Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Какво не знаем за паметника на Съединението?

Какво не знаем за паметника на Съединението?

Паметникът на Съединението, представляващ внушителна 12-метрова фигура, е издигнат в Пловдив през 1985 година по случай 100 – годишнината от паметния акт. Скулптор е Величко Минеков. Монументът изобразява Майка България с лавров венец в ръцете, а крилете в полет символизират от една страна двете съединени части на Родината, а от друга поривът на българите за свобода и справедливост, който преодолява всички земни закони и препятствия и който не може да бъде спрян. 
Интересно е, че идеята за него се заражда скоро след самия исторически акт, а за осъществяването и е нужен век. Тя се намира на площад, създаден на мястото на стария Четвъртък пазар, който бива изместен със стотина метра настрани. 
Открит е на 6 септември от първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. По време на тържествата  за откриването парашутния полк е почетен караул. 

Любопитна подробност е, че в сюблимния момент, когато свири химна и Живков дръпва сиджимката, тя се къса и платното остава на паметника. Бай Тошо навира глава да види как пада платното и открива паметника, а то си стои. Насъбралото се гражданство тръпне с притаен дъх. Тогава един от охраната, който стои зад паметника, за да не се вижда от камерите, скача набира се на платното и чак тогава то пада. Паметникът вече е официално открит.
В началото на тази година за първи път в почти 30 годишната си история монумента бе поруган. На 8 януари осъмна със следи от бяла боя – от основата до височина. Вероятно паметникът е бил замерян с балони, пълни с боя. Освен него от вандалски прояви бе засегнат и паметника на Асеневци във Велико Търново.
Днес този паметник и площадът пред него са домакини на официалните чествания по случай Деня на Съединението и си заслужава всеки българин да го види, за да почувства силата, смелостта и единството на своите предци в онази вече далечна 1885 година.

6.09.2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //