Спомени от Народната република
Начало / Под пагон / Униформите в Българската народна армия

Униформите в Българската народна армия

В албума към „Правилата…“ са представени всички разновидности на униформите в БНА, утвърдени през 1968 г., както и отличителните знаци (пагони, петлици, вензели) и пр.

Още в началото на 70-те тези униформи се променят. Кройките и реда за носене остават общо взето същите, но се въвежда цветът „каки“ за общовойсковите, а за ВВС – тъмносиния. За войниците се въвежда прознично-парадна униформа (прав панталон, куртка, риза-яке с вратовръзка, фуражка, двуреден шинел с колан, половинки обувки кафяви). При офицерите се премахва празничната и се въвежда нова парадна – с черни панталони и морскозеленикави сака.

След 9 септември 1944 г. общо взето униформите се менят на 10 години (1947, 1957, 1968…) Това никога  обаче не става от раз. Винаги има по-дълъг или по-кратък период на доизносване и на униформи от стария образец.

Източник:  http://forum.boinaslava.net

Коментари

  1. Парадните униформи не са се променили много от времето на комунизма, а новите бойни такива са несравнимо по-удобни и функционални. Който не е носил шаяк и брезент, той не знае какво е. Да не говорим за малоумието, бойните униформи да се носят с лесно-различими пагони. При старите, бойни униформи офицерите се различаваха отдалеч, което е пагубно.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //