Спомени от Народната република
Начало / Вчера и днес / СС-23 – нарязаният ракетен щит на България

СС-23 – нарязаният ракетен щит на България

„Стратосферните прасенца“ / руски военен жаргон/, можели да стигнат Истанбул за пет минути.

SS-23_Sofia_Military_History_Museum

Днес част от ракетите са експонати във Военния музей

Единствена България в света притежава СС -23

222401CC-23 – артилерийската система, която е с възможности да води огън до 500 км дълбочина /някои дори извеждат данни за 740 км далекобойност – американските специалисти доказват по-голяма теглителна сила на двигателя/, е разположена в Телиш през 80-те години – строго секретно поделение – база на въоръжението. Водело се е фронтова ракетна бригада, с главен инж. Шкодров.Той е основна фигура в организацията по приемането на ракетните установки СС-23. Те пристигат с вагони до България с ферибота Варна-Иличовск и влизат във военния завод „Девети май“ – Червен бряг. Разтоварването на първите три започва в 23,00 ч. на 15 октомври 1986 г. По това време в „Девети май“ имало само военни от поделението в Телиш. Бившите ни противници от Северноатлантическия блок не са наясно какво точно има в Телиш. По онова време нашите спецслужби прехващат турска разузнавателна сводка, в която пише, че в селото има поделение на противовъздушната отбрана, чиято задача е да охранява небето над завод  „Девети май“ и над Плевенския Нефтохимически комбинат.

12185255506_043ba78174_bУстановките за СС-23 в поделението са осем – всяка от тях с по две ракети. Освен това осем пусково-зареждащи машини карат по една резервна ракета – за третия залп. Общо съхраняваните ракети от този тип в Телиш са 24. В случай на война до 6 часа след подаването на сигнала личният състав на бригадата трябвало да бъде готов да посрещне сборочните бригади от Киевския военен окръг.

Интересен факт е, че апогеят на траекторията на СС-23 е 119 км при тегло на бойната й част от 715 кг и максимална далечина на стрелбата 400 км. А при минималната дължина – 50 км, ракетата достига височина от 154 км, което си е космическа височина.

Въпреки че сме били съюзници във Варшавския договор, руснаците също не казват цялата истина за възможностите на въоръжението, което са ни предоставили. В първите години след получаването на комплексите СС-23 у нас са изпратени т. нар. гарантийчици. Тяхната задача е да следят за правилната експлоатация на оборудването и в случай на технически проблем да съдействат за отстраняването му.

У нас ракетите остават на въоръжение до 2001 г. Под натиска на САЩ и Турция на 19 декември със 178 гласа „за“, 3 – „против“, и 2 – „въздържал се“, Народното събрание взема решение за унищожаването на нашите СС-23 до 30 октомври 2002 г. Месец по-късно тогавашният министър на отбраната Николай Свинаров издава заповед тези ракети да бъдат свалени от въоръжение. Операцията по нарязването на комплексите започва на 9 август 2002 г. и приключва в определения срок.

13 Коментари

 1. По това време бях радист във въпросното поделение.Виждал съм ги по време на учения!

 2. Нели – всичко каквото унищожиха в България е в полза на Турция. „ГЕРБ“ продължиха антибългарската политика на комунистите и демократите и републиканците – защото и те се управляват от коминтерна „Израел/ „Сащ/ Западът Народа с право намрази партийците и ги счита за част от номенклатурата на Българският враг в борбата срещу нас.

 3. Учудвам се когато неграмотни хора пишат. СС-23 си има име – ракетен комплекс Ока. И не е артилерийска система, а ракетен комплекс, има огромна разлика. Далекобойността е около 300 км и за това не попада в списъка на ракетите за унищожаване, според договореностите на Горбачов и Рейгън, където е приета граница – 500 км. Но по настояване на САЩ, Горбачов ги унищожава и в съветската армия. Да имахме ракетни системи, но нямахме достатъчно ракети, и бяхме изцяло зависими от внос от СССР! Така че днес те щяха да си остареят, както стана със запазената и все още на въоръжение един дивизион ОТР „Точка“. Престъпление беше изобщо унищожаването на ракетните войски и артилерията в БА, като цяло, вместо това направление да се развива и подобрява. Днешните руски „Искандери“ от коитж натовските гадове треперят, са синовете на „Оката“.

 4. Всичко е, истина, ама някой виждал ли е, БОЙНИ глави за това чудо в БГ????? Няма, не Е имало породи различни причини…….
  Жалкото в БГ е, че сега пък съвсем нищо намаме, а ако реши ЕР-догжаня с една дивизия ще ни направи не втори Кипър, ами направо Северна турска република и НИКОЙ НЯМА ДА СЕ МРЪДНЕ……

  • Големи разбирачи сте няма що. Чета изказванията ви, от които се разбира, че никога не сте имали професионален достъп до информация за тази ракетна система.

  • Боини глави разбира се имаше но с касетачна бойна част. В България нямаше бойни глави с тактически ядрен заряд но до няколко часа такива можеше да бъдат доставени.

 5. Запредателите наши нека вдигнем тежки чаши, да са живи да са здрави ЗЛОТО никога да не ги забрави.
  Да под натиск на САЩ и Горбачов комплекса ОКА беше нарязан но Непобедимий им върна всичко умножено по 2 с комплекса ИСКАНДЕР, но ние вече нямаме нито ракетни комплекси нито армия нито държава. Бях на 10дни служба когато докараха пусковите установки до пролетта на 88 подготвихме всичко въведохме в боино дежурство. Трябваше лятото да ходим до Капустин Яр за първия учебен пуск но оня белязания дявол подписа договора за съкращаването им и …..

 6. Защо никой от по-горните патриоти не направи една проста сметка колко струваше месечната издръжка на под.38960? Защо никой не коментира колко струваше 1 дву-три дневно учение с 1-2 установки и дори само нафтата и бензина на всички съпътстващи машини – ком. пунктове, цистерни за гориво,джипки, деймоси, релейки, изч.машини……Колко струваха блоковете в които живееха военните в селото и Плевен. Колко пари отиваха за заплати…. Няма да коментирам и колко момчета си отидоха завинаги при нещастни случаи, основно причинени от лоша организация и дисциплина.
  Накрая да не излезе, че нашите бивши врагове и настоящи съюзници са ни направили една голяма услага…
  Едно безмислие и едни милиони и милиарди изхвърлени на буклука…..

  • Сериозно си прозд, господин-другар!
   Явно се си и помирисвал портала на казармата. Де…а и дебили!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //