Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Вестникът, в който бе публикувана първата гола снимка в НРБ

Вестникът, в който бе публикувана първата гола снимка в НРБ

„Дума“ имала над милион тираж през 1990 година

Вестник „Дума” стана на 30 години. Първият брой излиза на 4 април 1990 г. Негов основател е Стефан Продев, в първата редакционна колегия са Димитър Шумналиев – първи заместник главен редактор, Валери Найденов, Горан Готев и Румян Георгиев – заместник главни редактори, Степан Ерамян – отговорен секретар, Георги Тамбуев и Радослав Велев – членове на редколегията. Денят, в който се появява на вестникарския пазар „Дума”, е сряда. Заглавията са злободневни – има две големи събития – митинга, на който се огласява, че стогодишната партия БКП прекрачва в бъдещето с ново име – Българска социалистическа партия, и избирането на Петър Младенов за председател (президент) на републиката.

“Ние пак сме тук!” – с пожелание “на добър час” на вестника, е изрисувала ръката на Йордан Радичков, който се пита: “Не свърши ли нашето линеене? Не е ли време да се размърдаме и ние в тръстиките?”. После в продължение на много години тази рубрика е неизменна на първа страница на вестника.

Как се стига до този брой първи?

От 30 януари до 2 февруари 1990 г. в НДК се провежда извънреден 14-и конгрес на БКП. Начело на партията застава Александър Лилов, конгресът приема манифест на демократическия социализъм. След промени в устава избира главен редактор на партийния орган „Работническо дело”. Това е Стефан Продев, който довежда свой екип във вестника. В редакционното каре известно време се изписва, че новото ръководство все още не е встъпило в длъжност. Междувременно през февруари започва да излиза в. „Демокрация”, орган на СДС, и двата вестника почват истинска битка.

„Дума” се ражда и в продължение на доста време е лидер на вестникарския пазар у нас по тираж и влияние. В навечерието на изборите за Велико народно събрание през юни 1990 г. „Дума” поставя ненадминат и досега рекорд по тираж – около 1 100 000 екземпляра. Четат го всички – и членове и симпатизанти на БСП, и върли опоненти и противници. Има стотици хиляди абонати у нас и в чужбина. В историята това ще остане като Продевата „Дума”. Неслучайно главният редактор Стефан Продев се опитва да го наложи като ляв, а не партиен вестник, като място за обществени дискусии и полемики за настоящето и бъдещето на страната. На страниците му гостуват големи български и световни имена – политици, икономисти, хора на изкуството и културата. От страниците на „Дума“ Продев налага прословутата фраза за „червените бабички и червените мобифони“. Между другото, големият общественик, публицист, писател и журналист до смъртта си през 2001 година така и не се научава да работи на компютър, предпочита старата си вярна пишеща машина. А когато в средата на 90-те години на миналия век се появяват мобилните телефони, Продев категорично отказал да ги използва.

Още от първите си броеве „Дума” налага западните стандарти в журналистиката – информацията е строго отделена от коментарите и анализите. От страниците му идва за първи път призива да бъде махнато тялото на Георги Димитров от мавзолея и то да бъде погребано. Нещо, което се случва малко по-късно.

През първите години от съществуването си около „Дума” се оформя малка група от дъщерни издания – сред тях са „Вечерна Дума”, „Пардон”, „Рокбулевард” и др., но те просъществуват за кратко време.

Любопитно е, че първата гола снимка във всекидневник у нас след 10 ноември 1989 г. е публикувана в „Дума”.

През годините вестникът сменя многократно издателите си, както и главните си редактори. На два пъти спира поради финансови причини. Днес негов издател е ВС на БСП.

http://big5.bg/

Коментари

  1. Е наксрая се е прибрал при майка си

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //