Спомени от Народната република
Начало / Социалистическо строителство / Монументалност / Последният паметник на Ленин в България

Последният паметник на Ленин в България

новград1През 1975 година доста инициативни и енергични партийни другари  от русенското село Новград, тогава потънало в бурени и мръсотия, решиха да издигнат паметник на вожда на световния пролетариат. За автор бе поканен Борис Караджа, роден през 1906 г. в Балчик, но живеещ в Румъния и член на ЦК на Румънската комунистическа партия.
Сега този монумент е атракцията в скромното българско село. Минаващите оттам наши, румънски и чужди туристи се спират да видят този „шедьовър” на монументалното изкуство. Да поднесат цветя, да се снимат за спомен, сега – в 21 век, пред фигурата на „гения на революцията”, объркал историята на Русия и света през миналото столетие.

544827_373539789377187_1417043994_nСъщият този номенклатурен скулптор „извая” от бронз Ленин по поръчка на русенските партийци през 1970 г. Паметникът му беше доволно уродлив  като повечето от този род и се оказа… копие на букурещкия. През последните години от „Златната епоха Чаушеску” нашите съседи неведнъж се опитваха да го взривят, като знак на протест срещу омразния им диктатор. В Русе той все пак беше демонтиран през 1990 г.

Румънецът от български произход Борис Караджа направи в дунавския град още един недоносен мемориал – този на великия българин Любен Каравелов, преживял тук последните си години.
Интересно е, че земята, върху която преди 40 години е издигнат паметникът, е реституирана. Наследничката  на този парцел земя от 700 квадратни метра, оказал се в наше време в центъра на селото, възстановила на общината 700 лева – само по лев на квадрат, които нейните родители били получили навремето, след Девети септември, за отчуждаване на имота.

изтеглен файл Местните си спомнят, че теренът е одържавен през 60-те години на миналия век за изграждане на сграда за „Напоителни системи”. Вместо това обаче на общоселско събрание се решило на мястото да бъде поставен паметник на Ленин, тъй като тукашното ТКЗС тогава носело името на съветския вожд. Парите били осигурени от т.нар. самооблагане, при което в местната хазна влизат по 2 % от заплатата на всеки жител.
Преди време финландски бизнесмен предложил на общината 27 000 долара, за да го демонтира и отнесе в Хелзинки, но новградчани не се съгласили.

Собственичката на земята под бронзовата фигура на Ленин е агроном по професия и живее във Велико Търново. Из селото се говори, че тя няма намерение да премахне  паметника. Решила била да го остави на общината. Кметът, от своя страна, пък е много доволен, че единствената атракция в село Новград ще бъде съхранена за бъдещите поколения. Нещо като спомен за „доброто старо време”.

 

Източник: www.desant.net, автор: Огнян Стамболиев

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //