Спомени от Народната република
Начало / Под пагон / Е това беше казармата, ако щете вярвайте!

Е това беше казармата, ако щете вярвайте!

Напоследък много се говори каква армия сме имали и как трябвало задължителната военна служба да се върне отново. От ВМРО дори обмисляли да внесат в НС предложение за връщането ? за срок от 6 месеца за лица над 19 г. Щяло да има и варианти за алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.
И понеже аз съм бил 2 години в служба на отечеството, бих искал да ви разкажа какво представляваше нашата армия.
В голямата си част (защото имаше и изключения, но те винаги потвърждават правилото) тя беше сбирщина на селяндури старшини и офицери, съблюдаващи политическата коректност към БКП. Те се водеха на свръхсрочна служба. Останалата и съществена част, водеща се на срочна служба, от личния състав на армията, бяха уплашени гологлави тийнейджъри, които 2 години основно търкаха танкове, ракети, кораби (по неизвестни причини корабите дори ги търкаха 3 години) и всичката бойна железария закупена от СССР, която добре, че не влезе в бойна обстановка, че врагът щеше да умре от смях, но от друга страна, може би това е било някаква секретна стратегия за унищожаване на потенциалния нападател посредством силни коремни конвулсии. В останалото време, когато не търкаше каквото там има за търкане, личният състав на войската набиваше крак в строева подготовка, по-позната ни като маршируване. Всъщност основната подготовка и умения на десетките хиляди срочно служещи, се изразяваше в маршируване на плаца.
В жега и студ, денем и мрак. Леви, десни, леви, десни…
Разглобяването и сглобяването на автомат Калашников за норматив беше другата основна дисциплина. Виж, стрелбата с него беше цяло събитие, защото се случваше само веднъж годишно и само с по един пълнител. За две години – 60 изстрела с автомат. Толкоз! Страхотна бойна подготовка, без съмнение! Имаше и строителни войски, които се ползваха за безплатни работници на големи и не толкова големи социалистически обекти, а доста често и на по-малки лични такива на някой комунистически васал. Там, може би, са марширували по-малко, понеже имаше много за строене навремето, а безплатната работна ръка трябва да се използва максимално и да не ? се губи времето с маршировки и разглобяване/сглобяване на автомат.

За извращенията, боят и униженията нанасяни от стари на млади под благосклонният поглед на старшините и офицерите, убийствата и самоубийствата, „качеството“ на храната, „условията“ за живот и хигиена, няма да пиша, просто попитайте някой ваш роднина, който в онези години е служил, нека той ви разкаже.
В общи линии това беше армията ни и много се радвам, че не съществува в този ? вид и че ако имам син няма да му крадат време от най-хубавите години в живота за да марширува и търка непотребни железа. Бих се радвал много всеки млад човек да мине подготовка по спасяване на човешки живот, даване на първа помощ, ориентиране, гасене на пожар, оцеляване в непозната среда и изобщо да придобие всички тези умения, които биха спасили неговия и други животи в екстремни ситуации, за които всеки ден слушаме в новините и които често завършват със смърт или крайно неприятни последствия. Доста по-полезно от разглобяване на Калашник за норматив и маршируване на плаца, не мислите ли?
Сигурен съм, че тези, които са били в армията, ще ме разберат, а другите, които страдат за нея и искат да я възстановят, бих искал да посъветвам – запишете се в нея, сега е професионална. Дайте пример със себе си и станете волнонаемни! Мрънкането по социални мрежи, телевизионни студиа и кафенета по кварталите няма да помогне на никой. Безумието от парламентарната трибуна още по-малко. Бъдете образец, а не мрънкала, които искат да изпратят някъде чужди деца. Благодаря предварително!

Автор: Теодор Михайлов

terminal3.bg

32 Коментари

 1. Емил М. Михайлов

  Аз имам девет изстрела с АК-47. За 24 месеца – 9 изстрела …
  Служил съм в поделение за специално строителство на МНО. Бях шофьор на самосвал, изминах 53 000 километра. Две години (1987 – 1989 г.) носих униформата с чест и изпълнявах заповедите на командирите си. Къде съм бил, какво сме строили – няма значение.
  Майка ми беше инвалид, писала до МНО молба да бъда преместен по-близо до София. Отговорът беше: „Др. Михайлова, Вашият син е изпратен там, където е най-необходим.“ …
  Войната не е само битки. Винаги е необходим тил, който да осигурява фронта. Трябва да се възстановяват унищожените и повредени инженерни съоръжения …
  Не смятам, че броят на изстрелите и строевата подготовка са критерий за военна служба. Там се научава, че не си сам. Че ти разчиташ на другарите си и те разчитат на теб.

  • Ето това е умен коментар!!!

  • Евала едно време чакахме повиквателни за да служим на род и родина , сега младежите чакат козметиката си ит Орифлейм да си бръснат краката и кот има там по тях . Все по често срещаме две момчета гушнати на пеика в парка да се целуват от колкото мъже да правят нещо полезно . Едно време имаше ред дисциплина отговорност към род и родина !!!!!!

 2. Напълно достатъчно е да прочетете коментарите, на тези които нападат автора – псувни, въздишки за времето по което още са били млади и тупане по гърдите.
  Нормално е да искат казарма – място където дори и те могат да изпъкнат с нещо – предполагам най-вече псуването, признавам си в това съм по-слаб от тях

  • Достатъчно е да прочетеш скимтежа на самия автор. Разглезено лайно, на което е по-добре никога да не се доверяваш, особено гърба си. Жадно за „себеизява“, далавери и всякакви други иновации в областта на „прее*и другарче“.

 3. Не знам кога е служил или въобще бил ли е в казармата …..80 процен.от статията е шътня

 4. Теодор Михайлов … Автор :)))
  Теодоре – авторското ти писание е меко казано идиотско!!!

 5. Търновец

  Какви 60 изстрела! Аз за 2 години имам изстреляни само 6! Но автора е пропуснал един много тъжен факт – колко момчета загинаха в родната казарма по различни причини. Да не говорим колко се самоосакатяваха за да „скатаят болница“

  • Болярино! Войннската служба, и казарменият режим-в никоя държава не са приятни- това не е пансион за девици, но трябва да я има! Ако бяха те накарали, да се окопаваш, и да стреляш- пак щеше да се оплакваш 🙂

 6. Що си не гледаш работата бе дрисняр кой знае каква женска отрепка си и си бил и са те мачкали несамо в армията но и в училище и в гимназия ако си я завършил и в университет ако си го почвал малоумник сигорно и сега те джаса някой комплексиран шеф и те мачка сутри и вечер глупак нямало смисъл казарма а синовете ти да доведат зетове е по добре така айде че още колко мога да те храня и представа си нямаш такива като тебе ни управляват а и някой от тях правят войни и същите такива като тебе нека са на предните редици че да спасят поне няколко качественни и ценни хора отрепка айде шуз по пързалката автор ще пише кавал

  • Никола, както се вижда от правописа ти, май не си стигал до училище, а за университет няма да говорим. Също, не се и съмнявам, че условията там са били лукс за теб, предполагам и до ден днешен…разни хора, разни идеали 🙂

 7. За съжаление си абсолютно прав … , Теодоре. Хубаво е, че имаш смелостта да го заявиш на всички цървули, които в казармата станаха „хора“, поне разбраха, че има и други като тях и действително съществуват човеци … , които за тях не бяха хора. Не очаквай прост човек да те разбере, затова и западните армии за нас бяха „върховното зло“ – добре организирани и с професионални умения. А за предложението ти съм с две ръца ЗА 🙂

 8. Служил съм в 22120 Маришкия полк и съм изстрелял скромно една каруца с патрони! Къде си служил ти бе путьо?

 9. аз пък бях пожарникар, лъскането и маршируването при нас продължи само първия месец. Имам 9 изстреляни патрона на полуавтоматична (3 откоса). След това си бяхме пожарникари до спукване. Това си беше истиснки рискова професия, вярно в полза на обществото, но по задължение.
  Задължителната казарма е глупост. Някакво специлизирано обучение за 1-2-3 месеца, може, но казарма във вида й от едно време за жълти стотинки и с крещяща фуражка – твърдо НЕ!

  • хмммм, накара ме да се замисля! Явно съм прозд, бързо забравям- извинявай! Та къде му е на АК -то, полуавтоматичната стрелба?

 10. Хаха. Аз съм служил 9 месеца и само до клетвата стреляхме поне 10 пъти в Плевен. Зависи какъв тип войска си. Много ясно ,че ако си охр,домакинска рота или подобна няма да ходиш да стреляш.Автора на статията според мен въобще не е бил в казарма

  • батка преди клетва на никой не дават да стрелят с бойни патрони – служил съм 1999 – 2000 тогава беше така бях отдельонен командир в Щръклево ВВС

   • Напротив, дават да се стреля с бойни патрони преди клетва или поне имаше такива поделения. Служил съм в Средец. Там бях първо в учебен център, а после и в бойно поделение пак в Средец, бившо Грудово. Служих 2000 г. В учебния център среляхме всяка седмица поне по два пъти. Обикновено в понеделник и сряда. Всеки път ни водеха на стрелбището, което е извън града, сутрин. Стреляше се поне по три пъти по мишените. Упражнението включваше стрелба от легнало положение по две мишени и прав по трета. За всяко упражнение имахме по 12 патрона, което значи, че ако сме правили по три пъти упражнението сме изстрелвали 36 патрона. Като се съберат общо стрелбите за 40 дни в учебния център те стават 10 на брой дневни стрелби. Имахме и две нощни с трасиращи патрони. По 1 на всеки 3 или 5. Не помня вече. Всеки може да сметне колко сме стреляли. Като се пише кой, колко е стрелял, трябва да се има предвид и вида на поделението и към коя армия е било. Поделенията в Средец бяха подчинени на Бургаската дивизия, а тя на щаба на трета армия в Сливен. Изключение беше поделение 22210, което беше подчинено на Ямбол, а оттам директно на щаба на трета армия в Сливен. Накратко, в Средец, когато аз служих се стреляше доста и имаше всеки ден различни учения. Това не значи, че нямаше простотии. Имаше. И то много!

 11. Хах, хайде пак армията, та армията. Армия е имало по времето на Царство България! Тогава офицерите са били част от елитът на нацията – доблестни и образовани мъже. След идването на комунизма повечето бяха избити и заменени от обущари и овчари. Не, че всички са били такива, но повечето – да. Имам двама съседи, пенсионирани полковници от онова време. И двамата едвам избутали някакви 2-3 годишни училища, колкото да се каже, че имат някакво „образование“. Неслучайно е пълно с вицове за полицаи и военни. Да не говорим, че в казармата се ядяха семки на плаца и то в строя, крадеше се поголовно и не се вършеше никаква работа. Лично съм отдавал чест на капитан, седнал на ограда, целия в шлюпки от семки! Мъчно им е за армията, защото хиляди хрантутници вземаха изключително високи заплати и не работеха абсолютно нищо! След реформите разбраха какво значи наистина да работиш и останаха като ударени с чук!

  • Глупости говорите за бащите ни. Не съм виждал по-достойни хора от тях. Стойка, уважение, дисциплина, отговорност, униформа и обноски. Предани на службата и на другарите си ! Простаци има навсякъде, но това не е повод да се обижда цяло едно съсловие. Половината имаха по две висши образования – военно и академия !

 12. Явор Станев

  Ей бастун, когато започнеш да използваш думата „юнуша” вместо „тийнейджър” ще могат да те нарекат автор… В момента си някакъв идиот, който пише за неща които не разбира, и е много лошо, че не си попаднал в пряка престрелка да те утрепят! От ТЪПАТА ти статия е ясно, че познанията ти за руските оръжия е доста слаба както и като цяло за бойната техника, така че въздържай се от писането на подобни статии. И ако бях на твое място вместо да продължа да избивам комплексите си чрез злорадстване над нещо, просто защото си бил кекав слабак, щях да се навра в някой миша дупка та да не ме виждат и да не ме знаят колко съм ПРОСТ!!

 13. Наскоро излезе една доста интересна книга, която разглежда задълбочено не малко страни на българската казарма през социализма. Препоръчвам я на всички, които се интересуват от проблема. Казва се „Младежки страсти, мъжки времена. Етнокултурна характеристика на българската казарма през социализма“. Авторът й е Илия Вълев. Издадена е тази година.

 14. 93 г.служих във ВВ, три пъти седмично бяхме на стрелби,стреляхме до повръщане….Стреляхме през деня,стреляхме със трасиращи през ноща,там ядахме ,понякога и спяхме на открито на Стрелбището
  И като капак на всичко,бях мл.ст И всичко се повтори още една година със двата ми новобрански набора.

 15. Който е писал тази статия да си навре оригинала в задника.Аз служих в ОТБ Ямбол 92-93та всеки ден стрелба,дневна,нощна а когато си наряд стрелба до обяд и после в ротата за подготовка за наряда,стреляше се предимно с вкладна цев но имахме и около 10 стрелби щатен на танковете почти не им изтиваха двигателите

 16. „…Е това беше казармата, ако щете вярвайте…“
  Ми…не ти вярвам.
  Ти си служил на едно конкретно място и си имал контакт с трима – четирима началници и двайсетина редници и имаш наглостта да говориш от последна инстанция за цялата армия…“Е това беше казармата, ако щете вярвайте“….Е…не ти вярвам…И аз съм служил две години, между другото.

 17. Тъпанари, ревещи по соца и каармата, защото и двете бяха рай за некадърни и дебилни полуолигорени простаци и селяндури, а ревящите по соца и казармата са точно такива. Путки, мислещи се за мъже, но за чеп за зеле не ставащи и хленчещи дори пред шефа си, да не си изтърват миерната минимална заплатка. Българска казарма – простотия до шия

 18. Армията какво ми даде Служих от 28 септември 1979 -до 28-септември 1981 Отлична подготвка на стратегия и тактика На подривно дело служих сапьор Боравене с автомат АК-47 пистолет Моите колеги бяха танкисти Научих се на смелост на решителност на вземане на командни решения На грижа за войника за дажбата За ученията през зимата Зимата на 1980 беше сурова падна до минус 30 Но пак не замрьзнахме За другарството за трудните дни за марш на скок Станахме мьже а не баби Армията е необходима Но не да пазя това прогнило марионетно НАТО С удоволствие ще пратя моя внук да служи с едно условие Да няма издивателства между стари и млади Това е грижа на командира на звода на ротатата и на полка Както е било преди 9 септември Бойната служба се носи от всички по равно иначе в Дисципа За да няма самоубийства и оправяне на кревата лечеви опори на тоалетната чиния и прането на гащите от новообронците Това е гавра с човека независимо дали е циганин бьлгарин или румьнец

 19. Дамян Петков

  Пишещият да се няма за „Ентелегенция“?!? 😀 Май е бил лайно дето са го мачкали – сегашен джендър. 😀

 20. Уважаеми г-н Теодор Михайлов разглеждайки снимката ,която е вероятно от Вашата военна служба забелязвам доста мургави братя ,зад вас е един обор-вероятно спалното помещение.Възможно е да сте служили в състава на някое обслужващо армията поделениуе-тилово-КЕЧ ,инжжаб,транспортни войски и т.н.Тези ,които служиха в бойните части на армията изстрелваха по 60и патрона на час ,почти всеки ден на стрелбището-денем ,нощем ,зиме ,лете.Участвуваха в военни учения.Придобиваха знания и умения по бойното дело-топография ,военно-медицинска подготовка ,водолазна подготовка ,алпийска подготовка ,изучаваха СРС,оцеляваха без храна и вода в планинската пустош и т.н.Е ,не всички могат и трябва да бъдат като тях .Всеки според възможностите и нуждите в момента.Вероятно и вие както виждам имате желание да получите такава подготовка ,но съдбата е решила друго .Та ,казалмата и тя като хората е различна -един скача с парашут ,друг готви с черпака.Друг строи заводи и жп.линии-както казах всеки според възможностите си.Необходим е един минимум от военни познания ,които както чета вие сте получили -стреляли сте с оръжие ,марширували сте.Не е важно кой какйв е и къде служи.Важното е да остане у него уважението и любовта към род и родина и да е готов да защити родината си когато е необходимо.Казвам „защити“ ,а не да мре за интересите на евроатлантическите гейове.

 21. Да но ако навремето нямаше казарма и прословутите строителни войски господин Автора – Сега и пътища нямаше да има в тая страна нито заводите нито всичко построено от тогавашната власт . Имаше ред ,морал .строй ,дисциплина , уважение към личността , уважение кум учителя директора, лекаря дори уважение към партията -а сега какво е АНАРХИЯ ПЪЛНА И НЕУПРАВЛЯЕМА АНАРХИЯ !!!!!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //