Спомени от Народната република

По улиците на София

Автор: Павлина Д.

Преди много години снимах няколко предавания в поредицата „Очевидци” на редакция ЛИК към единствената тогава телевизия. Обикновено определен човек сядаше пред камерата и говореше по някоя „животрептяща” тема. Аз реших малко да разчупя шаблона. Изрових достъпните архиви, даже ме пуснаха в мазето на Съдебната палата, извадиха ми копия на снимки и тръгнах да търся аналозите им из София.

Забавата беше голяма. Особено когато разказах на баща ми какво смятам да правя. Двамата с Максим Наимович, вдъхновени от приятни спомени, започнаха да се сещат къде какви кръчми е имало. Само ако знаете колко изброиха, тръгвайки от началото на улица „Раковски”! Към двайсетата изгубих бройката, а бяха стигнали едва до „Царя”. И всяка една кръчма беше придружена с подходяща история – къде собственикът им давал безплатни шницели, къде виното било кисело, ама евтино, къде Александър Вутимски рецитирал стихове, къде сядали левите поети, къде десните… Кафене „Цар Освободител” го прескочиха – били са твърде млади, твърде бедни и твърде неизвестни. Жалко че не ги записах тогава. Времето не пощади и моите спомени, пък и на онези невръстни години едва ли съм си давала сметка, че това е по-важната и по-човешка история.

Ето как се е изменяла София през годините.

За съжаление фотосите не са датирани, което много пречи на разказа, но…

Прочутото преди години кафене „Роза” зад Градската градина.

 Личат си трамвайните релси, голямото дърво до сградата, което скоро ще бъде отрязано и в ляво един от входовете на Градската градина.

 Ето го ъгъла – там където след време ще е „Роза“ се помещава „Английски магазин“, какво ли са продавали? Градската градина си има ограда, дамите са със шапки. Сигурно е през 30-те години.

 

А това вече е края на 70-те. Изчезнала е витата желязна ограда на градината, улиците са пълни с хора и автомобили, има неонови реклами и следкарница „Роза”. Тя просъществува до преди двадесетина години, но там не беше вкусно. Не съжалявам за нея.

 …….

 Солунска (тогава „Васил Коларов”) при навлизането й в площад „Славейков”. Не помня дали са ми разказвали за заведение там, но в десния край на снимката се вижда прословутото кафене „Шапките”.

Едва ли някой помни официалната му фирма. В началото се опитаха да го наричат „Ше Камен”, тъй като отгоре живееше Камен Зидаров, но това име не се наложи. А отсреща имаше магазин за шапки, много рядък за ония години, и от „срещу шапките” си остана само „Шапките”. За цивилните изкуствоведи и литератори, седящи по масичките, нека други да разказват.

 Сладкарница „Преспа” на ъгъла на „6-ти септември” и „Граф Игнатиев”

– не едно и две деца от 60-те та до края на миналия век (как звучи само – миналия век!) са яли там пастички, тортички и банички през голямото междучасие. Даже и моята дъщеря я завари, но тогава там се появиха и едноръките бандити. А аз имам някакъв толкова далечен спомен, че даже не съм сигурна, за невисока къща с ъглова входна врата и надпис над нея „Тарас Булба” – беше кръчма или както бе прието да се нарича – заведение. Няма кого да питам. Наблизо се задържа даже до мое време една шкембеджийница – там ранна утрин закусваха хамали, шофьори, работници и кротки изтрезняващи от напоителен запой. Колкото и да е учудващо, беше чисто и спретнато. Сега там са псевдолуксозни магазини, които често сменят „приоритетите” си.

 …

 Ъгъла на „Граф Игнатиев” и „Шишман”. Преди 9-ти  имало кръчма, доколкото помня „Дивите петли”.

По-късно са съединени две помещения и се появи механа „Лясковска среща” – „битови” чаши и чинии, солници троянска керамика и покривки с шевици. Това бе визията на т.нар. битови заведения, а керамиката и тъмните покривки бяха много удобни, защото по тях не личаха следите от минали клиенти и отминали дни. Този пример е следван и днес, особено в провинцията.

 …

И за финал цветна картичка на площада пред Народното събрание. Жълтите павета са равни и здрави, а хотел „София” още не е построен.

Дали да не мина с фотоапарата по същите места?!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //