Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ликовете на епохата / Кубинският лъв Фидел Кастро и неговото посещение в НР България

Кубинският лъв Фидел Кастро и неговото посещение в НР България

Годината е 1926, а датата 13 август. Предполага се, че в Куба тогава е било горещо и дъждовно. В източната част на страната се ражда Фиде?л Алеха?ндро Ка?стро Рус, известен на всички ни като Фидел Кастро. Градът се казва Биран, а точното месторождение е плантация за захарна тръстика. Детето трябва да почака две години, за да бъде узаконено от плодовития си баща, дал на родината си още 7 деца – 5 дъщери и двама сина.

Фидел завършва средно в образование в различни католически училища, а в по-късните си години записва „Право” в Хаванския университет, където става политически активен и участва в сблъсъците между студентски групи с различни възгледи. През 1947 година приема крайно лявото за свое верую.
След участие в различни бурни политически събития, пет години по-късно преминава в нелегалност, участвайки в група целяща свалянето на президента Батиста. Това му струва скъпо и когато през 1953 г. е заловен, е осъден на 15 г. затвор. Излиза 2 г. по – късно като част от обща политическа амнистия и заминава за Мексико. Завръща се през 1956 г. вдъхновен и воден от Че Гевара. Повежда 3 годишна борба срещу властта, в която надделява и на 8 януари 1959 установява властта си над Куба. Последните постове сдава на 24.02.2008, поради напреднала възраст и заболявания, на брат си Раул.

Фидел Кастро посещава България на два пъти – през 1972 и 1976 година.  Буйният му характер изпотява доста протоколчиците и охраната.

В Плевен през деня първите партийни и държавни ръководители водят Фидел по музеи и в Мъртвата долина, където са загинали близо 33 000 руски войници през Освободителната война. Вождът на кубинската революция е искрено разстроен, поднася цветя и сравнява борбата на своя народ с испанските окупатори.
Най-много обаче се радва, когато го вкарват в дълбоките изби на института и му показват вина, до които са се докосвали малцина. Дават му да дегустира и Фидел си харесва старо червено вино. Вечерта кубинският комунистически лидер е на вечеря в известния ресторант „Пещерата” в парка Кайлъка. Поднасят му традиционни салати, топли питки с шарена сол и прясно сирене към ледената гроздова ракия. Докато трае вечерята и тостовете, кръшни моми забавляват великия гост. В програмата са включени гимнастички, докарани специално от София и балерини. Домакините са знаели, че Кастро си е падал много по красивите жени и програмата била издържана именно в такъв дух.
Истински стрес за домакините се оказват неговите внезапни изчезвания. Първия път решава да поиграе баскетбол със студенти, а втория си е истинска пикантерия. В жълта украса стои версията, че се срещал тайно с Йорданка Христова – една от гранд дамите на родната естрада.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //