Спомени от Народната република
Начало / Туризъм / Работехме и учехме здраво, но и почивахме добре

Работехме и учехме здраво, но и почивахме добре

Пред вас е още един набор от снимки от всекидневието на нашия народ от времето на социализма. В албума са събрани тия фотографии, не сме ги подбирали нарочно – просто това е останало от онова време.

Предлагаме ви да им хвърлите един поглед и да прецените какво сме загубили и какво сме спечелили от т. нар. демокрация.

По времето на социализма отдихът бе неизменна и задължителна част от трудовото ни всекидневие. Хората здраво работеха, но държавата им бе гарантирала заслужена почивка.

Според Кодекса на труда всеки работещ имаше право на 14 работни дни годишен отпуск. Някой категории ползваха по 20, а униформените – цял календарен месец.

Почти всички категории работници и служещи си имаха почивни станции на най-хубавите места в страната – задължително по морето, балнеосанаториуми във Велинград, Поморие, Павел баня, Вършец и къде ли не из богатата ни на минерали извори родина. През зимата се пукаха по шевовете станциите в Рила, Пирин, Родопите, Стара планина…

Мнозина си позволяваха лукса всяка година да почиват и на море, и на планина. Някои работяги, свикнали със селския труд, пренебрегваха отдиха и се хващаха на работа в кооперативите или в личните си стопанства, но това си беше техен избор.

За младежите и децата бе създадена широка мрежа от лагери и почивни станции, където всяко лято бъдещето на нацията почиваше, спортуваше, занимаваше се с увлекателни дейности и игри. Неслучайно населението на България наближаваше 9 милиона.

И така до „избухването” на т. нар. демокрация. Сега някои от по-възрастните не си спомнят кога за последен път са виждали море. В скъпоплатените СПА центрове се глезят олигарси, мутреси, богаташи с неизвестен произход на парите си и, разбира се, новите ни политици и „народни” избраници. Простолюдието работи на няколко места, за да свърже двата края и въобще не му идва на ума да почива – така, докато се пресели в т. нар. по-добър свят.

Сравнението с преди и сега направете сами.


20 Коментари

 1. Тодоров

  Тенденциозна, некачествено написана и най-вече невярна статия, ако това въобще може да се нарече статия. Целта на анонимния автор е неокомунистическо зомбиране, подкрепено с няколко пропагандни снимки от официалния фотообмен на тогавашната, тоталитарна власт.

  Не господине (другарю), нито работехме здраво (нямаше за какво), нито почивахме качествено. Живях в това време и все още помня какви „райски“ местенца бяха комунистическите къмпинги с липсата на ток, топла вода и вонящите тоалетни. Помня и ужасната храна в метална посуда, която раздаваха в почивните станции предназначени за простолюдието. Помня и мизерните заведения, където се чакаше до забрава за топла бира и студена скара. Спомените ми са такива, вероятно защото нито аз, нито родителите ми някога сме били членове на БКП и за нас вратите на комунистическия рай бяха плътно затворени. Вашите спомени явно са други. Вероятно си спомняте хотели, резиденции и луксозни почивни домове, където се вихреха бащите на днешните мутри, олигарси и мутреси-тогавашните партийни такива. Наричаха се правоимащи. За милионите нормални хора имаше топла бира, студена скара, метални паници като в затвора и ароматни тоалетни. Алтернатива обаче нямаше. Почивката в чужбина беше немислима и по границите се стреляше на месо. Обикновеният българин беше затворник в собствената си страна.

  Днес, децата на комунистическите правоимащи, които вие правилно наричате мутри и олигарси, унищожиха черноморието. Превърнаха го в поредица от кичозни гета от бетон предназначени само за алкохолно-сексуален туризъм. Това накара нормалните българи да предпочетат почивката в чужбина. Днес това е възможно. По границата не се стреля, няма войници с кучета, бразди…

  И последно: днес всеки работещ има право не на 14, а на 20 дни платен годишен отпуск.

 2. Пий си хапчетата редовно…

 3. Тодоров

  Ти нещо по същество имаш ли да кажеш или в празната ти неокомунистическа кратуна няма нормална мисъл. Всичките болшевици сте от един дол дренки, слабоинтелигентни и полуграмотни дегенерати. За щастие сте огромно малцинство, такива нещастни, лумпенизирани изкопаеми почти не останаха

 4. Абе боклук, където и да изсереш коментар, разсмиваш хората. Споко. Малцинство са точно мислещите като теб и слава Богу. Съвет – съвсем сериозно те призовавам да се полекуваш малко. За твое добро е. Глупостите с които ти е пълна тиквата не са на нормално разсъждаващ човешки индивид. Има минимален шанс да се излекуваш, но няма да стане без твое участие.

 5. Боклук си ти и малоумната ти червена семка. Воняща, полуграмотна паплач с вестници в галошите.

  • Що не му го кажеш в очите а се плюете тук и ставате за смях. Най вече ти си смешен и трагичен и продължаваш да доказваш че в миризливата ти кратуна няма нищо освен червеи и бръмбари, които упорито доизяждат малкото ти останал мозък. Такива като теб май и за болница не са. Да еба твойта майка грозна като теб и целия ти род до девето коляно да еба, сифилистичен гнусен американски мангал. Изметта рано или късно изчезва. Естествен подбор, кво да правиш…види ви се края. И да ревеш по коментарите и да не ревеш пак ще си изчезнат тези като теб, и след десетина години никой няма да помни жалкото ви съществуване.

 6. Народът ви нарече ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ, такива сте си, а в случая става въпрос за един и същ шизофреник представящ се като ser (ясно е откъде идва) и fet.

 7. Хаха американски боклук. Шизофреника явно си ти щом достигна до такъв извод с лайняната си кратуна. Това че някой мисли като мен не значи че сме един и същи човек. Но нали не виждаш по далече от сополивия си нос и се надявяш да са по малко нормално разсъждаващите. Да ама не. Повярвяй ми наистина сте малцинство и бързо се топите за щастие.

 8. Хаха, няколко червенушки се опитват да ни убедят колко било хубаво да почиваш във вмирисана станция с една тоалетна на етажа и развалена храна. На това отгоре, не където и когато аз реша, ами където може. Сори, ама няма да стане! Сегашните почивки си ми харесват много повече.

  • Не знам теб кой в какво те убеждава, но тези нелепости, които си написал за вмирисаните станции и т.н. говорят само за едно – живял си в някакъв друг собствен свят, различен от реалния. Вероятно продължаваш и сега. Съжалявам, но мястото ти не е тук, а в Карлуково или друго подобно и идеално за теб място.

 9. Георгиева

  Г – н Тодоров, вашите родители ако са спестявали за апартамент,кола и тн……..,няма как да сте почивали охолно.Партиец или не нямаше значение защото предприятията имаха профсъюзи които се грижеха за своите работници но и там се плащаше минимален членски внос с който се подържаха почивните станции.

 10. Мхмм, то и Лада-та беше класа над БМВ, а съветските телевизори направо докараха Sony, Philips и останалите до фалит! През соц-а никой не е спестявал за апартамент и кола – всичко се купуваше с една заплата! Я, да видим какви още бисери ще родят съветските ви кратуни, че взе да става интересно!

  • Какво само повтаряш като развалена плоча едно и също. Забрави да кажеш че е нямало така нужните на всички банани. Всъщност според кухите кратуни като теб нищо не е имало нито по магазините нито на полето нито в заведенията и.т.н. Интересно какво сме яли и как сме оживели и ти и твоите родители, имали късмета да хванем от онова лошо време на мрак и нямане. Много добре знаеш и ти и другите кретеноиди мислещи като теб, че всичко изчезна от магазините около 1990 година. Тогава вече беше дошла мизерацията ако не ме лъже паметта. Сега обаче ще се намери веднага някоя куха лейка и ще започне да повтаря друга заучена фраза как сме били изяли всичко през соца и затова станало така. Щом е така от къде продължавте да крадете и досега бе мамицата ви ненаситна демократска. Слон да ви го натресе на всички измекяри крадци мангали и мюсюлмани. Видовден иде…

 11. Някакви обосновани мнения ще дадете ли, или ви е трудно? Кажете и какво имаше през златният социализЪм, след като се чакаше с часове за всичко, като се почне от хляба, мине се през зеленчуците и плодовете и се стигне до тоалетната хартия! Я, кажете пък какви плодове и зеленчуци имаше през зимата? Аз ще ви кажа, че явно сте го забравили – абсолютно никакви! Затова след работа и през почивните дни се втурвахте по села и паланки да сеете това-онова и да гледате животни, че иначе лошо! Бързо забравихте как варяхте лютеница и компоти пред блока! А, помните ли как търсехте под дърво и камък по някой долар при курс 5/1, че да си купите поне един касетофон от Кореком-а, който после гледахте като летяща чиния. И като всичко беше толкова хубаво и тънехме в изобилие, не ми е ясно защо границите бяха затворени и никой от Запад не искаше и да си помисли да дойде, да види колко хубаво е тук!

  • Освен да се гръмнеш друго не мога да кажа. Казали са ти го и преди мен. Вероятно ще ти казват и след мен. Но с дърво няма как да се спори. И да ти се обяснява, просто или нямаш нужния капацитет да вникнеш в обясненията или не ти е изгодно да го направиш. Предполагам че е първото. Ти и твоите съмишленици сте пълни глупаци, кретени, балъци и т.н да не кажа нещо по грубо. Но сте такива и колкото по бързо го осъзнаете, толкова по добре за вас и за околните… Платени гъзолизци и родоотстъпници! Ако не си живял по онова време, поне чети малко повече и питай някой нормален да ти разкаже нещо оттогава. Но като ти гледам умствения капацитет, всичко ще е безсмислено. Затова се върни към първото изречение в поста, прочети го внимателно и действай смело!

 12. Тодоров

  Типична комунистическа простащина. Един и същ червен трол пише под 3-4 различни псевдонима. Жалък и смешен си. Личи ти по неграмотното писане. Всички болшевишки отпадъци са неграмотни.

 13. Червенушки, знам че сте събрани от села и паланки, доказва го просташкият ви изказ, но все пак някакви факти ще дадете ли? Колкото до родоотстъпниците, хора които бяха готови да подарят България като 16-та република на СССР, някак не върви да дават квалификации!

 14. Преди знаменития 10-ти ноември държавата ни се казваше „НАРОДНА република България“. Първата „демократична“ промяна, веднага след преврата бе да се премахне „НАРОДНА“. Така станахме само „република България“. А на кого принадлежи тя стана ясно в следващите 20-на години по-късно, когато цялата индустрия, заводи, водни ресурси, златодобив и ценните природни ресурси, принадлежащи на народа и строени от народа, бяха подарени на западни корпорации…

 15. НРБ беше болшевишки концлагер!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //