Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Детски спомен за играта на фунийки

Детски спомен за играта на фунийки

Помните ли играта на фунийки, която играехме масово през лятната ваканция?

1534741_650599668337863_933760312_o

Автомат за игра на фунийки. Снимка: Нашето детство

Тя беше изключително популярна сред юношите през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век, но беше и страшилище за майките ни, защото и помен не оставаше от списанията „Жената днес” и „Наш дом”.

Играехме на отбори и много се забавлявахме. Е, някои играеха нечестно като на върха на фунийката слагаха карфица или други опасни предмети…

img_3176-e1301510952989

 Фунийките се правеха от хартия – най-често парчета от вестници или списания с размер около 1/5 лист от малка тетрадка или гланцирана. Хартията се навиваше, като в единия край се заостряше връхче. След това се изрязваше (скъсяваше) в широкия край, слагаше се в къса (около 40 см.) метална или пластмасова тръбичка и се изстрелваше с духане в тръбичката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Някои си правеха и нещо като пушка от дърво и залепваха тръбата отгоре. Други пък си бяха измайсторили двуцевка или трицевка.

Ех, детство…

4 Коментари

  1. И Паралели.
    И който баща му пътуваше из Германия, некерман! 🙂

  2. Moiata tryba beshe okolo metyr i lakirvax vyrxy na funiikite sys lak za nokti

  3. Най-добрите тръби бяха алуминиевите от антените на блока. Краси Мерака ( Бог да го прости) падна от Кулата на асансьора ( около 2 метра висока) обаче свали 2 тръби ?. В един момент толкова бяхме надобряли, че направо навивахме “ фишеците” на място и отрязваме края до размер ( ножицата ти виси на врата) . Лепило ‘Рила’ беше идеално за върха. Майстор беше Тони Туртата ( в последствие играч на Ботев-ВР) , фишек с плюнка заби на Веселка в крака от около 15 метра. После майка и му счупи тръбата ( имаше стъклена, обвита с тиксо) в главата?. Имаше и лоши случаи, на Ивайло Мигача му извадиха окото….

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //