Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Как Янтра щеше да стане като Сена

Как Янтра щеше да стане като Сена

С 6 бента за 2, 1 млн. лева през 1966 г. са планували да направят Янтра плавателна.                       Днес идеята отново е на дневен ред.

Неотдавна отново на дневен ред изплува един позабравен проект от Тодор-Живково време, река Янтра обхванала в прегръдката си Велико Търново да стане плавателна.

Идеята се заражда през далечната 1966 г, когато Тодор Живков и наследилия го като председател на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново Пенчо Кубадински, планират да превърнат реката в туристическа атракция. Това сочат протоколите от третото заседание на комитета, проведено през далечната 1966 година, за които великотърновският вестник „Борба” съобщи наскоро.

86_IMG_0120

Тогава започва и самото проектиране на 6 бента по протежението на река Янтра в чертите на града.

Част от бентовете са направени, но в момента са неизползваеми.

Част от бентовете са направени, но в момента са неизползваеми.

Бент № 1 се предвиждало да се построи срещу гара Трапезица, но за него няма проект през следващите 5 години. Бент № 2 се разполага срещу фабриката за текстил „В. Мавриков”. За него има проект, а самото строителство възлиза на 1, 2 млн. тогавашни лева. Тъй като работата по обновлението на Царевец и останалите културни паметници е достатъчно много, е решено строителството му да започне през 1980 година, когато се довърши крепостта. За останалите съоръжения първоначално са отпуснати 100 хил. лв. на СМУ „Мостстрой”. Другият – трети бент, който е започнат, е в района на Балдуиновата кула. Той също е трябвало да бъде завършен до 1981 г. Четвъртият бент е планиран в района на някогашния квартал на Велико Търново – „Трудов фронт”. Според изчисленията е трябвало да струва 800 хил. стари лева. При цена за литър бензин около 60 стотинки, хляб – 30 стотинки, билет за пътуване – 6 стотинки, за времето си тази сума е била колосална. В документите от заседанието е отчетено, че петият бент, който е срещу жп пансиона, е построен, а шестият, който е планиран в района на сегашния Южен пътен възел – срещу централната гара, също чака да бъде направен.
Според една от стенограмите на Общонародния комитет от заседание, проведено в Министерски съвет, Пенчо Кубадински отбелязва, че Тодор Живков е предложил във Велико Търново да се направят атракции с цел привличане на туристи в старата българска столица, която е уникален синтез между природна среда и исторически паметници и трябва да се превърне в символ на славната история на Родината. „Др. Живков е харесал видяното в няколко града на ГДР, където подобни реки са направени плавателни”, отбелязва председателят на комитета и настоява да бъде проучена историята, тъй като разбрал, че и преди е имало подобни идеи за Янтра.

30-те години на миналия век. Разходка с лодка по река Янтра.

30-те години на миналия век. Разходка с лодка по река Янтра.

Няколко месеца по-късно на база старите архиви и сведения от краеведи му докладват, че „през 1923 г. в Търново е бил създаден даже и Български народен морски сговор. Организацията имала за цел популяризирането на плавателността на река Янтра и пълноценното използване на голямото водно богатство. По нейна поръчка в град Варна била построена първата спортна лодка в България за 6 гребци, с което се слага и началото на водните спортове по река Янтра.”

12-01-27-73329_1Намеренията са били покрай бреговете да бъдат направени стени, които заедно с бентовете биха контролирали нивата на Янтра. Съоръженията е трябвало да имат и друга функция. Тъй като историята показва, че почти ежегодно реката причинява огромни щети след прииждане, когато водите й се вдигали с по 6 – 8 метра.
Според първоначалните проекти, които впоследствие са били предложени и допълнени от главния проектант на града Никола Николов, първият и последният бент в чертите на града е трябвало да се намират в началото в близост до сегашния Южен пътен възел и в подножието на ул. „Опълченска”.

Арх. Николов поема и проекта на най-големия местен хотел – Интерхотела, като паралелно развива постепенно концепцията да използва красивите речни извивки в подножието му, за да се осигурят на жителите и гостите на старата столица достатъчно забавления. През 70-те години са направени и няколко големи подпорни стени с височина по 10 метра по поречието, които са запазени и до днес.

1009502_651_367От Общонародния комитет възлагат и реализирането на т.нар. „Крайбрежна улица”, чието изграждане започва в края на 70-те години. Оформен е даже подходът към нея, който е направен и може да се види и до днес вляво от главния път Русе – Стара Загора, преди първия тунел. По план Янтра е щяла да тече в чертите на града с дълбочина 1, 80 – 2 метра, така че по нея да се движат лодки, водни колела и малки кораби.
По същото време обаче започва масирано строителство и създаването на няколко нови квартала на града – „Бузлуджа”, „Чолаковци”… Разразяват се остри дискусии за това какви паметници трябва да има в старата столица и доколко са целесъобразни. Така постепенно концепцията за Янтра остава на заден план, впоследствие Общонародният комитет престава да функционира, а с идването на демокрацията започват да се отричат всички достижения на ония времена.

Години по-късно обаче се преценява, че родената в соца идея реката да стане плавателна и да се изгради крайбрежна улица не е лишена от смисъл – тъкмо напротив. И в момента Община Велико Търново чака финансиране по европроект именно за това.

По материали на в-к „Борба”, автор:  Стилян Найденов

4 Коментари

 1. Е какво, нас габровци пак ни ибаз. Река Янтра винаги се свързва с В. Търново. А, че Габрово е най-дългия град в България и е по протежение на реката в разстояние на цели 23 километра, а? Айде стига, моля ви се…

  • Рачо Ибача

   Дълъг ви е но тънък тънкопишковци я Търново късопишковци но им е дебел като цело просеци курви и балкански свине сте си двете села да ви ги почеша гъзовете пръдливи добре че Софето ви ябе путките студентки сиктир мякаще суслцовци

 2. Ей, пандишпан! Много си оригинален като ми пишеш на шопска шльокавица или това трябва да бъде достойнство за уважение? А дали си от София или някой нов софиянец? То това е като еничарите нов софиянец по-зле от истински.

 3. шоп ли е
  мърша е
  нови-стари все едни и същи
  долняри

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //