Спомени от Народната република

В памет на Вела

2010549

Следобед жандармеристите навлизат в Каменица и разпространяват вестта за гибелта на Вела. Само родителите ? още не знаят. Те виждат разплакани другарите на Вела и се досещат, но не искат да повярват, докато един офицер влиза в двора им и казва:
– Днес убихме една от дъщерите ви.
Майката на Вела Пеева пада в безсъзнание, а баща ? излиза разплакан навън. Привечер взима парче чисто платно, отива в Лъджене и влиза в училището. Там се е разположил щабът на жандармеристите. Молил да му дадат главата на Вела, за да я погребе, но му казват:
– Сега мисли за своята!

По заповед на майор Иванов жандармеристите бият с отрязаната ? глава Стойо Калпазанов, затворен и жестоко инквизиран в мазето на Лъдженското училище. Разстрелват го на 17 май 1944 г. в местността Митилява мандра, близо до лобното място на Вела Пеева.“

venci-vela-peeva-grob

1548309Вела Пеева е убита зверски на 3 май през 1944 г.! Тогава е била само на 22 години!….В самото начало на май 1944 г. времето застудява и отново завалява сняг. Вела Пеева слиза до потока да се измие и да вземе вода за през деня. Горският стражар Иван Божков от Каменица случайно открива следите ? по току-що паднал сняг и съобщава на жандармерията. На 2 май вечерта в двора на лъдженското училище започва подготовка на ловната дружина за нов поход. След полунощ камионите тръгват в две посоки: едните през Каменица за Елин връх, а другите – по шосето за Юндола. Акцията започва на 3 май в 3,30 часа. В 9 часа ротите от връх Арапчал (дн. Черновец) се спускат надолу да претърсват местността, тъй като там често нощуват нелегалните от Лъджене и Каменица. Една от колоните води предателят Иван Божков. Той насочва жандармеристите към местността Бялата скала, където е Вела Пеева. 1102Обкръжават я и започва продължителна престрелка. Вела Пеева стреля с пистолет, прикрита зад скалата. За да я изкарат от там, хвърлят бомби. При първата бомба тя остава зад скалата, а при втората избягва в една малка долчинка и продължава да стреля. Сражава се сама срещу многобройна жандармерия 5 часа. Води бой, докато има патрони… Командирът на ловната дружина майор Иванов напуска командното си място и отива при Бялата скала. Заповядва да донесат главата ? в щаба. В нейната раница откриват само книги – от Ботев, Смирненски и Яворов. И един бележник с песни, стихове и записани мисли. Горският стражар Божков отрязва главата на Вела Пеева, която доставя за опознаване на командира на жандармеристите, а след опознаването поставя главата на всеобщ показ (за тези действия той получава премия 100 000 лева, а в края на август 1944 г. е застрелян от партизаните). Поклон!!!

15 Коментари

 1. Животът ме е научил – на комуняги да не вярвам.

  • Български офицер

   Явно си живял напразно. Тъй или иначе „комуняги“ и „комунизъм“ не съществуват. Ама то да ти промият мозъка си е бая лесно в днешно време…

  • Живота на нищо не те е научил теб. И както е видно няма и да те научи. За да се научиш трябва да мислиш, а на теб и такива като теб тая гимнастика не им се отдава.

 2. Да еба промитите ви мозъци да еба!!!

  • И шесте Ястребинчета ли са комунистическа измислица и промиване на мозъците
   да ти го набия в устата

 3. Тодоров

  Поредната комунистическа измислица. Държавата се е борила с терористи-шумкари.

 4. Г- жи и г-да БЪЛГАРИ! ЯЕНО Е ЧЕ ИМА ЖЕРТВИ БЪЛХАРСКИ ГРАЖДАНИ ОТ ЕДНАТА И ДРУГАТА СТРАНА! ТРЯБВА НИ ПРОШКА ПОМИРЕНИЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕ! ИМАМЕ ДА РЕШАВАНЕ ВЪПРОСА ЗА БЪДЕЩЕТО НИ…
  ЗА ДА НИ ИМА!?

 5. И тоя изрод Горският стражар Иван Божков от Каменица днес ще го водят като реприсиран от комунизма ли бе, много такива има, криминални престъпници днес се водят като реприсирани от комунизма

 6. Сигурно и избитите деца от с.Ястребино са били терористи!Глупака си е глупак!Ако не знаеш от кого са разстреляни,попитай Ал.Йорданов за порутчик Йорданов,той ще ти разясни Мухльо!

 7. Милко Пендов

  Убийците на убийци също са убийци, понякога и доста по жестоки. Убиха не само хора но и вярата им. Резултата от атеизма е сегашното ни състояние.

 8. Васил Малинов

  Колонизаторите за 30 години обработка на мозаците успяха да създадат МЛАДИ ЗОМБИТА и продължаат днес с ,,КОУНИСТИЧЕСКИЯТ РЕЖИМ „,,,РУСКАТА ОКУПАЦИЯ „,КМУНИСТИ -ТЕРОРИСТИ “ и т.н.И пробиват сред тъпаците ,който нс са чели дори ,,ВИНЕТУ“.Какда му обясниш на тъпака за зверствата на фашизма,концлагерите и т.н.когато той го мързи да чете и се доверява на товакоето достигне донего от улицата и пресата.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //