Спомени от Народната република
Начало / Под пагон / Как беше в казармата

Как беше в казармата

tn_20151110_145939-784x10242Казармата от едно време не беше най-приятното място за живеене. Щеш не щеш отиваш. Ако си късметлия, не те пращаш на край света или в някое гнусно поделение… Нареждаш се на опашка – обръснат, спретнат, минаваш през медицински преглед и вече си войник – облечен, обут и настанен в строя на Българската народна армия. Разпределят те в стая с около 20 – 30 легла на два етажа. Всички новобранци преминават през т.нар. индивидуално 45-дневно обучение, което завършва с клетва.
В началото, разбира се, е трудно – ред, дисциплина и гадни офицери. Ставането рано, хигиената – всички да ходят до  тоалетните под строй, не си е работа за някой, който се е излежавал до обяд в събота и неделя.

Сутрешната проверка:
tn_20151110_1459281Обикновено започва към 5 ч. Новобранците ги събуждат обикновено  с викове. За  закаляване тичаш между 1 и 3 километра, маршируваш под строй, закуска и след това обратно на плаца. Междувременно трябва да си оправиш леглото, да се облечеш, изкъпеш и обръснеш. Който не е успял, лошо го чака. „Щастливците” получават „непоряд” и се занимават с възможно най-гадната работа в казармата. Ако ти знае много устата, най-вероятно през цялото време ще се занимаваш с тях. След проверката следват учебни часове, обяд, почистване на оръжието, може и малко почивка.
Нарядите – неразделна част от казармата са въоръжени и невъоръжени. Първите 45 дни новобранците не пипат оръжие. Задълженията са прости – да се пази оръжието, да се сервира в столовата, да се чисти.
Денят завършва с вечерна проверка – подобна на сутрешната и така отново, и отново…
От време на време войниците се вдигат на учебна или бойна тревога. Целта е да се види колко бързо реагират, дали могат да напуснат помещението за по-малко от 5 минути, имитират се и бойни действия….
А сега… дали днешните младежи могат да издържат всичко това? Едва ли! Още при първата сутрешна проверка ще има закъснели, опърпани, заспали и изнервени физиономии, които ще докарат по-скоро инфаркт на офицерите, отколкото да ги научат на нещо.  Върнете казармата!

Иван Велев, Варна

8 Коментари

 1. Търновец

  При нас ставането беше в 5:20 🙂 20 минути са си 20 минути. И не можах да разбера защо да се „върне“ казармата. Да дадем автомати на циганите ли? Или просто да не сме само ние тези които са се минали, а и децата ни да поживеят мизерно.

 2. Хасковлия

  Малиии, ама к’ви хора сте станали в тая казарма!!! Не знам колко от вас са ходили, но аз лично и за 5 дни не искам да се върна. Щото никой от вас не е бил Лили Иванова, гол наметнат с чаршаф в 2 посред нощ върху нощното шкафче да забавлява пияните „стари“ или не е бил притискан между броните на два ЗИЛ-а за възмъжаване и още куп извращения да не изброявам.
  Не, благодаря, да ме командват хора с IQ на чамова талпа, изпълнени с комплекси и злоба…
  Добре е младежите да имат някаква подготовка, но според мен под друга форма.

  • лорд ЕвгМинч оф Итън

   Когато си смотан,обикновено има и извращения върху теб.

   • Какво значи смотан? Човек възпитан в добри нрави и спазване на божиите изисквания ли? Дето не се бие, не краде и т.н?

 3. Не съм служил и само на база коментари и оценки от близки и приятели, които са ходили в казарма, си изграждам мнението, но си мисля, че една начална военна подготовка за всеки, няма да навреди никому. Напротив – ще бъда от полза.

  Относно т.нар. „извращения“, преди няколко дни прочетох в една книга („Младежки, страсти, мъжки времена. Етнокултурна характеристика на българската казарма през социализма“
  – автор: Илия Вълев), че това понятие е доста условно и по-скоро зависи от това как го приема самият потърпевш. Така например за извращение се описва както „Бръсненето на портрета на Ботев“ или т.нар. „делфинче“, така и побоят, именно който е вече груба проява спрямо достойнството и здравето на младия войник. Докато първото е по-скоро закачка и вид забавление на старите войници (да, за съжаление, за сметка на някой млад войник, който може и да не приеме като шега това действие), то точно второто е опасното явление и следва да се преследва от закона. Точно второто обаче не мисля, че е толкова разспространено в казармите явление колкото някои го представят. Ако помислим логично, нали всеки има достъп до оръжие. Нали всеки трезвомислещ „шегаджия“ ще помисли в какви рамки да вкара „шегите си“, за да няма после сериозен обратен ефект върху него. Просто разсъждения….

 4. Винаги е било зле – примерно затворниците в общежитията открит тип са имали пари за лични нужди 10 или 15лв, заплатата на фазаните и курсантите е била едвам 3.50, на редниците и матросите – 1.50. В общежитията е имало два дни домашен отпуск на месец плюс възможност за годишна почивка извън общежитието, в казармата само една полагаема за две години. В последните години на наборната армия нещата не бяха много по-добре – заплатите достигнаха едвам 50лв, за сравнение в общежитията открит тип имаха право на 80% от МРЗ.

 5. „Сутрешната проверка: обикновено започва към 5 ч. Новобранците ги събуждат обикновено с викове. За закаляване тичаш между 1 и 3 километра, маршируваш под строй, закуска и след това обратно на плаца. Междувременно трябва да си оправиш леглото, да се облечеш, изкъпеш и обръснеш.“

  Никаква сутрешна проверка не започва в 5 ч. Защото се става към 5.30. После почти веднага физзарядка, след нея оправяне на креват, миене, пикане, сране, евентуално бръснене (на някои от тия неща редът им може да се промени според случая – зависи от капацитета на кенефите, чешмите и т. н.), обличане, по-скоро дообличане, строяване за отиване до столовата – закуска, връщане от столовата и едва тогава сутрешна проверка. „Изкъпване“ не се предвижда рано сутрин нито има време за него. Поне така беше през 80-те години.

 6. В казармата пропуших и научих как се играе покер. Това са ми „полезните“ придобивки.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //