателят на Народното събрание (работещо, за да одобрява спуснатите решения)  – 950 лв.

rd_1989_007pПредседателят на Министерския съвет, който също е член на Политбюро и е трябвало да изпълнява взетите вече там решения, е получавал също близо десет пъти повече от средния работник, или 1500 лв. Първият зам.-председател на правителството е получавал 1300, а тези след него – 1200. Толкова е била заплатата на член на Политбюро – министър или на постоянна работа в Държавния съвет или в обществена организация.

Партията е одобрявала и заплатите на ръководителите в БАН, БТА, на главния прокурор, на председателя на върховния съд, на шефа на БНБ и др. Най-висока е била заплатата на председателя на академията на науките – 800 лв. Главният прокурор например е взимал 650 лв.

С решението се определят и заплатите в „обществените организации“ – Отечествения фронт, ДКМС, спортния съюз, БЧК, ловно-рибарския съюз, съюзи на артисти, художници, композитори, кинодейци, журналисти, автомобилисти, архитекти.

dnevnik.bg

13 Коментари

 1. А сега как е бе да ви еба майките? Същото, че дори по-зле. Колко взима онова човекоподобно плювналиев? А боко-тиквата? Ами останалите идиоти край тях? Монетата има 2 страни все пак!

 2. Ами да сметнем, при бай Тошо 4000/180 = 22,2. Плевнелиев взема 8000 делено на 940 лв средна заплата прави 8,5. Който е грамотен може сам да си направи сравнението.

 3. Ти май и начално образование нямаш! Не ставай за смях. Тъпак!

  • Това, че си неграмотен, както и всички комунисти, не означава, че и останалите са такива. Не се пали толкова, а вземи едно сметалце и лека-полека може евентуално да се научиш. Бях ти обещал да ти дам 1 000 рубли. Ако имаш резултати може и да си получиш наградата:):):)

 4. Освен това Плевнелиев е човек с образование, инженер. Тодор Живков е бил преводач(превеждал говедата от единия баир на другия).

  • Плювналиев с образование??????????????????????

   Абе младеж смени дилъра, че си попаднал в някакъв свой си свят и ставаш точно толкова жалък, колкото самия плювналиев. На теория може и да има някакви дипломи, но на практика си е гола вода, без да си кривим душата.

   • Разбира се, че Плевналиев е с образование и адекватно поведение. Живков ни излагаше пред свободния свят. Естествено западните лидери подхождаха с разбиране, че е назначен отвън и го преглъщаха някак.

    • Абе путьо, какво адекватно поведение има тоя клоун? Имам чувството че влизаш тук и сереш тъпи коментари само и само да предизвикваш нормално разсъждаващите хора към спорове с теб. От това расте броя на посетителите в сайта ли, какво ли? Как да си обясним иначе неадекватните ти коментари по всички теми?

     • Не зная има ли сайтът модератори, но ако да, бих препоръчал да вземат отношение към стила на другаря ser. Не мисля, че подобен начин на водене на диалог би допринесъл за по- доброто изясняване на миналото. Сайтът има определена носталгична насоченост и се старае да представи различни гледни точки за спорния период на социализма, но подобно ниско ниво според мен само пречи. В случая очевидно се касае за човек, който изкъсо следи мненията, които не одобряват социалистическото минало, за да ги облее в ругатни. Не е важно дали това поведение е користно или не , но очевидно рязко сваля качеството на дебата и на иначе добрия сайт и би отблъснало част от по- умерената публика. Аз бих взел мерки в интерес на добрия тон и атмосфера. Това, което сте създали, заслужава по- добро отношение.

 5. Само неспособен да разсъждава човек може да каже, че сега положението било същото или даже по-зле.

  По-горе Петър е привел някои сметки, които илюстрират разликата.

  Но най-важното е друго: съпругата на Плевнелиев, която отказа да остави бизнесът си, вероятно изкарва повече от президентската заплата на мъжът си.

  А такова нещо беше абсолютно невъзможно едно време. И това е главната промяна.

  • Айдеее още един се включи от лудницата. Смешни сте с тия изказвания, да не кажа жалки. Не знам наистина плаща ли им някой на такива олигофрени да ръсят глупости по сайтовете, или просто те са си природно тъпи.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //