Спомени от Народната република
Начало / Медицина и физкултура / Приемът в спортните ни училища за учебната 1982/1983 г.

Приемът в спортните ни училища за учебната 1982/1983 г.

tn_20150424_150553

През 1987 г. президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Хуан Антонио Самаранч заяви в София: “Пътувам много … И където и да съм, не пропускам случая да разкажа за чудото, за феномена български спорт …”

В годините на РСО структурата на детско-юношеския спорт е регламентирана за спортните секции в училищата и пионерските домове, в детските спортни школи за начална подготовка, в специализираните школи и училища, в интернатите и в националните детски и юношески отбори. Съчетаването на тази подготовка със спортното майсторство се планира на четири нива.

Първото обхваща обучение в обща двигателна култура и в обща физическа подготовка, което предвижда и участието на децата в състезания по подвижни игри, в комбинирани щафети и в спортни прояви по опростени правила. Второто ниво е предвидено за подбора на участници в началната спортна подготовка с пределна възраст за обучение 14 години. Те изучават техниката на няколко дисциплини или на отделен спорт, тренират няколко пъти седмично и при добра работа на треньора се ориентират към предпочитанията си за състезателни изяви. Третото ниво е определено за спортната специализация и за усъвършенстването й с пределна възраст за обучение 19 години. През 1989 г. в звената на това ниво, в специализираните спортни школи са обхванати 46 884 юноши и девойки, но техният брой е по-голям заради учащите се в интернати и полуинтернати, в отборите на физкултурните дружества и в спортните училища. След 1967 г. спортните училища (СУ) се оказват оптималната форма за общо образование и за специализирана подготовка на подрастващите спортисти. В края на 80-те години функционират 36 СУ с над 17 000 ученици и т.нар. СУ “Олимпийски надежди”. Това са целодневни интернати с общо над 6000 ученици.

Ключовото ниво е четвъртото. То е отредено на спортното майсторство в отделни звена, армейски и студентски школи, както и в националните юношески отбори с възраст над 18 години. Това ниво, последно за детско-юношеския спорт, е и първото на системата за олимпийска подготовка. Селекцията е направена, най-подходящите са подбрани, те са бъдещите участници в центровете за високо майсторство, които са четири категории – екстрена, І, ІІ и ІІІ към всяко дружество.

На върха на пирамидата са националните мъжки и женски отбори, включително юношеските и девическите. Те работят с индивидуални планове и под ръководството на федерациите. На това последно ниво цялата система придобива завършен характер на строго централизирана постройка с утвърден ред и пълна дисциплина. Към края на 1986 г. в системата работят 4000 треньори, които обучават 80 000 души. През 1986 г. са утвърдени 7986 първоразрядници, 1059 кандидат-майстори на спорта и 491 майстори на спорта. Медалистите от европейски и световни първенства и от олимпийските игри през 70-те и 80-те години са възпитаници на специализираните спортни школи, на училищата или на други звена от единната система за детско-юношески спорт и високо спортно майсторство.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //