Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Какво изгубихме с края на социализма

Какво изгубихме с края на социализма


„Трудно е да отговориш на въпрос, чийто отговор е очевиден“
Бърнард Шоу

Днес е време, когато разни и разнообразни хора разказват, спомнят си, дори се правят, че преосмислят без съмнение положителни неща от действителността по време на т.нар. социализъм. Мисля, че откъслечните им бележки си остават все така едностранни и хаотични, без да искам да ги обидя с това си заключение.

Безплатно образование, безплатно здравеопазване, почти безплатни летувания на море и планина, хранителните продукти и транспорт – за стотинки…и т.н.
Наистина ли гореспоменатото е било вярно или всичко е измислица?
Да, наистина всичко това беше точно така. Но, работата е там, че това не е цялата истина!
Нещо повече – това е само щипка сол в манджата, наречена „социализъм“, ако думата манджа бъде възприета не в отрицателния й смисъл, а в смисъл на хранителна среда за човешките същества. Истината е, че на всичко гореспоменато е само тази част от „айсберга“, наречен „социализъм“, а останалото е добре скрито от първосигналното съзнание.
Да се опитаме да открехнем завесата, м…?!

Разликата между социализма в Народна република България и капитализма в Република България е огромна и това отдавна вече го констатирахте сами, нали?! Браво! Супер сте!

Тогава да видим къде, обаче, се корени коренът на разликата.
Базовото равенство на българите в НРБ беше в това, че и директорът на завод, и обикновеният шофьор, и селскостопанският работник, и Генералният секретар на БКП, и учителят, и геологът – бяха РАВНИ в правото си да получават „дивиденти“, формирани, благодарение на работата на цялата държава.
А това беше фундаментално, неотчуждаемо право на всеки гражданин на Народна Република България. Право – получавано от гражданите на НРБ още с раждането им.
Всички съвременни спомени за следното: как добре се живяло по време на Соца или какви били „премиите“ по онова време, ни запознават само със СЛЕДСТВИЕТО. А причината за следствието е, че всички граждани на НРБ получаваха ПРАВОТО, според което ставаха „акционери“, а едва след това получаваха „преференции“ от положението си.
И ако подобни „бонуси“, вече в наши дни, ви изплатят изведнъж просто така, спрете се и не надавайте френетичен и радостен вик, че уж „държавата помага на гражданите си“! Това е само подаяние, драги мои! Само подаяние! А съвсем НЕ Е реализация на някакво ваше право! Днес, при капитализма, вие НЯМАТЕ права!!!

Формата, под която се извършваше „изплащането на дивидентите“, беше такава, че за нея днес се говори, че това са били нещо като „безплатни социални пакети“. А причината за тази уж безплатност е, че на никого не се раздаваха т.нар. „живи“ пари. Косвеното стимулиране на гражданите даваше възможност на държавата да реинвестира там, където повеляват общонародните интереси.

Например, ако инвестираш в медицина и спорт – то това ще доведе, в крайна сметка, до по-здрави хора, ако дадеш финансова инжекция на науката – то това ще доведе до ръст на производителните сили на цялото общество и т.н. , и т.н.
Точно тук е важно да припомня, че ако вчера хората са искали едно, то утре формата на изплащане на дивиденти може да стане друга, подходяща за конкретния момент. Затова е важна не конкретната форма „на изплащане“, а самото БАЗОВО ПРАВО – според което всички граждани на НРБ имаха възможност да получат тези същите „дивиденти“ в този вид, който най-добре отговаря на текущите потребности на соц. обществото.

Добре, да продължим по-нататък. Всичко до момента е ясно, както правилно предполагам .

Българският партиен елит, т.е. партийната номенклатура, бяха призовани да проправят пътя на народовластието, да способстват за отсъствието на каквито и да са социални прегради. И, колкото и да не ги харесваме тези партийни номенклатурчици днес, трябва да признаем, че погледнато всеобщо, те се справяха със задачите си. А именно – като цяло и партийните секретари, и обикновените работници получаваха толкова блага и възможности, колкото и най-задръстената чистачка в селсъвета. Не, не започвайте да бълвате колко милиарди тона злато е откраднал Тодор Живков! Истината е, че Тодор Живков НЕ Е откраднал нито лев от тази държава, която с гордост наричаме България! Усилено търсеха някакво негово скрито имане след началото на демокрацията, но така и не го откриха. Дори ми казват, че са ровели в саксиите, да не би там, в пръстта на цветята да е било скрито имането на Живков. Е, и в пръстта на цветята не открили нищо. Както и във всички чуждестранни банки, които родните демократи преровили абсолютно целенасочено.

Що се отнася до привилегиите на т.нар. партийна номенклатура – да, не може да се отрече, че връзкарството и тогава беше на мода, както и сега. Не може да се отрече, че тогава хвърчаха чанти с агнета към някои величия. Не може да се отрече, че по силата на роднинските си връзки по върховете заставаха близки на партийците негодници…Но, нима това е нещо ново за света?! Нима светът не е създаден така още от раждането си – да дава път на агресивните нищожества?! Но всичко това – и чантите с агнетата, и агресивните нищожества…, нямат никакво значение по отношение на циментираното като в бетон ПРАВО на всички обикновени граждани да се ползват от плюсовете на т.нар. „базово право“ да имат равни права да се учат, да работят, да почиват, да се лекуват и пр. чрез докациите, които им даваше Народната република.

Е, да видим какво се случи сега – някои хора просто откриха изход от патовата ситуация, в която бяха поставени от т.нар. „народна власт“ по време на соца. И не говоря тук само за т.нар. партийна номенклатура, защото във феновете на капитализма има най-малко партийна апаратчици. Феновете на капитализма днес в преобладаващата си част са от бедни човешки същества, които мразят комунистите по рождение, и които мечтаят да стават ултра-милионери, да положат морни кълки на френската Ривиера…

Та, ето какво се случи след 1989 г. – необходимо беше бързо да се „монетизират“ изгодите и бонусите на база място в социалната пирамида, както и да се законооформи възможността натрупаното имане (власт, положение в обществото, придобито държавно имущество и т.н.) да се предава по наследство. С една дума – да живее, капитализмът!

Вкратце казано, след 1989 г. съвсем целенасочено бяха лишени болшинството български граждани от базовото им право да получават „дивиденти“ (от работата на държавата като единен комплекс). А всички тези права на гражданите бяха присвоени в частна полза от една шепа хора.
Да, това беше направено по блестящ начин!

Блестящ? Ми, да. Защото народът се хвана на въдицата – вървяха мантри за 2 милиона вида салами, с които ще се тъпчем по време на демокрацията. Облъчваха ни с дърабърствания от рода на: „сега ще ни плащат толкова, колкото на западняците“, „целят свят ни чака, само да се освободим от властта на мръсните комунисти и тутакси ще ни приемат в съюза на „братските капиталистически народи“…

Така под цялата тази мръсна манипулация, илюзия и истерия се случи коренната, фундаменталната промяна на обществената система. Промяна, която болшинството хора днес усещат всеки ден, но не могат да изразят всичко това с точните думи. А именно:
Случи се промяна на формата на собствеността. Обикновените граждани престанаха да бъдат акционери и днес никой на никого вече НЕ Е длъжен! А елитът надеждно фиксира чрез закони своето положение.

Съвременна България – това е една гигантска фирма, в която шестват няколко клана „акционери“, които получават дивидентите на всички граждани на държавата, а  дивидентите по време на соца принадлежаха на всички граждани на републиката. А последният споменат факт позволяваше да се дотират различни сфери в обществото – училища, детски градини, спортни площадки, отбори, музикални школи…и така да се инвестира в КОМПЛЕКСНОТО РАЗВИТЕ на всички граждани на Народна република България.

Тези настоящите „мега-акционери“ днес получават печалбата от построеното от нашите родители,баби и дядовци, за което те се бореха по време на Втората световна война, а създаденото беше построено за ВСИЧКИ граждани на „корпорацията“, наречена Народна република България.
За всичик граждани, които някога имаха пълното право да пеят „Горда Стара планина…нашият победен строй!“ – защото де-юре и де-факто същите тези граждани бяха СОБСТВЕНИЦИ (т.е. „акционери“) в своята Родина.
След 1989 г. същите тези „акционери“ рязко бяха превърнати в сборище от „наемни работници“. А такива работници – взаимозаменяеми – не представляват особена ценност, нали?! Като се скапеш от работа по 12-14 часа на ден, започваш да боледуваш често, състаряваш се…А щом се разболяваш често или остарееш – вън! Ще намерим друг!
Хората станаха вещи, като принтерите в офиса.

Тук е мястото да отбележа, че колкото е по-ниска заплатата (за която наемните работници са готови да дадат труда си), толкова по-голяма е печалбата за новите собственици. И това последното произтича от една принципно важна отличителна черта на Системата, наречена Капитализъм.

Ако местните работници са „нерентабилни“, значи трябва да се доведат чужденци. Така се случва в развитите икономики на Запада. Там чужденците са в позицията на нещо като полуроби. А за инвестиране, за субсидиране, за квалификация на гражданите – е, върху всичко това с удоволствие може да се изплюе всеки работодател. Да си стоят в копторите и да си пият ракийката на мизерията си!
Но да се върнем към фундаменталния въпрос на това писание – че някогашните граждани на Народна република България бяха акционери.
А от това следва логичният извод:
– за всеки гражданин беше изгодно и другите граждани да живеят достоен живот, да притежават максимално качествено образование, да им се намери подходящо работно място – просто защото връзката между гражданите беше желязна и непоклатима. Не, това не беше любовна връзка хе-хе . Другояче бяха обвързани хората тогава. Просто нямаше мърдане – всички имаха РАВНИ права да консумират правата си! А последното беше фиксирано в Конституцията на НРБ.
Това е най-важната разлика между Народна република България и Република България.
А всички големи медии си мълчат по въпроса като ощипани моми, които ги е срам да нададат вой от синьото ощипано. Ако някой се осмели в прав текст да каже, че с края на Народна република България спечели „елитът“, а изгубиха 99% от хората в държавата, то това ще предизвика крайно озлобление от страна на тези, които спретнаха аферата и до днес жънат плодовете от труда си. Като казвам „елит“, имам предвид днешният елит, защото, както всички знаем, олигархията НЯМА партиен цвят. Олигархията има само дъх на пари! Елитът днес е сложна конфигурация между бивши партийци и агресивни нищожества от всякакви цветове…Всички те НЯМАТ идейна принадлежност. Имат само тлъсти банкови сметки, получени за сметка на милионите обикновени граждани. Сякаш държавата е създадена да им бъде от полза! Сякаш милионите българи са сътворени, за да им пълнят сметките! Сякаш Вселената се върти около собствените им имения!

За жалост, обикновените хора и до днес не разбират какво конкретно им отнеха. Всичко, което виждам по темата са някакви смутни спомени, рудиментирани и фрагментирани, повърхностни и носталгични. Да, всички те говорят за държавата, в която някога се живееше „по-справедливо“ и хиляди пъти по-добре от днес.

Да видим сега защо се бъгна в тази държава с идването на капитализма.
От къде идваха безплатните неща по време на соца?
Много просто – от юридически фиксираното право, че държавата принадлежи на всички граждани, по равно.

А самите граждани не бяха просто абстрактно население, случайно и на прибежки спринтиращи по някаква територия, а бивши акционери и бивши собственици с равни права върху печалба от дейността на мега-корпорацията, носеща името Народна република България.

Собственици – които преметнаха така ловко, така звънко, така грамотно, че някои от тях и до днес все още смятат, че случайно са настъпили мотиката по дръжката.
С една дума – вместо да повтаряме до втръсване за безплатното образование и безплатното здравеопазване, а другата страна на барикадата да ни втръсва с опяванията си за  лагерите и репресиите, да вземем да говорим по същество, м?!
Работата не е до това дали е била хубава Народната република или не е била хубава, а в това, че лишиха народа от фундаменталните му базови права.
Правата върху доходите от работата, която те извършваха в собствената си страна. И дори тези доходи в „живи пари“ да бяха малки, дори да не влизаха в персоналната банкова сметка на хората, то всичики имаха право на едно от най-добрите образования на планетата, а и на една от най-добрата здравна помощ ЗА ВСИЧКИ на планетата…! Всичко това вече го няма. Всички накуп бяха ограбени!
И абсолютно не е важно дали тогава се строеше „развит социализъм“,“държавен капитализъм“ или някакъв друг вид социализъм…Важно е друго – че жизненото равнище на гражданите, притежаващи „базовото право“, беше значително по-високо, отколкото е сега.
Всички, които ви говорят, че като вземат изборите и ще ви увеличат заплатите или пенсиите, ви баламосват с подаяния. Да, това е чистокръвна демагогия и отклоняване на вниманието от главното.

Всички ние, обикновените хора, си оставаме лишени от базовото право на собственост върху частичката от богатството на нашата Родина. И като говорим за богатство от държавата, не си мислете, че на всеки един от нас трябваше да се полага някакво конкретно борче или мина. Просто всички имахме право да ползваме по време на соца един неголям дял от общия БВП на страната. И го ползвахме този дял – чрез евтината храна, чрез обучението без пари, чрез лечението без пари, чрез летуването, платено от режийните, които профсъюзите по време на соца раздаваха, чрез безплатните школи, чрез финансирането на културата и спорта…И най-големият селянин от Горно Нанадолнище по време на социализма можеше да стане диригент, професор, учител…, ако имаше талант и качества за това.

Без прословутото „базово право“ ние ще си останем вечни наемници, тресящи се от страх, че ще останат без работа, че ще изгубят ипотекираното жилище, че ще останат без средства за съществуване, т.е. ще останат без хляб.

Да, на наемния работник може да му се изплати заплата, но той няма да получи нито троха повече от печалбата от частната фирма. Затова наемният работник не смее да си отвори устата по повода. Това е табу! А по време на соца хората получаваха малка заплата, но затова пък ходеха на кино с билетче за по 15-20 стотинки…

Не знам дали осъзнавате, но всичко това е СТРАШНО. Ако всеки жител на тази държава разбира как реално стоят нещата и от какво конкретно са го лишили след 1989 г., то това ще отнеме легитимността на всички участващи в прехода политически партии и ще изтласка на преден план само тези партии, които призовават да се върне на гражданите същото това „базово право“. А за да се върне то, трябва да се законооформи, да се изиска и да се проведе Ре-национализация!
И, между другото, именно тук се крие отговорът на въпроса „Ако е толкова умен, защо е толкова беден?“
Защото гражданите изгубиха правото на съпричастност към богатствата на държавата си. Това, че държавата процъфтява или загива – днес предизвиква само безразличие. Най-много да ви засегне леко самолюбието или да се асоциирате с Родината по време на победата на Кубрат Пулев на ринга…

И не се залъгвайте, че България е бедна държава! Хич дори не е бедна! България МОЖЕ да обезпечи баналното нормално преживяване на всички свои граждани. Банално, но нормално, нали разбирате, а не като сегашното – банално, но мизерно съществуване. А това е позор! Позор, който лежи на съвестта на всички, които се въртят из парламента вече над 20 години…

Да, и докато не съм забравила. Фразата, която така обичат да повтарят „Ние получихме свободата си!“ – в действителността означава нещо съвсем друго – „Те ни дадоха свободата“.
Не бях в случая много ясна, но, надявам се, ще разберете цинизма и забавната откровеност на фразата, която новите капиталисти умело втълпиха в умовете на хората.
Каква свобода?
Какъв швепс?
Какви 5 лева?
Е, в заключение, а и за да подкрепя тезата на писанието си, няма да цитирам старата Конституция на Народна република България, за да ви принудя сами да се заровите и да откриете текстовете за базовото ни право от времето на соца.
Е, това беше.
Благодаря за вниманието и…не унивайте!
Времето ВЕЧЕ е наше! хе-хе
Автор: Петя Паликрушева
http://worldtodaybg.com

13 Коментари

 1. Браво Петя, супер статия !!!

 2. Един от най-добрите анализи! Поздравления

 3. Благодарим на Петя, всичко е написано точно.НО.Какво трябва да се направи.Трябва да има ред..Държава. Правила.Но сега няма държава има територия,която се разпродава.Казах правила, но за да се съблюдават трябва да има….страх/да именно страх/ както ви е страх да минете през Борисовата градина нощем.В затворите има един лозунг“спазвай законите ,за да си свободен“ Много точно и мъдро.Аз съм на 77 години.Спазвал съм правилата и сам бил свободен. Свободно завърших две висши образования.Излизах в чужбина/без да сам бил член на БКП/Някой ще ме апострофира че за кола съм чакал 10 години, е сега не се чака ама хайде купи си веднага с“въшките“ на твоите родители.Повечето блага от социализма можеш да имаш и сега,НО с много пари.Всичко е пари.В „най-голямата демокрация“Америка в 38 щата все още има смъртно наказание/не е хуманно-но действа/.От тук трябва да се започне. Ха да видим тогава ще има ли опашки за депутати или министри.Както в Китай-сбъркал–разстрел.Но няма кой да си сложи главата в торбата/нали самите законо творци от 25 години са за изправяне до стената/.Който ме разбере ,разбрал, който-не,само показва ,че е безвъзвратно опростачен и зомбиран . Вместо да чете моите умозаключения ,да се готви за „празника си на зомбитата’. Не е нужно да се маскирате/излезте на улицата и се вгледайте с кого се разминавате почти всички се движат като зомбита с грижите си.Честит им празник.

 4. интересно авторката за каква се самоопределя – за 1% олигархия или за 99% „пиещи мизерната си ракия“ наемни работници? Светът не е чернобял и никога не е бил и защо трябва да разсъждаваме в такава плоскост? И в крайна сметка това „външни“ разсъждения ли са или явна носталгия по социализЪма?
  Ръководителят на този строй и тази държава каза публично и в права текст (за който си спомня), че социализмът е мъртвороден, „недоносче“, което няма шансове за живот. След като ТОЙ не е вярвал (защо ли?) в него, можем да си представим какво е било надолу….

 5. Глупости !!!

 6. Автор: Петя Паликрушева, почти нищо не разбира от икономика….иначе, другото е почти вярно…..:)

  • редпоставката на тоталитаризма са доста разнообразни. Те включват:

   индустриална етап на развитие;
   растеж на рационалността и организация в обществото;
   появата на монополи и тяхното сливане с държавата;
   etatization общество, по-специално повишаване по време на войната;
   маса колективистично-механистичен мироглед;
   емоционална увереност за бързо подобряване на живота чрез рационално социална промяна;
   психологическото недоволство от социално изключване, идентичност, я уязвимост и самота;
   сериозна икономическа и социална криза, рязко повишаване на проблеми и недоволство сред населението;
   появата на многобройни маргинализирани.

   Тези и други фактори към тоталитаризма може да се използва само с подходящи политически условия. Те включват etatization общество и появата на тоталитарните движения и партии от нов тип – много идеологически достатъчно масови организации с твърда, полу-военна структура, твърдейки, че пълното подчинение на своите членове нови вероизповедания и техните експонати – лидерите, ръководството като цяло. Именно тези организации и движения, като се използват благоприятните социални условия, и са били основната пряка създател на тоталитаризма като реална политическа система.

 7. Автор: Петя Паликрушева, почти нищо не разбира от икономика….иначе, другото е почти вярно…..:)

  v8esko@gmail.com

 8. е тва е гадния комунист!!! така ще извърти нещата, че пак ще изкара ,че мракобесните им десетилетия са били страхотни. алооооууууууу……! ние живяхме тогава – живеем и сега! не са ни го разказвали по лека нощ деца.
  иска ми се да изговоря много обидни и гадни думи за всичко написано и за авторката, но просто не ми се занимава…! надявам се до няколко десетилетия да се затриете и да ви няма хич….

 9. Много добра и в същото време много тъжна статия. Хора, огледайте се, къде са безгрижните и весели деца? Сега те приличат на разпасани, малолетни проститутки и гамени! Къде са усмихнатите хора, разговаряше мо между си, тези които се събираха на празниците? Сега всички изглеждат изтерзани и зомбирани, бързат да се приберат в хралупите си и да изничат от някоя дупка със завистлив и злобен поглед…въобще примери бол, нужно е само да се огледате и да си спомните! НИЕ СМЕ ОГРАБЕНИ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН СМИСЪЛ НА ДУМАТА!!!

 10. Ами, за съжаление права е авторката.
  Много българи не разбраха как им измъкнаха кебапчето от устата.
  Омаяха ги със сладки приказки и те слушаха с отворени усти новата истина.
  Сега сме бедни ,болни ,окрадени, малограмотни ,Но демократи,свободни и европейци

 11. Чудесата на комунизма ( нерегистриран )
  13.03.2017 22:31
  1 Всички имаха работа!
  2 Независимо, че всички имаха работа, никой не работеше!
  3 Независимо, че никой не работеше, петилетните планове се изпълняваха на 100%
  4 Независимо, че планове се изпълняваха на 100%, в магазините нямаше нищо!
  5 Независимо, че в магазините нямаше нищо, всички имаха всичко!
  6 Независимо, че всички имаха всичко, всички крадяха!
  7 Независимо, че всички крадяха, стигаше за всички!
  8 Независимо, че стигаше за всички, всички бяха недоволни!
  9 Независимо, че всички бяха недоволни, всички гласуваха ЗА!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //