Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Народна памет / Лавров парк – слава потънала в бурени

Лавров парк – слава потънала в бурени

“Костеливият орех на войната ”

insight_1199x800Битката за освобождението на Плевен е една от най-решаващите за съдбата на България и най-значителното събитие за свободата. Пет месеца продължават боевете, обсадата и последвалата решителна битка. В края на юни 1877 г. руската армия пресича Дунав край Свищов. За да укрепят силите си, турците, командвани от Осман паша, прехвърлят от Видин петнадесетхилядна част. Руснаците превземат лесно Никопол, което кара османската армия да се насочи към Плевен и да се укрепи в града. Трите щурма, в които загиват близо 20 хиляди бойци, водени от ген. Скобелев, не носят победата на руснаците. Следва промяна в концепцията и ръководството на руската армия, начело на която застава ген. Едуард Тотлебен. Блокадата на Плевен продължава до 10 декември, а положението на турската армия става критично. Свършват провизиите, избухват епидемии… На 10 декември Осман паша прави опит да пробие обсадата, за да се оттегли към София. След жестока битка Гренадирския полк на ген. Ганецки разгромява 43-хилядната турска армия, а Осман паша пада в плен. Важна роля при освобождението на Плевен играят и събитията, проведени на мястото на днешния Лавров парк до село Горни Дъбник.Grivita_1877 Там са били разположени части от 15-хилядния отряд на ген. Гурко, който е бил определен да прекъсне връзката на Осман паша със София, с което се спират доставките на храна, оръжия и жива сила. Битката при Лавров парк на 24 октомври 1877 г. прекъсва тази жизненоважна за османската армия артерия и до голяма степен предопределя последващите събития. Руските войски печелят битката край Горни Дъбник, но с цената на неимоверно много жертви, за голяма част от които е виновна гъстата, непрогледна мъгла, бият се свои със свои… В боя са хвърлени елитни части, като последен резерв на продължилата месеци обсада на Плевен. В състава на войската има много финладци, румънци, шведи и норвежци. При боевете е смъртно ранен 39-годишният генерал Василий Николаевич Лавров, на чието име по-късно е наречен историческият парк. На това изключително място са намерили смъртта си над 3 000 души – руски и финладски воини. Тук се намира единственият в света фински паметник, в който са погребани загиналите извън пределите на страната си финладски воини. Досега няма данни други финладци да са загивали при боеве извън родината си освен 22-мата от охранителния батальон, дали живота си в битката край Горни Дъбник.

Паметта на героите

483618_447164948681337_1417879080_n (1)Непосредствено след Освобождението руското правителство и самите полкове, участвали в боевете, издигат паметници над братските могили на загиналите гвардейци при село Горни Дъбник. В парка се намират паметниците на Лейбгвардейските Гренадерски, Московски, Финлaндски, Павловски и Измайловски полкове, трети стрелкови Фински батальон, скулптурни изображения на герои и открита експозиция от руски оръдия. През 1950-1954 г. около тях е създаден парк по инициатива на генерал Иван Винаров. Архитектурното оформление и устройство е извършено от арх. Василий Тихолов и лесовъда Алексей Водопянов, без да се променя вида на старите паметници, но се внасят елементи на новата идеология. Появяват се нови паметници, които са посветени не на руската, а на съветската армия. В центъра на парка е изградена скулптурната композиция “Вечна дружба”, дело на скулптура Петър Златарев. През 1969 г. парк „Лавров“ е обявен за паметник на културата от местно значение.  През 1977 г. е извършено цялостно преустройство на парка, издигнати са нови паметници. Тогава Лавров парк се сдобива с монументалната скулптура на руския войн, която посреща посетителите на входа. Последното облагородяване в годините на социализма е през 1987 г., когато централната алея е преустроена по проект на арх. Николай Христов.

tn_20151030_162033

До 1990 г. комплексът придобива широка известност и ежегодно се посещава от хиляди туристи. Изградена е музейна сбирка. Има екскурзовод, който развежда многобройните чужди и български групи, които посещават святото място. Разполага с охрана, която бди над бронзовите паметници и музейната сбирка. Определени хора пък се грижат за растителността на прострелия се на 320 декара парк – подрязват, почистват, оформят. Поддържат се дори най-отдалечените алеи, пейките, кътовете за отдих. Изградена е поливната инсталация. Тогава средствата за поддръжка на паметниците и на парка идват от държавата. Паркът се е поддържал от „Паркстрой“ – Плевен, а паметниците от „Военно-исторически музеи“. Било е направено така, че когато идваш, да нямаш силата да се откъснеш и да си тръгнеш – алеи, цветя, пейки…

Забравените герои

Следва десетилетие на тотална забрава, немара и кражби. Паркът е превърнат едва ли не в сметище.  Дирекция „Военно-исторически музеи“ се принуждава да прибере музейната сбирка, 6 оръдия, както и бронзовия бюст на генерал Лавров, за да ги опази от набезите на вандали. В началото на новия век е взето решение мястото превърнало се във вечен дом на стотици руски и чуждестранни войници да бъде възстановено по програма „Красива България“, а три години по-късно е издигнат и параклис „Свети Георги Победоносец“.

И оттогава насам пак потъва в забвение!

Там, където храстите прегръщат паметниците, а в алеите чакат проститутки.

8174_509544749073231_1481118785_nДнес най-големият подобен в България парк, намиращ се на двайсетина километра на запад от Плевен, тъне в забрава. Ръждива табела с избелял надпис ни известява, че паркът е наблизо. Бодли, бурени, локви и жрици на любовта увенчават големия мемориален парк „Лавров“.  Входът на парка освен от локви и разхвърляни наоколо бутилки е обсаден и от мургави проститутки, които обслужват клиентите си в алеите на светинята. Дъното на един отдавна пресъхнал шадраван се пълни с паднали листа. Параклисът е бил обран, липсва медната облицовка на покрива. Сега там е сложена обикновена ламарина. Музеят, макар и в нова сграда, не работи. Вратите са затворени, липсва и табелка с работното време – на посетителите не им остава друго, освен да намерят алтернативни начини да прекарат времето си тук. Висока растителност почти скрива паметниците на руските воини. На празниците – 3 март и 24 октомври, се почистват само главните алеи. Един човек е назначен като охрана, и то през деня. Липсват част от огражденията на паметниците. Забравата и разрухата властват над историята и героите. Често, за да се видят словата, писани в чест на загиналите, трябва да се разлистят храсталаците, обгърнали паметниците. Други не личат заради изпадалите букви. Гледката на запуснатия Лавров парк, в който вместо туристи се разхождат проститутки, е жалка и нелепа.

11-4След остри репортажи преди време бе създаден инициативен комитет, който възобнови грижите за парка, но те все още са далеч от достатъчни. Работници от временната заетост чистят от време на време, но това не е достатъчно. Паметниците не се поддържат, не се надписват плочите, както трябва, за да могат да се четат надписите. Хората искат Лавров парк, който е гордост не само за село Горни Дъбник, но за цяла България  отново да е добре поддържан и да посреща туристи. За съжаление обаче това не е никак лесно. Затова възпрепятства и собствеността на парка. Оказва се, че парк „Лавров“ има няколко собственици. Паметниците се поддържат от дирекция „Военно-исторически музеи“, сградите, включително и тази, в която се е съхранявала музейната сбирка, са собственост на „Пътно управление“. Сградите са в изключително лошо състояние – с огромни пукнатини, изкорубени врати и прозорци, бурени и храсти са обхванали постройките и ги рушат ежедневно. Декарите, на които се простира парка, пък са собственост на община Долни Дъбник, част от която е и с. Горни Дъбник. А местната власт признава, че не е по силите на малката община да се грижи за Лавров парк.

Близкото бъдеще ще покаже дали Лавров парк е обречен на природните стихии и растителността, или ще бъде поддържан така, както заслужава това свято място, в което почиват костите на руски и финладски воини, загинали за нашата свобода.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //