Спомени от Народната република
Начало / Социалистическо строителство / Архитектура / Един ден в резиденция „Бояна“

Един ден в резиденция „Бояна“

Резиденция „Бояна“ е архитектурно-парков комплекс, която днес служи за официална резиденция на президента, вицепрезидента и правителството на Република България?. Намира се в столичния квартал „Бояна“, откъдето носи името си.

Районът, с площ около 60 хектара е създаден през 1974 година като представителен комплекс за Държавния съвет на НРБ. Мястото е избрано близо до 3 важни пътни артерии на столицата – булевардите „България“ (построен специално за бърза връзка с центъра на града), „Александър Пушкин“ и „Братя Бъкстон“. Заобиколена е от обширен вътрешен парк с водни каскади, езера и редки видове растения. През района протича Перловска река, отделяща сегашната резиденция (Дом № 2) от останалата му част.

Дом № 1 – най-представителната сграда, бивша резиденция на Държавния съвет, приютява Националния исторически музей от 1998 г.;

Дом № 2 – и в момента служи като жилищно-хотелски комплекс, обслужващ българското правителство;

Домове № 3-8 – вили и помощни сгради, обслужващи висшите български институции.

В резиденцията са отсядали редица високопоставени гости, държавни и правителствени делегации. С оглед да облекчи разходите за издръжка комплексът понастоящем предлага настаняване в хотелската част на индивидуални гости и организирани групи. Разполага с конферентен център с различни по размер зали, най-голямата от които е със 150 места.

В конгресната зала на пленум на ЦК на БКП е взето историческото решение за снемане на Тодор Живков от партийните (после и държавни) постове на 10 ноември 1989 г.

1 2

13141514

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //