Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Новата гара на София. Разказ в снимки за 40 годишния юбилей

Новата гара на София. Разказ в снимки за 40 годишния юбилей

На 23 февруари 1971 г. е направена първата копка за новата гара от тогавашния министър на транспорта Григор Стоичков. На 15 април 1974 г. е съборена последната, западната част от старото приемно здание. На 6 септември 1974 г. е открита за експлоатация новата Централна гара София.
Приемната сграда е проектирана от „Транспроект“ – София с главен проектант арх. Милко Бечев, а строителството е извършено от СО „Трансстрой“- І-во строително. На мащабите на гаровата сграда отговаря и предгаровият площад, проектиран от арх. Олга Станева и Снежана Даскалова и построен от СО „Инжстрой“. През светлата надземна част от малкия шадраван се издига 34-метрова бронзова статуя на майка и дете – символ на красотата и благоденствието, чийто автор е проф. Величко Минеков.
На 1 юни 1975 г. е пуснат в експлоатация и вторият етап и са възстановени всички служби. По време на строителството началник на гарата е чешкият възпитаник Георги Бойкин. Приемната сграда на гарата има 5 блока с 2 подземни и 3 надземни етажа с 365 помещения. Разположените по дължина паралелно 36 Х-образни колони, върху които лежи покривната конструкция, са съчетани с алуминиева дограма, стъкло и бял мрамор.
Монтирани са 24 ескалатора, внесени от СССР, осигурено е парно отопление и климатична инсталация, внедрени са билетопечатащи машини. Гарата разполага с 6 покрити перона и чакални с 500 места за сядане. Обзаведен е киносалон и салон за събрания. За информация на пътниците гаровият район е озвучен с модерна радиоуредба, която включва 1300 високоговорителя. От Италия е внесена електронна информационна уредба „Солари“.


В този си вид сградата на Централна гара София ни е позната и до днес.
из списание „Архитектура“, 1974 г.

6.09.2014.

12 Коментари

  1. Тц тц тц, това България ли е било или фотошопирани картички???

  2. ПИТАЙ СИНЯТА ПАПЛАЧ КОЯТО ГРОМИ КОМУНИЗМА, ТЕ ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯТ………

  3. Естествено, че е от България…какво знаете вие….

  4. Komunisticheska shan, smart za vas

  5. Тоя хамбар нито веднъж не го видях отоплен – ни след соца ни през него… По-тъпанарска сграда за гара не съм виждал никъде, освен в СССР и Северна Корея…

  6. Към настоящият момент това, което виждаме на снимките по-горе е един голям КЕНЕФ-разбито, мръсно, неподържано, сборище на клошари, наркомани и проститутки…Грозотия и отврат отвсякъде!

  7. #116 Анонимен 2014-10-10 16:51
    Абе какво е това БДЖ,разбирам правят се ремонти на централна гара ама чак пък да си светя с фенерче по стълбите на перона за да не се пребия е възмутително!Да не коментирам какво е положението в тунела за трамвайната линия-там е като в морга никакво осветление,хора та минават с кой каквото има за осветление-и това е централна гара СОФИЯ,ЕВРОПЕЙСК А била…дрън-дрън!на София Север тоалетни няма ,на централна гара София осветление липсва,влаковет е с по 2 вагона по линия София-Мездра,закъсняв ат,мръсни,когат о е студено отопление в тях няма,ама като е топло парното е на макс!При въпроса ми откъде мирише на кабели и какъв е този дим кондукторката на влака не ме отрази…АБСУРД!Всеки ден благодарим на Господ ,че сме пристигнали до крайните си точки живи и здрави…

  8. Срам и позор е това,което е сега Централна ЖП гара София.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //