Спомени от Народната република
Начало / Делници и празници / Бит и ежедневие / На опашка за телевизори

На опашка за телевизори

tn_20150423_141313

2 Коментари

  1. Така си беше , аз 1986г работех в ЦУМ . Кьораво и сакато изкарваха по 100лв за Електрон или Велико Търново . Пари имаше , стоките бяха дефицит . Сега всичко е Кореком пък парите са дефицит .

  2. Не знам, това не се говори много, а и сигурно умишлено е прикривано, но особено в последните години на социализма сме карали на външни заеми и печатане на пари. Всичко е било в ръцете на Партията, можела е да нареди на БНБ да напечата колкото си поиска пари и да плати заплатите, да плати пенсиите, курортите, лекарствата и пр. Обаче срещу тези пари е нямало нищо насреща. Икономиката не е работела толкова добре, колкото ни разказват, плановете за производство редовно не са изпълнявани (разбирай и тези за телевизори) а вноса на телевизори е бил с долари, а ние долари не можем да си напечатаме, само левове. И в хората има много пари, а няма какво да си купят и ги трупат в банката и се радват че имат събрани пари и си спят спокойно, когато положението е било много напечено ….
    Работата е, че цените у нас не са били свободни, а са спускани по план от държавата. (Напр. цената на хляба дълги години наред е била една и съща). Ако бяха свободни, като се напечатат пари веднага щеше да се види, че положението не е наред, защото цените веднага щяха да почнат да скачат. Но при нас доста години подред са печатали пари без това да се забележи, заради вързаните цени. А малко след промените, като отвързаха цените по времето на Луканов и всички пари се изляха накуп и стана голяма инфлация….. (разбирай тогава сме платили накуп за евтината храна, евтините телевизори, курорти и лекарства….. даже с лихвите сме платили….)

    Иначе тогава един цветен телевизор е бил към 1000 лв, това са поне 4-5 средни месечни заплати. Сега такъв може да се купи за една-две …

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //