Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Вижте как изглеждаше България преди 50 години

Вижте как изглеждаше България преди 50 години

Ако потърсите информация за България през 1970 г., ще научите следното.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението страната ни е била два пъти по-бедна от най-развитите Западни страни – Западна Германия и Япония.

През същата година у нас се отглеждат 195 хиляди хектара лозя и благодарение на високите темпове на производство след национализацията, страната ни се превръща във втория по големина износител на вино в света.

Bulgarien_um_1970_Sofia_Sofioter_Ebene_und_Witoscha_im_Hintergrund_1-1-780x483Освен всичко друго България се радва на истински бейбибум – през 1970 г. са родени 138 745 бебета. За сравнение – през 2014 г. у нас са регистрирани едва 60 000 раждания.

Същата година в квалификациите за Световното първенство по футбол в Мексико България побеждава силните отбори на Холандия и Полша и за трети пореден път получава правото да играе на финалите на Мондиал.

През 1970 г. България представя своето традиционно кисело мляко на Световното изложение в Осака, Япония. На същото изложение България получава златен медал за електронен калкулатор, направен на базата на 7 интегрални схеми, изработени по технологията метал-окис-силиций. По късно тази технология залива изчислителната техника и стана основата на компютърната революция.

Това е статистиката, която може да бъде открита в учебниците по социология и хрониките.

Но как в действителност е изглеждала България през 1970-а?

Вижте в галерията…

http://www.lifebites.bg/

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //