Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Как гласувахме някога

Как гласувахме някога

Тогава едно от децата ми беше още бебе. Към 11.00 се каня да го изведа с количка на разходка. На вратата се звъни нервно, припряно. Съседът, който е нещо като отговорник по линията на ОФ. Моли ме да отида да гласувам, защото му развалям статистиката. Не ще и да чуе, че след разходката и обяда ще мина през секцията. Още и още по-превъзбудено ме моли – първо да гласувам, а после всичко останало! Аз се опитвам да спечеля време – ще гласувам, няма проблем, но нали ми трябва най-напред да разбера за кого ще гласувам (в смисъл, кой е спуснатият „отгоре“ кандидат). А той ме гледа като че ли съм паднал от Луната, ако не и дори от Марс:
– Как за кого, как за кого, ти не гласуваш за кандидата, ти гласуваш за БКП, ти гласуваш за Тодор Живков!

Минаха години, без да го забравя аз… И си дойдохме на приказката. Отново казват на народа ни, като иска (ако изобщо иска) да разбере за кого ще гласува:
– Как за кого, как за кого, ти не гласуваш за кандидата, ти гласуваш за ГЕРБ, ти гласуваш за Бойко Борисов!

Източник на снимките: photoarhiv-todorslavchev.com

Автор: Надя Борисова

16 Коментари

 1. Гласувахме като нормални хора в нормална държава.Никой не ни е карал под строй.Е хайде демократи накарайте сега днес някой да се весели в двора на училището където гласуват.Можем да се оправим само ако се появи нов Пиночет и виновните за този преход към нищото да не лежат в затворите а да сублимират/няма да ги храним/.

 2. Ха хааааа…. какво гласуване едно време бе ? Нямаше никакво гласуване, защото имаше само една бюлетина. Е голям избор няма що.
  Няма нищо по-отвратително от социализма. Егати подигравката бяха тези „избори“.

  • Като си идиот по рождение , що не си траеш , ами си тръгнал да демонстрираш идиотизма си пред цял свят ?!?

 3. Казвате че тогава не е било гласуване-нямало е избор. Е сега млади „човече“ имате голям избор да ровиш по кофите,да се самозапалиш, да скочиш под влака или нещо по-приятно да минеш през парка по-късно и да те“ уважат“.По времето на социализма или сте бил хлапак или по-голям ,който освен фекалии не е дал нищо на тази държава.,в която ние изграждахме ,строихме.и единствената грешка е че покрай нормалните сме създали и такива недоразумения като вас./ е във всяко стадо си има и мърша.И все пак вие не сте виновни такава бе целта на всички управляващи-да ви опростачат и зомбират за да могат да ви водят за носа докато те се награбят.Но идва видов ден.Повярвайте.

  • Стига с това ровене по кофите и ако обичате по-възпитано. Ако хора с такова възпитание и култура са строили социализма, то е ясно защо и резултатите бяха толкова печални. Вижте охлузения вид на града, където“ съзидателите“ играят хорото на триумфа. На избори се ходеше задължително и бюлетината беше само една. Ако сте били толкова добри, защо не давахте право на избор?

  • София никога не е била по-охлузена от сега. Новите сгради, които недоклатени архитектчета нацвъкаха, са извънредно грозни и некачествени (с редки изключения). Старите не се подържат и се рушат. А хора с образование и добро възпитание ровят по кофите, защото зомбирани типове с промити мозъци получиха „право“ на избор. И какво точно депутатско изчадие може да изберем? Между олигофрен, кретен, дебил, малоумник, мошеник, мутра или национален предател? Голям избор, няма що!

 4. А бе боклук с боклуците (до тоя горе) ти ли знаеш кой съм и какъв съм бил по времето на социализма ? В момента съм на 62 години,а по времето на социализма бях зам.ген.директор на едно обединение. А ти сега си цървул и тогава си бил такъв и винаги ще бъдеш.

  • Излиза, че сте били директор на трийсетинагодишна възраст. Нещо твърде млад за такава длъжност без някакви специални гимнастики. А и езикът, който държите не отива на човек заемал подобна позиция. Всъщност е точно езикът, който партийно израснали кадри, прескочили много стъпала, държат към хора, които считат за по-слаби.

  • Боклук ще викаш на сина си и на дъщеря си, г-н зелени чорапи, кремълски подлец. Добре, че има нет днес, та да видим защо аджеба тоя социализъм така шумно рухна, не – сгромоляса се, а именно – защото такива илитерати като тебе и „професор“ Дуранкев по сАвецки учебници сте управлявали нещо, на което в една нормална (разбирай западна) държава няма да ви пуснат да прекрачите дори портала. Заради тебе и такива като тебе сме на тоя хал, а най-вероятно и заради баща ти, който е обирал мандри или клал „фашисти“ или и двете…

 5. Слушай, бе,Чалгар долен: Заради такива като теб(ти знаиш ли КОЙ съм) сме на това дередже! Ти си от боклуците, защото сте психопати и мислите само за гъза си.

 6. Слушай човече дето си на 62г. и си бил някой. А защо не кажеш че за да си бил някой е трябвало „по онова време да си бил член на БКП – и за да се издигнеш до зам. ген . директор си близал много комун. задници. Е аз поне сам на 80 г. бил сам инженер с 2/две / висши образования и сам проектирал и строил това срещу което сега лаеш.Е като гледам по-млад си от мен /но да не забравяме че по-младите са по-кекави значи скоро тю-тю и до края си със злоба ще си отидеш.Жалко. Е еди боклук по-малко.

  • „Мили “ идиоти , на този хал сте НЕ заради 62-годишният господин , а заради собствената си неграмотност , арогантност , невежество , наглост , алчност , продажност и т.н. Това са все ваши лични качества , за които не е виновен 62-годишният г-н ! Почетете книгата „Експерти на прехода“ от Достена Ангелова Лаверн и тогава отново можем да поговорим за миналото …

  • Ако ТИ си на 80 години , то значи , че хуят ми е дълъг 2 /два/ метра !?!?!? ЗАПОМНИ , ЧЕ ЗА ЗАМ. ДИРЕКТОР НЕ СЕ ИЗИСКВАШЕ ЧЛЕНСТВО В БКП !!! ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ БЯХА БЕЗПАРТИЙНИ !!!!!!!!!!!!! Като ти гледам правописа , ти и средно образование нямаш ! Да ти еба майката , недорасло и недоучило педерастче !

  • Достена не беше ли тази, на която майка и обясняваше как се убеждават бобовдолски миньори да гласуват на избори. Мисля,че няма да прочета книгата.

  • Членство в БКП може да не се е изисквало, но завършен курс по майсторско псуване-очевидно. Ако Вие сте този зам. директор явно сте били много красноречив с подчинените си. Определено още Ви помнят.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //