Спомени от Народната република
Начало / Социалистическо строителство / Архитектура / Вижте първия панелен блок в България и как изглежда той днес!

Вижте първия панелен блок в България и как изглежда той днес!

tn_20150528_172126

Индустриализацията на строителството е закономерен процес, който започва в даден етап на развитие на обществени-производствени отношения. В Европа индустриализацията на строителния процес е започнал своето развитие още през 30-те години на миналия век, а силен тласък е получил след края на Втората световна война. Тогава започва изграждането на жилищни комплекси от 500 до 1000 жилища едновременно, мащаби, който до тогава не са били прилагани.
Изграждането на ЕПЖС (Едропанелни жилищни сгради) започва в Западна Европа след края на войната, след 60-те години на миналия век, Германия, Франция и други страни намаляват дяла на изгражданите сгради с ЕПЖС. В гр.София характерната линия за развитие на ЕПЖС и жилищните комплекси е решаването на острата жилищна криза породена, от политическите и икономически условия. В периода между 1948-60г, София е нараснала няколко пъти. Породена от тези обстоятелства жилищна криза, карат държавата да търси бърз начин за изграждане на жилища. Строителството на сгради с панели се превръща в основен гръбнак на жилищната политика. Жилищата са минимизирани, като основно се явява едностайно и двустайно жилище.
Първите ЕПЖС в България са построени през 1958 година, като експериментални, по проекти на НИСИ и Нипро „Итис“ и са четири етажни безскелетни панелни жилищни сгради.
Първи експеримент с малки надлъжни междуосия на 3.00м и 3.60м и с напречно междуосие 2х5.10м.
Втори експеримент с малки надлъжни междуосия на 3.30м и 4.80м и с напречно междуосие 2х4.80м.
Сградата се намира на ул. Найчо Цанов (бивша ул. Нишка) и на базата на опита от него е съставен каталог от типови проекти за масово прилагане в гр.София – ж.к. Лев Толстой, ж.к. Красна поляна, ж.к. Ботунец, ж.к. Надежда 4 (бивш ж.к. Момкова махала).
След натрупания опит от първите ЕПЖС през 1962 година се възлага на Нипро „Итис“, „Главпроект“ и „Софтпроект“ изработването на обединена номенклатура 2-63 от 4 до 6 етажа за сеизмични и не сеизмични райони с надлъжни междуосия на 3.60м. и с напречно междуосие 2х5.10м. По нея е строена ж.к. Свобода, ж.к. Надежда 4, ж.к. Сухата река.
На базата 2-63 от „Софтпроект“ е разработена БС-VIII-СФ на 8 етажа за сеизмични райони. По нея е строено в жк. Свобода, жк. Надежда, жк. Младост, жк. Дружба -1 и др.
През 1964 година започва производството на 8 етажни ЕПЖС по номенклатура БС-2-64 НРПО „ИТИС“ , характерното за нея е , че асансьора е на междинната площадка.
През 1968 година се възлага на Главпроект да разработи номенклатури за Студентски общежития и Детски градини.
През 1969 година Софтпроект започва разработка на номенклатура за ЕПЖС БС-69-СФ, а от 1972 година започва и масовото и прилагане. Това е най-разпространената номенклатура по която е строено в гр.София,. Характерното за тази номенклатура е появата на лоджии (вътршни балкони) и етажност от 5 до 9 етажа.

8 Коментари

 1. Много здрави.Повече от тухлените даже.

 2. Много вярно!

  Нито една сграда правена през последните години, не е толкова здрава, както се правеха през комунизва сградите, включително разбира се панелките!!!

  Това е истината!!!

 3. Този блок е вече саниран изцяло, намира се в ж.к Илинден. Изглежда много добре и към днешна дата.

 4. Това не е в „Красна поляна“ Този блок от снимката е в началото на „Найчо Цанов“ от към „Вардар“

 5. Верен читател

  Много приятно блокче. След като е напълно саниран, със сигурност комфортът вътре е повишен. Градинката пред него също е много приятна. Личи си планировката, която много контрастира с днешното хаотично презастрояване, където няма нито паркове, нито градинки, никаква социална инфраструктура – само кооперации, кооперации и пак кооперации, с тесни улички помежду им.

 6. Димитър Димитров

  Този блок не в в Кр.Поляна ,а в Гевгелийски! Мисля че така се казва ,тази част между бул.Тодор Александров ,след 3-то райнно управление!А от другата страна ганичи с бул: Стамболийски! Там има такива блокчета!На улица „Найчо Цснов“,която е останала в този отсег от 500 метра,тъй като по назад тя се влива в днешният бул: Тодор Александров!Не мога да повврвам че тази малка и китна уличка със хубави дворчета с дървени огради,и черешови дървета,сега е толкова гаден и сив булевард!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //