Спомени от Народната република
Начало / Народно стопанство / Транспорт / Как държавата се справяше със снега едно време

Как държавата се справяше със снега едно време

481230_465274346870397_963647171_n 530554_465274323537066_1554688341_n 734925_465274316870400_101656148_n IMG_7270 IMG_727110690082_1597213760502177_506904485421248864_n

26 Коментари

 1. Петър Чернаев

  Първите две снимки са от моя роден град Котел.

 2. Към Цецо и Торбалан- големи хектари сте и двамата. Тебе какво те интересува кой колко си познава града? Ти нали си голям познавач? По-добре не се размножавай, че ще разпръснеш много жлъч ! А тебе Цецо, какво те интересува от кога не е минавал снегорин в Котел? Нали ти не си там? Стой си в мизерийката там и си мълчи, че като си отвориш устата, мирише!

 3. хаджи Христо Буюклиев

  Майтап ли си правите за снега по соц-а? 1988 на 25 ноември ми се наложи да отида от Велико Търново до Ловеч – срещнахме два автомобила по целия път, самият път си беше заснежен и нямаше и помен от изчистване до асфалт или поне киша. Отделно, че преди „демокрацията“ нямаше зимни гуми – НЯМАШЕ, в най-добрия случай с дебели връзки можеше да се снабдиш със „всесезонни“ гуми.
  80-те години си спомням, като падна голям сняг ходехме по едни пътечки по средата на улицата и трудно се разминавахме, камо ли някой да изкара кола в снега.

 4. ндааа, интересно е да се гледат тези снимки от историческа гледна точка… съжалявам, но този тъп сайт се оказва долна пропаганда на тъпите комунист, сбогом!!! свинете са всеядни

 5. справяше се за разлика от крадливите боклуци днес

 6. Как държавата се справяше със снега тогава едва ли на някой му е правило чак толкова голямо впечатление. Тогава просто имаше много много по-малко коли, и да не се справи много добре със снега, не е чак толкова голям проблем. Не забравяйте, тогава основно се пътуваше с влак, а сега основно се пътува с автобус или кола.

  Криви бяха сметките на комунизма, всичко на заем, на заем, докато не фалираха цялата държава, и още им плащаме сметката те да ни разправят как хубаво било. Глупости – на кредит всеки може да яде и да пие.

  • Що сега не живеем ли със заеми или си забравил заемите на газда Борисов които вече надхвърлят 25 милиарда лева или не виждаш как хората живеят от заплата до заплата със бързи кредити или съ заеми от крадливите банки И трето стига с тази изтъркана мантра за комунизма в България щото такъв никога не е имало имаш що годе добър социализъм които предателите от БКП съсипаха

 7. Помня когато снега се чистеше на ръка.Впрягаха циганите за тази работа.
  Не ги оставяха да лентяйстват и да им дават помощи.

 8. Тодор Живков

  До всички,демократи седесари гербаджии и всякакви измети и утайки.Имаше държава която беше ръководена от кадърни личности а не от крадлива пасмина.При двадесет и пет сантиметра сняг не се обявяваше бедствено положение снегорините чистиха денонощно. Всички които плюете комунизма вървете на майка си в путката и не излизайте от там!

  • Хаххахах, Евала Тоше! ((:

  • Един простак остава винаги простак. Където и да живее, каквото работи каквото образование има, остава простак. Той не е в състояние да дискутира и с доводи да оборва, той може само да псува и обижда. Такива трябва да се изолират като бесни кучета.

 9. Йолист Чакалов

  Тоше,да си такиваш мамицата-гад смръдлива и продажен скункс….Ти и цялата ти шайка от престъпни комунисти,ебахте мамата на цяла България.Мръсен крадец и фалшификатор си беше,Правешко УМИРИСАНО лайнинце…Да вриш у пъкала със малоумните си престъпни наследници….А вий боклуци дето бълнувате за комунизма,бегайте при Путя или у Северна Корея…..

 10. Ами как се справяше? Никак. Снегът си стоеше, докато се стопи. Дори на тези рекламни снимки се виждат типичните за онова време коловози , където е утъпкан снегът. Трябваше да караш кола в коловозите, излизането от тях не беше препоръчително. По-малкото шофьори на много по-гадни коли бяха много добри във владеенето им обаче. Сега карат по-хубави коли, обаче уменията на шофьорите са много нива по-зле.
  Иначе всеки беше длъжен да почисти тротоара около жилището си и колкото по-назад се връщам, толкова повече се чистеше. В наши дни общината чисти многократно повече, а гражданите – почти никак. Но вечно имат големи претенции навсякъде да ми е идеално почистено.

 11. Наскоро гледах „Дом за нашите деца“ и продълженията му, вкл. „Бащи и синове“ – Бг сериал от 80-те. И там в няколко серии на заден план може да се види, как са се справяли със снега едно време – т.е. никак. Виждат се заснежените и заледени улици, вижда се как хората се пързалят по улицте и тротоарите (в лошия смисъл на думата). Гледайте филми от едно време, за да разберете, как ви пързалят яко на този сайт….

  • Сайта си е много хубав вярно че има малко носталгия но и има и много обективни статий особено документални с сканове на списания.
   Така или иначе трябва да се говори за това и най вече да има къде да се прочете или види снимка.
   Че това време се идиализира много и документите и спомените изчезват малко по малко и историята може да се повтори.
   Така че този сайт е много хубав

 12. Имаше много техника и бърза мобилизация за разлика от сега

 13. виж по този въпрос фундаменталната статия:
  Комунисти или активни борци против фашизма и капитализма (АБпФК)?
  Най-голямата тайна на прехода след падането на комунизма в България
  https://www.novetika.com/komunisti-aktivni-borci-protiv…/

 14. Това, което пишете в сайта не е истина. Относно чистенето на снега – преди се чистеше много по-малко. Аз съм израснал в София, в района на хотел Плиска и помня какви поледици бяха по тротоарите и на спирките тогава. Сега е много по-добре. Не е идеално, но е значително по-добре от това, което беше по време на соца.
  Това вашето си е чиста червена пропаганда. Ние по-старите помним реалността и не може да ни излъжете. Дано да не успеете да излъжете по-младите!

 15. Оставяха ни снега, по наклонените улици и ние се пързаляхме, по цял ден. А Москвето, татко го зазимяваше до пролетта, не съм чувал рев – „ей тия пак не са изчистили“.

 16. На публикуваните в този сайт снимки, в друга рубрика много добре се вижда какво и колко се чистеше. 5-6 улици в идеалния център се почистваха и дотам. Сега се чисти много повече. Пак не е както трябва, но няма база за сравнение с времето на болшевишката диктатура.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //