Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Бензин от вода – последното социзобретение

Бензин от вода – последното социзобретение

Живков искал от вода бензин. Тайнствени капки правят чудото, твърди изобретателят

prof1В двигателя на една стара „Лада“ – мечтата на някогашния соцтруженик, наливат вода през карбуратора. Бензиновият резервоар е откачен. После колата пали и изминава няколко метра. Този видеозапис, направен преди двайсетина години, доказва, че водата може да се използва като гориво вместо бензин. На касетата има още няколко впечатляващи записа като например следния: изливат вода от бутилка в съд и добавят към нея няколко капки зелена течност. После щракват запалка; водата лумва в пламъци.

Видеокасетата донася куриер, който настоява тя да бъде гледана в негово присъствие – никакви презаписи не са разрешени. А куриерът е пратен от изобретателя на революционното гориво – българина Стефан Найденов. Петролните шейхове ще се ужасят ако видят касетата. Но те няма от какво да се страхуват – откритието е известно вече само на неговия изобретател.

През 80-те години Стефан Найденов е шеф на лаборатория „Биоелектроника“ и създава заедно със своите сътрудници много лекарства, които според него церят неизцерими болести. Междувременно Найденов започва работа над нов, свръхсекретен проект, който щял да преобърне наопаки световната икономика.

nobel_prizeНа Световния екологичен форум в София през ноември 1989 г. той демонстрира как водата гори. Според него с добавката на зелена течност тя може да замени бензина в двигателите с вътрешно горене. Екофорумът обаче е последната международна изява на Тодор Живков. Седмица след него той е свален от власт и започва поетапното отстраняване на всичките му протежета. Противниците на Найденов твърдят, че лекарствата му нямат рекламирания ефект или са други имена на известни илачи. Например биопиринът, създаден в неговата лаборатория и продаван във всички аптеки, е чист аналгин. Производството на биопирин е спряно, на жирозитала – също.

Но с горящата вода работата е друга – показват я по телевизията, заместник-председателят на Великото народно събрание Гиньо Ганев посещава лаборатория „Биоелектроника“. На Стефан Найденов предлагат работа в Канада и други далечни страни. Той обаче не приема. Ту казва, че иска да работи за родината си, ту – че предложенията не били финансово изгодни. Накрая лабораторията му е закрита, без да се разбере тайната на зелената течност. Той самият твърди, че я е унищожил. Нейната формула е неизвестна, тя не е регистрирана в патентното ведомство, за нея не е искано, нито издавано авторско свидетелство. Дали става дума за гениално изобретение или за гениална мистификация? Найденов е пенсионер, живее в столичния квартал „Младост“ и не жадува за слава. Даже не желае да си спомня за времето, когато го е приемал държавният глава, а заместник-председателят на парламента е идвал на крака в офиса му. Но все пак, както някога Галилей пред Инквизицията, продължава да повтаря: „И все пак водата гори!“

tn_20150914_170206

 ***

Водородът се използва в ракетите.

Водата наистина би могла да се използва за гориво, казват химиците. Нейната молекула се състои от два атома водород и един кислород. Кислородът поддържа горенето, а чистият водород е мощно гориво, което се използва в ракетните двигатели. Изгорелите газове са чиста водна пара, т. е. нямат вредни съставки, а водород в природата се съдържа в неограничено количество, преди всичко във водата. Защо тогава използваме скъпия и мръсен петрол, чиито запаси са ограничени? Причината е, че отделянето на чистия водород е много трудно и скъпо. За него е необходима повече енергия, отколкото дава после като гориво. Методът на Стефан Найденов очевидно е друг, тъй като той не разлага водата на водород и кислород. Той напомня на опитите на Джон Андрюс отпреди около век. През 1915-1917 г. Андрюс, американец от Маккийспорт, градче в американския щат Пенсилвания, демонстрира няколко пъти на различни места запалване на двигател с вътрешно горене с вода. Последната демонстрация прави във военноморския завод в Ню Йорк на трицилиндров мотор, монтиран на стенд. Описано е, че там Джон Андрюс прибавил към 1 галон (3,6 литра) вода 7-8 капки зелено масло. Оттогава специалисти и учени от цял свят гадаят каква е формулата на зеленото масло, което превръща водата в гориво.

Пенчо Ковачев

15 Коментари

 1. Познавах го лично.На капките казваше присадка…

  • От какво е починал човека? Има доста теории и не знам коя е вярна?

   • Беше ми комшия, живееше под мен във входа. Жена му беше изперкала, а дъщеря им и тя не беше много наред. След откритието за водата, Найденов изчезна безследно. Жена му беше се изнесла и пусна апартамента им под наем. Пред 10-15г го продадоха.

  • Познавах го! Виждала съм лшчно димонстрацията Наричаше течността „присадка“ Малко странно ми дойде тогава! Аз го потърсих за помощ по моя разработка, за използвам лабораторията му Помогна ми !

 2. Страшен мошеник.

 3. Бас държа, че Живков, не е казал: „Искам бензин от вода“.
  Няма такъв тъпанар, който да иска бензин от вода….но пък е пълно с тъпанари, като автора на тоя бълвоч, които искат да ни го внушат.

 4. Тоя “енциклопедист“ Стефан Найденов беше един мошеник който искаше по някакъв начин да стане известен.Избра , че е открил водата като бензин.

 5. Един шарлатанин, който беше влязъл под кожата на полуграмотния диктатор Живков с обещания за елексир за вечна младост.

 6. Той добавяше във водата взривоопасния нитроглицерин – това му беше „великото“ изобретение.

  • Васко Петров

   Е де, дрън, дрън – нитроглицерин и нитрометан се използват като присадка само в драгстерите! Може и да вдигат мощността на двигателя, но силно понижават октановото число на горивото! Найденов ползваше вода с тежка вода като стартер и гъбест паладий като катализатор, започваше термоядрена реакция, при която се отделяше водород. Същата технология разработваше и професор Нонински от катедра Електрохимия на ХТМУ.
   При всички случаи са необходими съответни разработки на двигател, предназначен да върви на вода! Освен това радиацията съпътстваща процеса на отделяне на водород е един основен недостатък на метода!! Нужна е скъпата тежка вода! Друг недостатък е необходимостта от скъпия паладиев катализатор. https://www.youtube.com/watch?v=CTffCk9n8es

 7. Тоя мошеник си начеса егото за няколко дена като го показваха по телевизията,пък се намираха балъци да му повярват на „великото изобретение“.

 8. Тоя шарлатанин Стефан Найденов сам си повярва,че е „велик“.

 9. Пълен шарлатанин. Лабораторията се намираше в Малък фармацевтичен завод в Дървеница.Беше открил и лекарство против Спин .също се хвалеше, че е открил тайната на Кока кола и ще я произвежда в БГ.Не беше луд , а тарикат ,които манипулираше простите силни на деня.Имаше и други подобни самозванци изобретатели като Илия Димитров. „Изобретател“на апарата Арфай .Устройство, което лекува всякакви заболявания.шеф на полу секретна лаборатория , субсидирана с благословията на правешкия сатрап .Всички ядяха народни безотчетно пари и лабораториите им имаха много голямо текучество на кадри.

  • Е каква тайна има пък Кока-Кола?? Произвеждаше се у нас и по времето на соца! И тогава беше истинска билкова напитка от 5 билки! Естествено не включваше в състава си Кока и Кола, които са забранени съставки, понеже са наркотици. Кока-Кола се произвежда и днес! И пак всеки знае състава и, но днешните и съставки са изключително чиста синтетична химия! Само Е-та…

 10. Потърсете в ютюб клипове за GEET reactor.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //