Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Как уискито подкопа социализма в България

Как уискито подкопа социализма в България

Удивително, но уискито прохожда тук, чак по време на социализма. Започва да прониква като един забранен плод от Запад…

Милениум 1900 г. в София започва с първия ток и първия трамвай. От този момент по света постепенно става нещо непревидено. Филоксерата продължава да унищожава лозята в Европа. И френският коняк, който тогава е най-престижният по света твърд алкохол, свършва. Започват да правят ментета и той губи авторитет. Тогава изгрява звездата на шотландското и на ирландското уиски. Те постепенно завземат място на пазарите по цял свят, не само във Великобритания, САЩ.
Но България още въобще я няма на картата на уискито. Уиски се пие само в няколко посолства в София. Чак в началото на 60-те години български дипломати, шофьори от международния транспорт и др. работещи на Запад започват да носят бутилки уиски и да черпят гости и приятели. Новото питие за няколко години става най-престижното, което пие цялата т. нар. художествено-творческа интелигенция, както наричат по онова време писатели, художници, кинаджии и т. н.

Тодор Живков по това време още ходи с каскет на официални посещения из страната. И има побеляла коса и златно зъбче встрани като се усмихва – има го запечатан на някои снимки. А към края на 70-те вече е с мека шапка, косата му е черна и никакви златни зъбчета.

В този няма и 10-годишен период, докато Живков махне каскета, уискито става символ на престиж, вдъхновение, любим наркотик на интелигенцията, с който тя забравя глупостта на режима. Уискито също така става най-представителната форма на благодарност и рушвет в страната на развития социализъм. Според размера на услугата, като най-висока категория подарък за благодарност е бутилка уиски. Подаряват я на лекари (въпреки че тогава е забранено да приемат за подарък повече от цветя и бонбони), на майстори, които ти ремонтират колата (тогава сервизите са държавни), на приятели за услуга и т. н.
На който от тогавашните вождове му е хрумнало да създаде “Кореком” и безмитните магазини, едва ли е съзнавал, че забива първия як пирон в ковчега на комунизма.

Какво пият писателят, режисьорът, професорът, лекарят, докато се появи уискито? Трагедия. Социалистическият пазар е залят с евтина ракия, която се прави само от остатъчни продукти от винопроизводството – джибри, винена кал, винена утайка и др. На гроздовата, с грозен етикет с изобразена чепка, й викат “Витамин Г” – 3,90 лв. бутилката към началото на 80-те години. Ужасна е. Тук-там от някой винпром се случва хубава партида и всички тичат да търсят точно от тая партида, ама свършила… Неслучайно е толкова висок престижът на домашната ракия.

Представителното българско питие е “коняк” “Плиска”. Нелошо, но тежичко, грубо (поне някои партиди), обикновено от него боли глава. По-масовият “коняк” е “Слънчев бряг” – по-евтин вариант на същото, направен предимно от спирт и оцветен с карамел. “Коняците” на социализма не могат да съперничат на уискито като питие и то някак естествено се нарежда като най-престижно. През 70-те и 80-те уискито става символ на западно, вносно, на фона на оскъдния социалистически пазар. От златистия цвят в бутилката сякаш пробива светлина отвъд Желязната завеса и свободния западен начин на живот, по-високият стандарт, по-качествените стоки…

По-хубавите специални ракии – мускатови и др., направени от вино и от грозде, се появяват чак към 80-те, когато уискито вече е утвърден фаворит и с най-голям престиж. Разбира се, на пазара присъства и руската водка – “Столичная”, отначало по 1,78 лв. бутилката, после по 4 лв., а накрая на режима – по 8 и 10 лв. бутилката…

Но по българските магазини уиски няма чак до средата-края на 70-те години. Само в “Кореком” и безмитните. В гастронома на ъгъла през 70-те се появяват първите перверзии, измислени от социализма – уиски, произведено в Германската демократична република. Ге-де-ер-ско. Отврат. Даже не е подобие на шотландското.
Появява се японско уиски “Сънтори голд”, което бегло прилича на шотландско и от него можеш да се издрайфаш, ако изпиеш половин бутилка. Появяват се и странни марки уиски като “Жокей клуб”, произведени кой знае къде… По 12 лв. бутилката. А тогава минималната заплата е 80 лв., средната – 250 лв. После тук-там из по представителни магазини в София и по баровете на “Балкантурист” се появяват и 2-3 марки шотландско уиски, първо по 12 лв. бутилката, после – по 18 лв.

А истинското уиски се продава в “Кореком”. Класическото “Джони Уокър” червен етикет, “Балантайнс”, “Тийчърс”, ”Уайт хорс” и др. Отначало е по-евтино – 4-5 долара бутилката. Но в последните 10-ина години от социализма различните масови марки струват 6 или 7 долара бутилката, или в т. нар. бонове – валутни лева, хартийки приравнени към долар, които българската Външнотърговска банка раздава на вложителите, вместо да им дава долари.

И така – от трибуната на партийни конгреси и писателски форуми говорят за светлото бъдеще на комунизма, а след това сядат в бара и поръчват уиски. Заветните бутилки със златист цвят и атрактивен дизайн и етикети привличат погледа и неминуемо се сравняват с бутафорното родно производство. Първенците на режима тайно и явно пият уиски. За тях има специално снабдяване от магазин към правителствения хотел “Рила” с най-елитни вина и ракии от избата в резиденция “Евксиноград”, каквито ги няма на пазара. Включително и няколко марки уиски, които трудно се намират с български пари в магазина. Там се продава и 20-годишен коняк “Евксиняк” и марки вина, които никой не е виждал. Но, партийният елит предпочита уиски. Зетят на Живков Иван Славков е като рекламно лице на шотландското уиски. Отначало експериментира с различни марки, накрая се спира на “Чивас Ригал” и навсякъде пие такова.
Народът не може да си позволи със средна заплата да пие уиски, само гледа бутилките в “Кореком” и представителните магазини и купува за празник, за годишнина. И основно за рушвет. При социализма можеш да си решиш проблема само с услуга, ходатайство, връзки. Най-честата форма на благодарност е бутилка уиски – според размера на услугата. Но това разминаване между официална пропаганда, която обяснява колко е добър социализмът и колко е лош капитализмът от една страна, и от друга елит, който пие уиски, кара западни коли и се снабдява от “Кореком”, и специални магазини, постепенно разяжда режима.

Има обаче една любопитна подробност – по онова време в “Кореком” за дипломати се прави 50% отстъпка от цената на уискито. Има и специални дипломатически магазини, но в “Кореком” можед да купиш на половин цена, като покажеш дипломатически паспорт. А комунистическата държава отглежда много дипломати. Мисиите са пълни с всякакви измислени длъжности, част от които шпиони (тоест – разузнавачи по тогавашната терминология). И много номенклатурни кадри вътре в България пък имат дипломатически паспорт, без да работят в посолства. Огромен брой деца на въпросните дипломати и номенклатура, също притежават дипломатически паспорти. С тях в “Кореком” уиски се купува на половин цена. Ако сред състудентите ти има някой с дипломатически паспорт, само купи от някой арабски колега 36 долара (на черно долара върви по 2,50-3 лв. към 80-те), водиш го в “Кореком” с паспорта, и за тия пари ще си купиш цял кашон уиски – “Уайт хорс”, “Балантайнс”, “Паспорт”, “Тийчърс” и т. н. Червеното “Джони” е 1 долар по-скъпо – 7 долара бутилката, 3,50 с отстъпката, но е най-популярно. Даваш 1-2 бутилки за услугата на колежката с дипломатическия паспорт, и след това черпиш мадамите. Направо си като онези, които жулят уиски всеки ден… Като Иван Славков – Батето…

Е, някои правят и търговия по този начин, но това са обичайни явления в икономиката на социализма…

В този период, до края на 90-те години, малцовите уискита са непознати в България. Изключение прави “Гленфидих” (Glenfidich), с характерните еленови рога на етикета, който се появява от време на време в “Кореком” и безмитните магазини. По време на социализма по-популярните малцове никой не ги внася, не ги търси и не ги познава. Впрочем до 90-те години малцовете не са толкова популярни и по света, пият ги само ценители. Ако нещо малцово се е появило в “Кореком” и безмитните, то е било само случайно, като част от някаква партида за внос, покрай масовите марки.

След 10 ноември 1989 г. има една кризисна година, след което започва тотален контрабанден внос на всякакви марки уиски и те се продават на сравнително достъпна цена около 7-8 долара бутилката. Символът на Запада вече е навсякъде, по всички рафтове и павильони. Всеки магазин съперничи на някогашния “Кореком”, най-малкото защото продава уиски. В края на 80-те и началото на 90-те вносът на уиски в България по данни на Скоч уиски асосиешън (SWA) е около 230-250 хил. кашона (по 12 бутилки) годишно. После нараства, но сметката се губи, защото вносът е тотална контрабанда, с реекспорт, с нелегално вкарани контейнери, първоначално експедирани за другаде и т. н. По същото време, в средата на 90-те години, официалните данни на министерство на финансите за внос на уиски показват, че той е около 12 хил. кашона годишно, за които е платен акциз. Тоест – контрабандният внос е около 95%. Безмитните магазини по границите реализират огромни обороти, които практически не е възможно да продадат в тях. Всъщност те са само витрина, а количествата се продават на вътрешния пазар. През 90-те започва и масово производство на менте-уиски, от най-продаваните марки.
Уискито превзема България. Българинът започват да го бомбардират и с реклама по телевизията. Борбата вече е само между марките. Съперник на пазара са само разните видове водка. В барове и дискотеки националното питие ракия не се продава. Но и никой не си го поръчва. Ракията не е престижна и е за “по-низшите” класи, и за домашна употреба. Масовото питие все още е ракия, но представителното е уиски.
 
По е-vestnik, Иван Бакалов

4 Коментари

 1. Статията е пълна простотия…

  А по въпроса с уискито – имам колекция от всякакви марки оригинални уискита. Защо ли? Просто никой вкъщи не може да я пия тая бълвоч. Домашна ракийка и винце обаче не се задържат.

  Тогава какъв е извода – прост и ясен – шибаните американци (и всякакви други там) да си пият „представителното уиски“. Какъвто народът – такова му и пиенето (гадост).

  Тъй де…

 2. Тъпоооооо.Много ама много тъпо.!!!!!!!!!

 3. Анастасов

  Качественият алкохол се произвежда от плодове, каквито в България си имаме достатъчно и сега. Който си няма плодове прави уиски и го рекламира, а българина си пада по чуждото и купува за да се надува. Елитните вина и ракии от избата в резиденция “Евксиноград” и сега не се намират.

 4. Многознайко

  „А истинското уиски се продава в “Кореком”. Класическото “Джони Уокър” червен етикет, “Балантайнс”, “Тийчърс”, ”Уайт хорс” и др.“

  Johnnie Walker Red Label е най – ментосваното уиски в целият свят! Останалите изброени в горният цитат го следват … Колко са или са били истински е много относително. Уискито не е сринало нищо, соц-а се срина отвътре, поради фактори, които едва ли ще се разберат от масовия читател. Интересното е, че след като уж вече САЩ победиха в т.нар. „Студена война“, уж нямат враг, а не мирясват. Пробваха да си измислят, тероризъм и т.н., но накрая пак изкараха на дневен ред „страшилището“ Русия. Истината е, че САЩ не могат да съществуват без врагове, икономиката им е до такава степен обвързана с военнопромишления комплекс и нефта, че ако последните две се сринат – то и САЩ заминават с тях. Рано или късно ще се случи, а тогава ще видим кой – кого и в какво е победил. В края на 80-те един бивш шеф на ЦРУ казва, „перестройката е възможна, само ако се осъществи от КГБ“ …

  Тъй, че г-н Бакалов, не бързайте с изводите. А най – вървежното питие по заведения и дискотеки беше и е водката. Това е неоспорим факт!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //