Спомени от Народната република
Начало / Антифашистка съпротива / 9 септември – преврат с революционни последици

9 септември – преврат с революционни последици


На 5 септември Съветският съюз обявява война на България. На 7 септември от съветски самолети е разпространено обръщение на командира на III-и Украински фронт армейски генерал Фьодор Толбухин до Българския народ и армия. Заявено е „Червената армия няма намерение да воюва с българския народ и неговата армия, тъй като счита българския народ за братски народ“.
На 8 септември 1944 година съветските войски (Трети Украински фронт и Черноморския флот) навлизат в България през северната и морската граница, без да им бъде оказвана съпротива от българската войска. Това става по заповед на министъра на войната генерал-майор Иван Маринов.
Навлизат от 30 до 65 километра, завземат Русе, Силистра, Добрич. Морска пехота извършва десант във Варна. Правителството на Муравиев обявява война на Германия, оповестено с указ на регентите княз Кирил и ген. Михов. Регентът проф. Филов подава оставка.
В дома на Кимон Георгиев, където от няколко дни пребивава о.з. полк. Дамян Велчев, се събират членове на Националния комитет на Отечествения фронт. От некомунистическите партии в ОФ присъстват Никола Петков и Григор Чешмеджиев. Определен е съставът на правителството след преврата. Спор за вътрешното министерство – Дамян Велчев е подкрепен от Никола Петков за вътрешен министър, но е определен комунистът Антон Югов.
Вземането на властта в София е извършено посредством мобилизиране на влиянието на Политически кръг „Звено“ сред армията. Силни военни части застават на страната на ОФ. Решаваща е подкрепата на танковата бригада в Горна Баня.
През нощта на 8 срещу 9 септември в условията на започнала съветска окупация, офицери лоялни към политическия кръг „Звено“ превземат ключовите пунктове в София — Министерство на войната, Министерство на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други. Рано сутринта новият министър-председател Кимон Георгиев по радиото уведомява народа за извършения преврат. На 9 септември съветските войски не са в София, а все още настъпват в Северо- и Югоизточна България.
В правителството на ОФ са включени представители на БРП, БЗНС Пладне, БРСДП (ш.с.) и ПК Звено. Старият министър-председател Константин Муравиев минава в нелегалност. Регентите и правителството са арестувани. По-късно са заловени и началниците на полицията, жандармерията и някои войскови части. На 9 септември, по нареждане на главнокомандващия НОВА Добри Терпешев всички партизански формирования слизат от планините и вземат властта в селата и градовете в България.
От този ден нататък България няма да е същата…..
08.09.2014.

3 Коментари

  1. Властта беше взета с преврат на 9.9.1944 г. През следващите няколко десетилетия тези, които извършиха този преврат, поеха съответната отговорност към страната. В България настъпи подем в почти всички области на икономиката. Изгради се съвсем различна, много по-развита държава, от досега съществувалата. За сметка на това, тези които извършиха вътрешно-партийния преврат на 10.11.1989 г., поеха отговорност единствено към личните си банкови сметки, съсипаха граденото с години от предшествениците им и стопиха населението с една трета. Крайно време е да получат възмездие за делата си. На площад „Батенберг“ има достатъчно място за издигане на ешафоди.

  2. М даа,така си е!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //