Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Колите, които СССР открадна от Запада

Колите, които СССР открадна от Запада

Още след залповете на „Аврора” вождовете на Великата октомврийска социалистическа революция схващат, че новият строй е свързан с индустриализацията. Тя обаче далеч не се свежда само до Лениновия лозунг „Комунизмът – това е съветска власт плюс електрификация”.

И в Русия се залавят да събуват лаптите, зарязват пешеходството и се качват на автомобили. Но понеже топлата вода и велосипедът са вече открити, доскорошните мужици започват да се държат като китайци от края на ХХ в. Те толкова успешно прекопират моделите от автомобилната индустрия на гнилия Запад, че клонирането и двойничеството на машините е поразително.

Този иновативен подход се прилага чак до падането на Берлинската стена и края на Студената война. После – да се крадат визии и технологии, става напълно безсмислено, защото голяма част от автомобилните гиганти, като „Фиат” и „Рено”, директно изнасят производствата си в Русия. Същото се случва и с автомобилостроенето в другите страни от Източния блок.

По времето на соца част от откраднатите от Русия модели и техните разработки са произвеждани в заводите в Ловеч и в Пловдив. В Ловеч правеха москвич, а в Пловдив – версии на рено.

Вождовете Тодор Живков и Леонид Брежнев приветстваха работническата класа и се опияняваха от нейната любов от лъскави открити черни лимузини.

Популярното жигули всъщност е италианският „Фиат” 124.

Три години след появата на „Опел Рекорд“ през 1953 г. руснаците отвръщат на удара с „Москвич 402“

„Ленинград 1” е копие на пуснатия две години по-рано през 1931-ва американски „Буик -32-90”.

ЗИС-110 е 1:1 „Пакард 180”. Такъв оригинален пакард Сталин подарява на Георги Димитров. Колата е открадната от София и върната в САЩ в зората на демокрацията.

Новата масова хечбек модна линия в соца дойде с „Москвич 2141”. Сглобяваха го и в Ловеч. Той е „Симка”, макар че някои го оприличават и на „Рено”.

Зазката 966, на която се возеха бедни и млади семейства, е соцвариантът на Eн Е Су – „Принц 4”.

Ладата, позната във версии от 2103 до 2106, не е нищо по-различно от „Фиат 125”

В класическата тоталитарна волга ГАЗ-21, емблемата е заменила пумата от майнлайна на „Форд” с рогато еленче.

Гърбатата зазка от модела 965 е „вдъхновена” от фиатчето 600, което слиза от поточните линии пет години по-рано, през 1955-а.

На властта днес не й е нужно да се вози на изплагиатствани модели коли. Оригинален електромобил възседна бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин, след като премиерът Борисов разпореди министрите да слязат от колите на НСО.

http://retro.bg/

5 Коментари

 1. Виждам че в тоя хубав сайт върлуват доста разочаровани но упорити комуняги … 🙂

 2. ВАЗ 2101 Жигули не е прекопиран от ФИАТ,а е произведен по негов лиценз.

 3. Фиат 124 се сглобяваха в Ловеч.Сглобени са около 300 бр.

 4. Добромир Стефанов

  „По времето на соца част от откраднатите от Русия модели и техните разработки са произвеждани в заводите в Ловеч и в Пловдив. В Ловеч правеха москвич, а в Пловдив – версии на рено.“

  Абсолютни ГЛУПОСТИ, писани от технически неграмотни дебили, без каквато и да било обосновка, а основани само и единствено на физическа прилика между моделите.

  1. Рено се е произвеждало у нас по лиценз под името „Булгаррено“ от ДСО Металхим!

  Ето информация: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE

  Има все още живи хора, които помнят това производство

  В България са се произвеждали по лиценз още и Пирин-Фиат:

  „Между 1967 и 1971 г. Фиат 124 се произвежда под името Пирин-Фиат в Ловеч, България, но на базата на пълен пакет за сглобяване. Сглобени са 274 броя Фиат 124 берлина и 35 броя Фиат 124 комби“

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%B0%D1%82_124

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%A4%D0%B8%D0%B0%D1%82

  За какви кражби говори автора тук??? Всичко е по лиценз!

  2. ВАЗ 2101 и цялата серия до 2107 се произвеждат по лиценз на FIAT 124! Сключва се договор между бившия СССР и FIAT, за нуждите на производството се построява цял град Толиати, кръстен на Палмиро Толиати, който е дългогодишен генерален секретар на Италианската комунистическа партия и съдейства за подписването на договора.

  ВАЗ 2101 има над 800 разлики и доработки спрямо FIAT 124, но това технически профани няма как да го знаят!

  Основа на ВАЗ 2101 е FIAT 124 от 1966 г. Конструкцията е променена, за да може да отговаря на пътните условия в Съветския съюз – увеличен е просветът, усилени са окачването и каросерията, задните дискови спирачки са заменени с барабанни като по-издръжливи и по-устойчиви на замърсяване, добавен е „крив стартер“. Отвън се появява огледало за обратно виждане (отляво). Изменена е конструкцията на двигателя – разпределителният вал е пренесен в главата, увеличено е разстоянието между цилиндрите. Масата на автомобила е увеличена с 90 kg. Общо са направени 800 изменения.

  На 19 април 1970 г. на главния конвейер на Волжския автомобилен завод е сглобен първият автомобил, който бил свален от конвейера от италианския шеф-инструктор Бенито Гуидо Савоини.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%90%D0%97_2101

  3. ВАЗ 2103 не е копие на FIAT 125, а е доработен FIAT 124! Лиценз за производство на FIAT 125 имаха поляците, наричаше се Fiat 125p (P от Polski)

  4. Москвич бил с двигател на BMW!?! Пълна простотия, всеки технически грамотен човек ще се смее с глас, след като види двата коренно различни двигателя!

  Мога да пиша още дълго, но няма смисъл, ако човек не е кон с капаци и това му стига за да провери истината в източниците!

  Авторите, нещо за ГАЗ-13 „Чайка“ или ГАЗ-14 „Чайка“ да кажат – от кого са крадени? Или за ЗИЛ-41047 …

  Четете малко, мислете и проверавайте, а не да публикувате глупости, писани от кръгли идиоти, на които да се смеят и децата!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //