Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Kaлашникът в класната стая или спомен за часа по военно

Kaлашникът в класната стая или спомен за часа по военно

1973 набор се оказаха последните, които не само са държали в ръцете си автомат Калашников като ученици, но са го разглабяли и сглабяли за норматив.

 1495279_659536680777495_414003322_oДългогодишните кадри на Министерството на просветата и на учителските колективи помнят как преди 25 години в средните училища се получаваше елементарна военна подготовка, посредством изучаване на предмета Начално военно обучение (НВО). Най-ярък спомен пък за него са запазили всички, които са имали честта да бъдат десетокласници в НРБ.  Подобно обучение е имало във всички страни от социалистическия лагер и е целяло да подготви младежите за бъдещата война. Деветокласниците са изучавали НВО в обем от 108 часа, а десетокласниците – 36 часа годишно. Значителна част от преподавателите са били офицери от запаса с педагогическа квалификация. Дори по едно време в Националната спортна академия се открива и профил “преподавател по НВО”.

voenno_obuchenieОбучението освен военна подготовка е давало и доста добра такава за реакция при възникване на всякакви аварийни ситуации. Изучавало се е как да се реагира при земетресения и други природни бедствия, реакция в случай на атака, и не на последно място как да се оказва първа помощ. В някои училища е имало и бомбоубежища. При сигнал се е учило как за максимално кратко време да се вземат и нахлузят противогазите, и с тях учениците да се насочат към бомбоубежищата. Също така, какво и как да се прави, за да няма паника – най-големият убиец. Кабинетите по НВО са били сред най-добре оборудваните, а за мнозина ученици са били любимото място в училище. Ентусиазирани учители по НВО, с помощта на различни ведомства и с доброволния труд на учениците през свободното си време успяват да изградят дори и спортни стрелбища в училищата си.

voenno88Сред ученическия фолклор обаче още се носят легенди за част от преподавателите по тази дисциплина. Някои са били откровени простаци, най-често пенсионери от армията, с грубо и арогантно държание, на които им се е щяло страхливо и похотливо да попипват ученичките. Ръсели са глупост след глупост, а когато са били в добро настроение са се правели на пичове, като са разпускали с разказване на мръсни вицове. В резултат на тяхното обучение се ражда шегичката “Как трябва да държим автомата при ядрен взрив? Далеч от краката, за да не ни капе по тях”.

Строевата подготовка и маршировките до откат с песен на уста за поддържане на бойния дух сред младите бранители на Родината, също са били част от програмата по военно. Те обаче не са били никак любими (меко казано) на младежите от горен курс, но не е можело да се мине без тях. Сред задачите на военните педагози са били и да командват с ревове от мегафон тренировките в училищния двор за поредната манифестация. Особено към края на режима учениците чудесно са разбирали тъпотията на това, но е било безсмислено да се роптае на глас.

11Обучението е завършвало в края на 10 клас с военнополеви двуседмичен лагер в специализирани бази. Там с военизирани игри и стрелби с пневматично, малокалибрено и бойно оръжие (АК-47) те са показвали уменията, които са придобили в час. На него практическите учебни занятия са били съобразени с възрастовите особености и психиката на девойките и младежите. При девойките се е наблягало на занятията по гражданската защита и медико-санитарната подготовка, а при младежите – на бойно-приложните спортове. На тези лагери са се събиралии и е трябвало да действат в пълен синхрон четири категории офицери – кадрови офицери, преподаватели по НВО, офицери от Организацията за съдействие на отбраната (ОСО) и запасни офицери, мобилизирани като взводни командири. Водещи са били офицерите педагози от системата на просветата. Днешно време почти няма ученик от онези времана, който да не си спомня с носталгия за големия купон, който се е вихрел по време на тези лагери.

scan0034За съжаление у нас всичко хубаво и полезно все някога свършва. На 1 септември 1990 предметът НВО е изваден от учебните програми, а преподавателите – уволнени. Неотдавна военното обучение отново се завърна в българското училище, но в осакатен вариант, като част от часовете на класа. Въпреки това обаче, днешното младо поколение реално е неподготвено за реакции при каквито и да било извънредни обстоятелства. На практика никой не си мърда пръста да научи децата на елементарно оцеляване. Родителите си мислят или по-скоро им се щете, че ще ги научат в училище, както някога са ги учили тях.

В момента се правят чести проверки на сигнализацията в градовете. Но почти никой не може да различи сигналите за въздушна опасност от сигнала за химическа атака, например. Нещо което се е изучавало навремето в часовете по НВО. Жалко е също, че ако сега се случи някакво бедствие най-големи жертви ще има сред младите, които нямат знанията и уменията, как да реагират в дадена критична ситуация. Да не говорим за оказване на елементарна първа помощ.

14 Коментари

 1. И каво цели тази статия? Носталгия по онова време, когато младежите се убеждаваха, че казармата е висша форма на закостенялата тъпотия от съветски тип! И се даваше възможност на пенсионирани от казармата малоумници да прибавят към пенсията и заплата , както и възможността да се отъркат в младо женско !

  • Виж сега батка – вярно е до известна степен, че в казармата има и тапанарщина, но на 18 години отиваш далече от мама и тате, което малко или много те учи на самостоятелност. Голяма част от българските младежи , да не казвам всички, се обучават от Facebook, седейки в до мама, молейки се за 5 лева за цигари.Тате носи, мама меси! няма нищо лошо обществото да знае как да реагира при природни бедствия, няма нищо лошо да има елементарни познания как се борави с оръжие и да е стрелял поне един път с АК! По добре е отколкото да си бръснеш краката

   • На каква точно самостоятелност те учи казармата, товарищ? Пари ли изкарваш, самостоятелни решения ли взимаш? Хранят те, имаш легло и покрив над главата, а когато не спиш, си под непрекъснатото наблюдение на малоумни кретени.
    Самостоятелен е човек, който може сам да управлява живота си. В казармата си изцяло зависим от прищевките и капризите на шайка идиоти.

   • Виж сега! Ходил съм и на военно , и в казарма. И да ти кажа : по- добре мацки с обръснати крака, отколкото момчета с необръснати ! А на теб ако ти харесва търси си момчета с обръснати крака!

  • Не е „носталгия“ – а да знаят сегашните „мъже“, че светът не започва и няма да свърши с тях. Бях в казарма за 1 година като висшист с набор 7 години по-малък от мен. Пълна трагедия бяха момчетата. Разглезени, свикнали с удобствата на новия „капитализъм“. Не можеха да си постелят едно легло, не ядяха какво да е, не искаха да се топлят с печка на дърва, пълен липса на някакви морални норми, колегиалност или отношение към командири. Добре, че моята „служба“ мина по-кратко и се махнах от този лайнарник. Сравнявам това с разказите на баща ми по време на неговата казарма навремето 2 години. Пълна противоположност на днешното поколение. Може би защото тогава момчетата са били предимно селянчета свикнали на труд и бедност, и не са били капризни …

 2. Eeee – kolko be6e hubavo na NVO lagera !!!! Prekrasni spomeni – nikoga nqma da gi zabravq … nikoi , prejivql go , nqma da go zabravi !!!! Naistina jalko za dne6nite mladeji – ne samo za emociite – a i za mnogoto informaciq , koqto se predlaga !

 3. не,грешите не са 73-ти набор последните.Аз съм 75-ти и съм държал калашник в десети клас и имахме такъв предмет

 4. А бе ти нормален ли си….?

 5. Говоря за коментара на Welislaw

 6. Мога само да съжалявам днешната младеж,че няма да преживее тези хубави моменти които ние преживяхме по време на НВО.Няма как да го разкажеш,също като оня лаф за луканката дето дядото казал на баща ми ,че един ял луканка и било хубаво!Вярно,че имаше и по някоя простотия предимно от пенсионираните подполковници,ама си беше кеф.И наи-вече беше ни от полза в живота по-нататък.Мога да окажа мед помощ без проблем,да разглобя и да стрелям с калашников,и наи-важното паниката ми остана някъде там в онова време!

 7. Не е вярно че последен е ’73-ти набор, до ’75-ти набор имаха НВО.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //