Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Политически калейдоскоп / Активните борци създали СДС

Активните борци създали СДС

e7b6bc843343fa4441c9d6ad4ab5f803_XL„В началото бе…екологията.”  Простете ми шегата, с която започвам. В началото е била екологията, но също така и желанието за развита демокрация, основана на капиталистическите отношения, християнските ценности и демократичните принципи на управление.

За рождена дата на СДС се приема датата 7 декември 1989 г., когато антикомунистическата опозиция в България се обединява, за да се противопостави по-успешно на тоталитарната комунистическа система. Учредители на СДС стават независимия профсъюз „Подкрепа“, гражданските сдружения „Екогласност“, Независимото дружество за защита на човешките права, Клубовете в подкрепа на гласността и преустройството, Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Независимото студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива“, както и възстановените партии БРСДП/о/ и БЗНС „Никола Петков“.

Мнозина от учредителите (общо 80 души, като на самото учредяване се присъединяват още 40) са членове на БКП, а някои и активни борци против фашизма и капитализма като Чавдар Кюранов, Брайко Кофарджиев, Борис Спасов и др.

zx450y250_2403529

Нека хвърлим поглед на това как са създадени всичките тези движения и партии, участвали толкова дейно в последвалите промени.

Профсъюза „Подкрепа” е създаден по идея на д-р К. Тренчев и поета Петър Манолов на 8.02.1989 г., от няколко учредители: д-р К. Тренчев, Диана и Димитър Бояджиеви – художници от Пловдив, Кояна Иванова – студентка по медицина и др., а документите за регистрация са изпратени в Пловдивския съд на 11.02.1989 г. Репресиите от страна на властта са обиск на 9.02.1989 г. в дома на д-р К. Тренчев в Стара Загора, осуетяване на събрание на синдиката в Карлово на 25.02.1989 г. от огромен брой униформени милиционери, принудително изселване от страната на членове на Подкрепа, арести на членове на организацията, осуетяване на събрание в дома на д-р К. Тренчев в Стара Загора чрез блокада не само на дома, но и на входовете и изходите на Стара Загора на 18.03.1989 г. отказ на съда да регистрира организацията.

Политически клуб „Екогласност“ се създава през март 1990 г., но се регистрира официално на 23 април 1990 г. Той произлиза от по-ранните организации на име „Независимо сдружение „Екогласност““ и Комитет за спасяване на град Русе“, създадени в самия край на 1980-те год.1477-1606_620_348

Независимото дружество за защита на човешките права се създава на16 януари 1988 в дома на Илия Минев в Септември 16 души създават първата дисидентска и правозащитна организация в България и въобще първата независима легална обществена организация в страната след 1947. Създателите на Дружеството са открити противници на комунистическия режим, някои от тях са дългогодишни политически затворници: Илия Минев, Григор Симов Божилов, Едуард Генов, Цеко Цеков, Божидар и Минка Статеви.

Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения комитет за екологична защита на Русе, е от първите дисидентски организации в Народна република България. Учреден на 3 ноември 1988 г. в 65-та аудитория на Софийския университет. Инициатор на проекта е Желю Желев, който още от 1986-1987г. работи по подготовката на Клуба като намира подкрепа в противници на тоталитарната система като Искра Панова (набира привърженици успоредно с Желев), Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Петко Симеонов, Невена Стефанова, Блага Димитрова, Мария Бойкикева, професор Николай Василев, Христо Радевски, академик Кирил Василев, кинорежисьорът Дучо Мундров, изявеният български физикохимик Алексей Шелудко. Мнозина от учредителите (общо 80 души, като на самото учредяване се присъединяват още 40) са членове на БКП, а някои и активни борци против фашизма и капитализма като Чавдар Кюранов, Брайко Кофарджиев, Борис Спасов и др.18nov1989-Edvin_w

В началото на 1989 г е сформиран Комитетът за защита на религиозната свобода, свободата на съвестта и духовните ценности, ръководен от Христофор Събев, който е свещеник.

На 14 ноември 1989 година двайсетина студенти от Софийския университет „Климент Охридски“ се събират и учредяват Независимо студентско дружество с председател Емил Кошлуков. На 17 ноември в 272-ра аудитория се провежда събрание и над 500 студенти се записват в организацията.През ноември и декември в повечето висши учебни заведения в страната възникват структури на НСД.

Партията Движение „Гражданска инициатива“ е регистрирана през 1989 г. от Любомир Собаджиев – български дисидент, участвал в Кръглата маса през 1990 г. Съюзът се изгражда като коалиция, с равни права на всички участници. Непосредствено след учредяването на СДС към него се присъединяват възстановените стари партии Радикалдемократическата партия в България и Демократическата партия, както и новосъздадените Зелена партия, Обединен демократичен център и Нова социалдемократическа партия. Сред личностите, които инициират и реализират това обединение личат имената на известни български интелектуалци. Ползвайки опита на антикомунистическите движения и партии в Източна Европа СДС си поставя за цел да извърши демократични реформи в страната и ориентира България към членство в Европейския съюз и НАТО. В този период няма друга политическа сила, която да декларира и преследва тези цели.20100726_0098

Пръв председател на Националния координационен съвет на СДС е д-р Желю Желев – бъдещ пръв президент на България. На проведените на 10 юни 1990 г. избори за Велико народно събрание СДС печели 144 мандата срещу 211 на управляващата комунистическа партия и остава в опозиция. Като опозиция СДС успява да разшири своето влияние.

Председателят на НКС на СДС д-р Ж.Желев е избран от парламента за президент на България. За кратко председател на НКС на СДС става д-р Петър Берон, а след него Филип Димитров – бъдещ министър-председател на България.

Автор: Стоян Гълъбов

Източници: wikipedia.org, ivo.bg, omda.bg , sds.bg, omda.bg

2 Коментари

  1. ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ КЛАСА!
    БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ ТЕ И ТЕЗИ ЧИИТО ЗАПОВЕДИ ИЗПЪЛНЯВАХА…

  2. Жалки, ухилени, мазни и истерични наивници се вързаха на едновремешния #КОЙ и му подариха техното време.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //