Спомени от Народната република
Начало / Видео / Как изглеждаха българските села през 80-те (ВИДЕО)

Как изглеждаха българските села през 80-те (ВИДЕО)

9 Коментари

 1. Росенчо

  Забележете, какви улици е имало тогава, в селата.

 2. какамара

  Сега почти няма пасища , всичко в изорано.

 3. Много бих искала да се направи репортаж в същите села в сегашно време. Как ли изглеждат те днес? Би било интересно.

 4. Нима някой можеше да избира къде да живее? ТКЗС-то беше единствен избор. Къщите еднакви, нямаше право на избор. Партийният секратар колеше и бесеше наред с кмета и председателя на ТКЗС-то. Никой не смееше да се оплаква. Сега имаш право да строиш къща по избор. Да живееш където си избереш. Обзавеждането на домовете като в градските. Днес всички се оплакват от всичко, вече не се страхуват. Хората със селски произход не са по различни от тези в големите градове. Липсва обаче ред, работа и ученолюбие. И причината е в нас самите, в нашата неспособност да носим отговорност за себе си. Имам сантимент само към отминалата младост и никаква към отминалите дни.

 5. За тогава е ясно, вижте пътя без дупки само!
  А ся сякаш е Багдад !

 6. Какви са тия големи села, дето ги дават във видеото…. Нашето село още по време на социализма се е обезлюдило доста, хората са се разбягали кой където може, повечето в София. В един момент държавата се отказала от него и го обявила за „селище със затихващи функции“, затворили са училището после и детската градина (и това повтарям по време на социализма). Още тогава бяха останали само стари хора и няколко деца. Баба ми се оплакваше, че едно време във всяка къща в селото имало поне по 4-5 деца, а накрая бяха останали толкова в цялото село. Така са били доста села из страната.
  След войната над две трети от хората са живели по селата, а по време на промените над две трети от населението е живеело по градовете. Масовото преселване по градовете е станало точно по време на социализма. Масово родителите ни са родени по селата а нашето поколение и тези след нас в градовете….

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //