Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Злощастният край на полет LZ 104 от Берлин за София

Злощастният край на полет LZ 104 от Берлин за София

В годината на 40-та годишнина от социалистическата революция в България, самолет на авиокомпания „Балкан“ с 50 души на борда,  се разбива и пламва минута преди да кацне на международното летище в София. В катастрофата, една от най-тежките в историята на българската гражданска авиация, загиват всички пътници и целият екипаж. Вината за трагедията е хвърлена върху загиналите, а в „Балкан“ започва чистка – само за един ден са уволнени 850 души. Инцидентът е считан за един от най-скандалните в историята на българската гражданска авиация.

Какво се случва в онази страшна зимна вечер?

На 10 януари 1984 г. реактивен „Туполев“ Ту-134А с регистрация LZ-TUR изпълнява полет LZ 103/104 по маршрут София – Берлин – София. Командир на екипажа е Георги Доганов, завършил ВНВВУ “Г. Бенковски” през 1955 г. и летял на самолетите ЛАЗ-7, ЛАЗ-7М, Як-11, Як-17, Як-23, УМиГ-15, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, Ан-14, Ил-14 и Ту-134. В гражданската авиация работи от 1966 г.  Втори пилот и проверяващ командир е Кирил Велинов. И двамата са добре подготвени, със солиден стаж и във военната, и в гражданската авиация. По-опитен е Доганов – с 11 123 часа във въздуха при различни условия (денем и нощем). Велинов е завършил Висшето военновъздушно училище  девет години по-късно, през 1964 г., и има 4457 часа полети.
Най-млад е щурманът Теодор Младенов, син на военен летец.  Летял е на самолетите L-29, Як-40 и Ту-134. В гражданската авиация работи от 1983 г. с общ нальот от 236 часа. Стюардеси са Райна Вачева и Вера Димитрова. Медицинска годност е имал целия екипаж. В предстартовия медицински кабинет здравословното състояние на екипажа преди полета е освидетелствано като добро. Обаче за сработеност на екипажа не може да се говори. В този състав те летят за първи път. И нещо повече – Доганов и Велинов не са се харесвали (меко казано).

Самолетът Ту-134А (фабричен № 2308) е произведен в СССР и купен за Българската гражданска авиация (БГА) през 1974 г. Експлоатацията му започва на 29 април 1974 г. По време на фаталния полет е бил изправен, само бордният самописец МС-61 показал дефект. С него той излита от София.

Има данни, че подготовката на екипажа за полета не е била проведена по изискванията на нормативните документи. В доклада от разследването също така е посочено, че предполетният преглед на самолета и приемането му от екипажа е извършено с някои пропуски: самолетът не е прегледан и не е приет от проверяващия пилот Кирил Велинов, а в картата за контролния преглед на самолета не е указано количеството с гориво, с което е зареден самолетът за полет.
LZ-TUR излита от София в 14 ч. и 30 минути на 10 януари 1984 г. и каца нормално на летище „Шонефелд“ в Източен Берлин. В 17,40 ч. самолетът потегля в обратния полет (LZ 104). Зададената височина е 10 050 метра. Над София самолетът попада в буря, но въпреки това му е наредено да кацне.  

В 19,20 ч. той се явява над приводната радиостанция „Козлодуй“ и е насочен в снижение към София. Шест минути по-късно екипажът на самолета установява радиовръзка със „София-подход”, откъдето получава указания за по-нататъшно снижение до височина 3750 м и за курс 180 градуса.

В 19,29 ч. екипажът е информиран за барометричното налягане на летище София (има значение за определяне на височината) и получава указания да продължи снижението. Рутинните информации и команди продължават нормално до 19 ч. и 34 минути. Тогава самолетът е на 6 км от началото на полосата за излитане и кацане (ПИК), а екипажът получава от земята команда да направи завой надясно до курс 275 градуса и бързо потвърждава, че е разбрал. Ала едва няколко секунди след това (часът е 19,35), едно от крилата на самолета докосва високоволтов проводник над село Кривина. Самолетът се възпламенява и се разбива в краварника на местното ТКЗС. Всички 45 пътници и 5 души екипаж. загиват.

Причините за трагичният завършек на полета се съпътстват с редица нарушения на документите регламентиращи летателната работа. Разследването разкрива и че между двамата пилоти е имало много остра несъвместимост на характерите.

Нарушения обаче са засечени при управлението на полета от РВД (служба „Ръководство въздушно движение“). Нарушена е стандартната схема за извеждане на самолета на правата за кацане. Освен това не са дадени и инструкции за действие при влошаващата се метеорологична обстановка от ръководителите на ВД в “София-Подход”.
Пилотите Доганов и Велинов притежават голям летателен опит, въпреки това допускат значителни нарушения и грешки в техниката на пилотиране. Според доклада от разследването, най-вероятната причина за катастрофата се състои в нарушаването на режима на полета, отклонение от възприетия заход за кацане, грешки в техниката на пилотиране и експлоатация на материалната част. Допуснати от екипажа, всички тези грешки довеждат до снижаването на самолета под безопасната височина на полет и до сблъсъка му с проводниците на далекопровода за високо напрежение и тополова горичка в близост до стопанския двор на село Кривина, намиращо се на четири километра от ПИК на летище София. Съществуват и причини за предпоставка като грешките, допуснати от длъжностните лица, преди всичко от РВД. 

Търсенето на самолета започва веднага след загубата на радиовръзка с екипажа от РВД в “София-кула” и “София-подход”. Изпратена е дежурна кола, в която се получава информацията, че в двора на ТКЗС в село Кривина има много силен пожар. На място пристигат автомобили и на обектната противопожарна служба (ОППС) на летище София. Аварийно-спасителната команда (АСК) на летище София е алармирана 12 минути след получаването на информацията за загубата на самолета, но автомобилите от нейната колона пристигат на мястото на произшествието за 40 минути. Личният състав на АСК и ОППС вземат участие в гасенето на пожара, но действия за оказването на помощ на пътниците и екипажа реално не са предприети, поради съсредоточеността на пожара и неговата интензивност, съпроводени с експлозии. Има и версия, че гасенето било с неподходящи средства и това попречило да бъдат спасени поне част от хората. Според нея пожарникарите, пристигнали на мястото на трагедията, получили заповед да гасят пожара с креда, а не с пяна. При аутопсията в белите дробове на много от пътниците били открити следи от нея, което означава, че те са били още живи след катастрофата, т.е. вместо да бъдат спасени, са били доубити от пожарникарите.

Едва ли обаче днес има как да се разбере истината.

Няма данни за провеждане на действия за евакуация на пътниците и екипажа, за изваждане на багажи и оборудване на самолета докато продължават действията по потушаване на пожара. Едва на другия ден, на 11 януари 1984 г. се предприемат съответните действия за изваждането на труповете, издирването и събирането на всякакви останки от самолета и багажите и видими вещи.

От трагедията, разиграла се на 10 януари 1984 г., минаха повече от 30 години, но все още има въпроси, които за съжаление ще продължават да остават без отговор: например за действията на АСК и ОППС на летище София…, без отговор си остава и въпросът, защо се планират в един екипаж двама летци с ясно изразена нетърпимост, един към друг?
Веднага след катастрофата се предприема широкомащабна и невиждана до тогава чистка в БГА “Балкан”. За един ден са уволнени 850 души. Всичките 50 души в Ту-134 LZ-TUR от злополучния полет LZ 104 от Берлин обаче отлитат към вечността.
Източник: http://pan.bg/; в-к Дневник и в-к ‘Преса”

6 Коментари

  1. Къде са подръжниците на социализма да напишат “ едно време такива работи нямаше “ В тогавашния печат само една малка изрезка за трагедията .

    • Кой е казал, че едно време злополуки и човешки грешки не е имало и откъде-накъде навираш „социализма“ в тази трагедия?? Я по-добре виж какво пише – 850 (!!!) души са били уволнени за един ден. Днес да има някой уволнен за стотиците жертви по пътищата, за банковите измами, за показните разстрели, за влаковите катастрофи и пожари … и за още куп инциденти и трагедии, които станаха част от ежедневието ни, но отговорността потъва някъде между институциите. Само край Пловдив жертвите на катастрофи стигнаха 700 (!!) за един неголям период от време. Някакви промени в контрола по пътищата??

    • Върнете ни социализма!!! :))

  2. Тоя ръб писал първия пост е такъв малоумник,че не си заслужава да му се отговаря!

  3. Тоя тъпак от първия пост знае ли, че Бойко Борисов е бил сред пожарникарите „гасили“ с креда… От там тръгва пътят на тиквата

  4. През 1980г. в автомобилни катастрофи загиват 1200човека, което точно два пъти повече от 2013. А тогава се пътувало по-малко, имало е много по-малко коли, шофьори и пътища.
    За Балкан – имат 15 катастрофи, загиналите са на 500. Последните катастрофи са 3 през 1978, 1 през 1984 и една през 1988. Кога е била касапница и изтребление, всеки сам да си преценява, според възможностите.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //