Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Из софийските квартали през соца в 10 снимки

Из софийските квартали през соца в 10 снимки

люлин 3 стг мл изт ив зп г милев 600766_550639281667236_431031985_n 560058_517004995030665_218612892_n 522753_498056996925465_1581287032_n 4ервв

9 Коментари

 1. Ех, мъка, мъка. Къде бяхме, а докъде я докарахме!

 2. ха-ха…..имахме тревица и дръвчета…….а сега ..едно дръвче……..строящо магистралки

 3. Сега вече нищо не се прави, освен всичко да се руши и никой нищо не пази! След години ще станем като едно голямо ГЕТО!

  Поздрави на всички КУЛТУРНИ, българи и роми, които не пазят, а само рушат!!!

 4. Чистота, ред, сигурност…

  Имаше Държава, сега има Територия…

 5. Като цяло замисъла им не е лош, но трябваше още тогава да бъдат много добре изолирани и практически щяха да са вечни.

 6. Хаха, невероятно е колко трайно и унищожително промити мозъци демонстрират 95% от „спомнящите си за Народната република“ с носталгия, тъга и още нещо. Бих оправдал единствено хората, родени преди 1980-а по обясними причини – все пак спомените от младостта обикновено са най-хубавите. Така че е логично да се „забравят“ висенето на опашки за хляб, кисело мляко, яйца и други базови стоки от първа необходимост в празните магазини, привилегиите да ядеш банани и портокали само по Нова година (Коледа официално не съществува), да си дочакаш москвича/жигулито/запорожеца +/- 5-10 г. след взимането на книжка…. Ех, че мило, ех, че романтика…… Та в това число и снимките в темата. Какво по-различно виждате от днешното колосално гето, в което се превръща София? Ами че точно тогава са поставени основите на гетовизацията на столицата! С малоумното наблъскване на десетки и стотици хиляди хора в панелки с живот 50 г.! Кво ми въздишате с носталгия по тая сива грозотия? Моя дядо по бащина линия е имал двуетажна къща в кв. Лозенец, а двора е бил около декар, декар и половина. Но бил „компенсиран“ след изземането на имота с два апартамента по 60 кв.! Осъзнавам какво ще си навлека с този коментар от „правоверните“ поклонници на соца, но това са факти. София е била нормално развиващ се европейски град до 1950 г. После се започва дивата панелизация и това, което днес изглежда рушащо се, сиво и грозно, всъщност е издигано с дитирамби тогава. Нищо романтично не виждам в панелните комплекси от снимките.

  • Glupak. Nishto poveche.

  • Мина Тодорова

   Уважаеми господине,
   Не зная кога сте роден Вие, но аз съм родена през 1973г. И определено не съм от „правоверните“ поклонници на соца. Но хайде да се опитаме да погледнем реално на нещата.За бананите и портокалите по Нова година, чакането по 15г. за нов автомобил и за панелките сте прав. Единствените опашки за „хляб, кисело мляко, яйца и други базови стоки“, които аз си спомням бяха по времето на Виденов, което принадлежи към времето след соца. Родителите ми имаха постоянна работа, нямаше лято, в което да не почиваме поне за 10 дни, прибирах се спокйно посред нощ пеша у дома, имаше чудесно образование и циганите кротуваха.
   Днес съм майка на 18-годишен младеж, който завърши преди две седмици училище и намирането на работа е истински проблем. Родителите ми са пенсионери и общо пенсиите на двамата са малко над 400лв., което си е направо разточително. А да, и на почивка не съм ходила от 9г.
   И не ме разбирайте погрешно! Не мечтая да върна времето назад, защото днешното ми харесва такова, каквото е. Просто се опитвам да изясня защо хората гледат с толкова носталгия назад.

 7. Докато имаме ‘толкова много’ неща като апартамент, кола, работа, които си струва евентуално да не загубим ,ако надигнем глава, няма на кого да се сърдим освен на себе си. Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //